Tradiţii culinare inedite, de pe masa internaţională a Crăciunului

Tradițiile de Crăciun au o semnificație aparte pentru români și, chiar dacă de la un an la altul acestea s-au adaptat noilor generații, există obiceiuri care au rămas fixate în memoria noastră și vor rămâne mult timp de acum înainte. Printre acestea, o mare importanță este deținută de tradiționala masă românească, pregătită de sărbători, la care participă întreaga familie. În afara țării noastre, obiceiurile culinare sunt variate și diferite, specifice anumitor regiuni geografice, având semnificații istorice și încărcări spirituale desăvârșite.

Cu ocazia Crăciunului, australienii servesc tradiţionalul curcan umplut, preparate din pui şi fructe de mare. Pentru desert se pregăteşte turtă dulce şi un ,,Christmas cake” tradiţional, în al cărui blat, atunci când se coace, se introduce o monedă.

În Franţa, familiile au pe masa festivă de Crăciun fructe de mare, pateu de foie gras şi curcan la cuptor. Ca desert, se serveşte buşteanul de Crăciun sau ,,Bûche de Noël”, o ruladă cu umplutură de ciocolată. Există regiuni în care se servesc cele ,,13 Deserturi”, 13 tipuri de dulciuri, de la amandine, la prăjituri cu portocale şi nuci.

1

Germanii servesc peşte, salată de cartofi, tradiţionalii cârnaţi ,,Weisswurst”, friptură de vită, de curcan sau gâscă cu varză roșie. Un fel tradiţional festiv este cuibul din şnitele de carne de vită, învelite în bacon, cu ou fiert la mijloc, vin roșu, condimente şi legume. Cele mai îndrăgite deserturi sunt turta dulce şi cozonacul tradiţional ,,Christstollen”, umplut cu fructe confiate, migdale, coajă de portocale, scortişoară, cuişoare şi acoperit cu marțipan.

Grecia are ca specialităţi traditionale, de Crăciun, ,,Galopoula” (curcan umplut cu castane, stafide, nuci şi migdale, cu garnitură de cartofi copţi), ,,Gourounopoulo psit ” (purcel de lapte, uns cu ulei de măsline, suc de lămâie şi fript la cuptor) şi fursecuri cu nuci şi miere, numite ,,Melomacarona”.

2

Crăciunul italian poate fi descris printr-un singur cuvânt – ,,Panettone”, un cozonac cu stafide, fructe confiate şi migdale. Masa de sărbătoare este acompaniată şi de alte deserturi celebre: ,,Pandoro”, ,, Panforte” şi ,,Struffoli”. În Italia se mai servesc fructe de mare, peşte şi paste, dar şi tarte cu fructe şi budincă.

Spaniolii servesc friptură de miel sau porc, dar şi fructe de mare şi peşte. Desertul preferat al spaniolilor este ,,Turrón”, care conţine nuga din miere şi migdale. Majoritatea reţetelor de Crăciun conţin nuci, migdale şi muguri de pin:supa de migdale, mancarea de varză roşie cu carne sau pilaful cu coajă de portocale.

În Statele Unite, cu ocazia Crăciunului, se servesc diferite feluri de preparate, de la friptură de pui şi porc, până la crustacee şi fructe de mare, alături de celebra plăcintă cu mere, cartofi dulci sau dovleac.

3

Canadienii servesc curcan, umplut după o reţetă tradiţională şi asezonat cu sosuri de alune sau coacăze. La capitolul dulciuri, turta dulce şi plăcinta de dovleac sunt printre cele preferate.

By Diana Arieșan – Editor Contribuitor The Woman

sursa-foto-marta-popescu-photography-1

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale. 

Surse articol: ghidul-parintilor.ro, destepti.ro
Surse foto: howmanydaystillchristmas.net, britishfood.about.com, pinterest.com, femeia.ro