Specialty coffee lovers over here: The Woman goes to World Coffee Festival, Berlin 2019

Iubim cafeaua – nu e niciun dubiu până aici. Am zis-o în repetate rânduri, o căutăm de fiecare dată când călătorim prin lume și ne bucurăm de ea în toate metodele de preparare posibile. Industria cafelei de specialitate capătă amploare, se bucură de un trend ascendent, iar în România începem să vedem perspective de creștere pentru piața de consum comparative cu America sau Europa.

Pentru orice iubitor de cafea nu există compromisuri când alege ce licoare magică îi va face ziua mai productivă sau dacă nu, măcar mai însorită.

El știe că vrea să bea o cafea bună și este dispus să străbată un oraș dintr-un capăt în altul pentru ea (trust me, been there, done that). Iar până nu ai încercat câteva preparate pe bază de cafea de specialitate, poți spune că nu ai făcut cunoștință oficial cu cafeaua.

În 1974 Erna Knutsen a folosit pentru prima dată termenul de “cafea de specialitate”, în Revista Comercială Ceai și Cafea, referindu-se la boabele cu cel mai bun gust, cultivate în microclimate speciale. 

Bun, bun, dar cum deosebim cafeaua de specialitate de cafeaua “gourmet” sau “premium” – termeni atât de des întâlniți în marketing? Potrivit SCA (Specialty Coffee Association), cafeaua punctată cu peste 80 de puncte sau mai mult (max fiind 100 puncte) se notează cu termenul de “specialitate“.

O cafea cultivată în zone cu climate speciale se remarcă datorită corpului plin, a notelor deosebite și a numărului limitat de defecte. În plus, aromele sunt o îmbinare de caracteristici și compoziții ale solurilor pe care sunt cultivați arborii de cafea.

Cele mai cunoscute țări pentru producția de cafea de specialitate sunt Brazilia, Etiopia, Kenya, Indonezia, Columbia și Nicaragua. Arabica și Robusta sunt cele mai cunoscute specii de cafea, deși există peste 75 de specii de cafea din întreaga lume.

După cum spuneam mai sus, e o industrie on the wave, iar pe măsură ce crește, producătorii, exportatorii, prajitoriile, comercianții au nevoie de dialog, de reglementări, de asociații comerciale, de evoluție pe partea de echipamente și baristas. Astfel, anual au loc evenimente dedicate industriei, care reunesc atât reprezentanți ai țărilor producătoare cât și cele consumatoare de cafea.

world-of-coffee-berlin-2019

SCA organizează în 6-8 iunie la Berlin – World Coffee Festival, eveniment la care vom fi parte și care reunește prăjitori, baristas, producători, experți din industrie și peste 250 de exponzați din peste 50 de țări care vor prezenta ultimele realizări și inovații din industrie, însoțite de sesiuni de degustări, workshop-uri și plaforme interactive dezvoltate de Design Lab și Best New Product Awards.

Mai mult decât atât, în acest an, World Coffee Festival va găzdui World Coffee Championship la categoriile “World Latte Art“, “World Coffee în Good Spirits”, “World Cup Tasters” and “Cezve/Ibrik“.

Programul campionatului WORLD COFFEE CHAMPIONSHIPS – finale

8 Iunie
World Latte Art Championship & World Cup in Good Spirits
10am – 2.30pm | WLAC/WCIGS stage, Hall 3

Cezve/Ibrik
10am – 12.30pm | WCTC/CIC stage, Hall 2

World Cup Tasters Championship – Final & Awards
1.30pm – 2.30pm | WCTC/CIC stage, Hall 2

Programul complet al evenimentului, incluzând etapele preliminare și intermediare pot fi găsite aici. Mai multe informații despre campionat pot fi găsite aici: www.worldcoffeeevents.org/berlin-2019-world-coffee-championships/.

  • DSC_6225

Last but not least, lăsăm aici și unul dintre interviurile noastre preferate în materie de cafea  Delia Avram, Head of baristas Meron.