„Am nevoie de mai mulți lideri buni în echipă!”
Aud această propoziție din ce în ce mai frecvent în rândul liderilor din companii. Identificarea și formarea celor care urmează să le ia locul în organizație este una dintre cele mai frecvente dileme ale managerilor români care vin la sesiunile de coaching.
Fie că urmează să preia un nou rol în organizație sau în afara acesteia, managerii vor să se asigure că lasă în urmă un „moștenitor” potrivit, care să le ducă mai departe munca.
Când vine vorba de succesiune, îmi vine în minte exemplul Mariei, un manager într-o companie de servicii din București, care ocupă această poziție de ceva timp și care își dorește o schimbare pe plan profesional. Și-a anunțat managerul de această intenție, iar acesta a rugat-o ca, înainte să plece, să pregătească un înlocuitor pentru rolul ei.
Aici a intervenit dilema Mariei: deși are în echipă doi oameni seniori, deocamdată nu este niciunul suficient de bine pregătit pentru a-i lua locul. De ce? Nu au fost expuși până în prezent în situația de a avea discuții cu directorii din companie și nici nu au mai reprezentat compania în exterior, atribuții esențiale pentru rolul ei.
Principala provocare a Mariei este legată de modul cel mai eficient – atât pentru ea, cât și pentru organizație – prin care poate să crească leaderi capabili să se ocupe de provocarile actuale. În caz contrar, simte că o mare parte din efortul pe care l-a depus în organizație până acum se pierde în lipsa unei persoane care să îi ducă mai departe munca.
Ca să crești oameni în jurul tău trebuie să relationezi cu ei, să fii autentic în tot ce spui și să faci ca atare, este un efort personal pe care mulți manageri nu și-au propus să îl facă. Dacă însă decizi să faci asta, poți începe cu câteva întrebări la care să îți dai răspunsul:
Cât de bine te cunoști pe tine și cu punctele tari și cu cele mai puțin tari?
Cât de bine îți cunoști oamenii din subordine?
Știi cine vrea să evolueze și nu poate? Cine nu vrea și nu poate? Sau cine nu vrea, dar poate să facă și alte lucruri? Le dai din puterea rolului tău proiecte de la cap la coadă sau doar bucăți? Te gândești că dai cuiva o sarcină, nu poate să o facă – dar vrea acest lucru – vei fi dezamagită și apoi o să spui: „Știam eu că nu poate să facă asta”?
Ce ești dispusă să faci altfel în relația cu fiecare membru al echipei, pentru a da fiecăruia spațiul de a face lucruri și de a stabili împreună ce știți și puteți să faceți de fapt?
Răspunsurile pe care și le-a dat Maria la întrebările de mai sus au ajutat-o să își rezolve provocarea și să-și găsească, în timp util, un înlocuitor. Însă dilema ei este pe agenda sutelor sau poate chiar miilor de manageri din companiile din România.
Tu când te-ai gândit ultima dată pe mâinile cui îți lași moștenirea profesională și ce ai făcut în acest sens?
by Ioana Marcu, Business Executive Coach Ascendis
Ioana Marcu este business și executive coach în Ascendis și are mai mult de 20 de ani experiență de leadership local și internațional. În business, a lucrat în arii diverse, atât în zona comercială de customer relations, marketing și sales, în resurse umane, cât și în business outsourcing în Europa. Ioana a făcut parte din echipe executive, a fost în board of directors și a condus echipe de până la 400 de oameni, atât local, cât și international.
Sursă foto: personală Ioana Marcu, rawpixel.com