Turistă într-o țără musulmană sau tropicală? Iată ce este necesar să cunoști!

Există o multitudine de oferte pentru destinațiile de vacanță, însă, pentru un concediu relaxant, există și câteva câteva mențiuni, pe care fiecare femeie este necesar să le cunoască, atât pentru sănătatea și pentru siguranța sa, dar și pentru respectarea legilor țărilor vizitate, mai ales în cazul în care acestea sunt diferite de cele europene.

Turistă într-o țară tropicală?

Dacă printre planurile de vacanță este inclusă vizitarea unei țări exotice, este necesar să consultam medicul pentru îndrumări. Imunizarea și asigurarea medicală sunt absolut necesare, iar, în funcție de regiunea vizitată, medicul poate să facă anumite recomandări, în special pentru zonele cu probleme medicale speciale.

160318015405-tourism-spike-thailand-1100x619

Vaccinarea

Este recomandată în cazul călătoriei într-o ţară tropicală și trebuie să fie efectuată cu 6-8 săptămâni înainte de a pleca în călătorie. În conformitate cu normele internaţionale, este obligatorie vaccinarea împotriva febrei galbene. În cazul contrar, intrarea în țară poate fi restricționată. Dispoziţiile de vaccinare se schimbă des, deci este necesar ca informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandate să fie verificate constant.

Recomandările medicului se fac și în funcție de problemele de sănătate cu care se confruntă fiecare pacient, în mod particular. Este necesar să ne informăm la ambasada țării pe care o vizităm în legatură cu existența unor eventuale avertizări speciale.

bangkok_thailand

Este, de asemenea, foarte util să cunoaștem adresa ambasadei sau consulatului României din țara de destinație, în cazul în care apar probleme neașteptate.

Turistă într-o țară musulmană?

Dacă am stabilit să vizităm o țară musulmană, este necesar să ne documentăm, deoarece, deşi Coranul declară egalitate între bărbaţi şi femei, Shari’a, legea islamică, defineşte drepturi şi obligaţii diferite la femei faţă de bărbaţi, precum şi un statut juridic inferior al femeilor.

Îmbrăcămintea adecvată

Este cea mai potrivită, deaoarece fiecare ţară are codul său vestimentar şi este necesar să ne documentăm încă de acasa. Trebuie să ştim că o îmbrăcăminte care iese în evidenţă este considerată lipsă de respect. Ca turiste, în majoritatea ţărilor, avem nevoie de un voal peste păr, fiind necesar să avem pieptul, mâinile şi picioarele acoperite.

1033016250

Respectarea tradiţiilor

Este necesară, având în vedere că țările islamice menţin o segregare a sexelor, iar rolurile acestora sunt clar stabilite prin lege. Atunci când vizitezăm o moschee, acoperirea braţelor, genunchilor şi capului sunt obligatorii. De reținut este faptul că intrarea femeilor nu este permisă în orice moschee, dar și faptul că, în majoritatea ţărilor musulmane, femeile nu merg singure pe stradă, iar unele ţări nu acceptă interacţionarea în public între femei şi bărbaţi.

În Turcia lucrurile nu sunt foarte diferite faţă de Europa, însă situaţia se schimbă în partea de est a Turciei, unde trebuie să fim mai prudente. Egiptul este o ţară turistică, însă legea după care se conduce este cea islamică. Deși nu este obligatoriu să purtăm hijab, trebuie să ne îmbrăcăm decent, contactele intime fiind interzise în public, asemenea fiind și fumatul în public, în cazul femeilor.

iran-tourist

Iran este o ţară tradiţională, unde este recomandată îmbrăcămintea decentă. Surprinzător este faptul că vom întâlni multe femei pe stradă, cu make-up puternic, îmbrăcate în culori vii, iar hijab-ul lasă la vedere o bună parte din păr. În Tunisia femeile se îmbracă într-un stil mai mult european. Sudul Tunisiei, mai puţin turistic, este mai tradiţional, unele localuri refuzând să primească femei.

În Emiratele Arabe Unite femeile sunt libere să se îmbrace după bunul plac, însă este bine să fim decent îmbrăcate, pentru a nu atrage atenţia. În majoritatea restaurantelor există camere separate pentru femei, iar în majoritatea instituţiilor există cozi speciale pentru acestea.

Pentru siguranța ta și a bunurilor tale

Protejarea bunurilor

Dacă ne dorim să vizităm o țară care se află pe un alt continent, este necesar ca banca să fie informată, pentru a evita suprizele neplăcute. Cardul poate fi furat, distrus sau pierdut, iar dacă banca observă retrageri sau operaţiuni din Asia, de exemplu, este posibil să ne blocheze contul bancar sau cardul. Este recomandat să avem la noi două carduri bancare, de la bănci diferite, pe care să nu le ţinem în acelaşi loc.

hacker-being-hacked

Protejarea datelor

Pentru a evitarea pierderea detaliilor cardului, este recomandat să nu obișnuim să plătim cu el. Iar când vine vorba de reţele Wi-Fi, pe care le găsim în hoteluri, hosteluri, aeroporturi şi cafenele, există o altă problemă pe care turiștii o pot întâmpina, deoarece aceste reţele sunt ţinta favorită a hackerilor, care accesează reţeaua locală sau îşi creează propria reţea şi ne lasă să ne conectăm. Cea mai sigură soluţie este să folosim un card SIM local.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: propertyshowrooms.com, poznavaci-zajezdy.tv, money.cnn.com, sputniknews.com, yomadic.com, theintercept.com. Surse articol: hnomadic.ro, sfatulmedicului.ro, heimdalsecurity.com