Daniela Irimia este trainer și antreprenor care are dorința de a inspira, ajuta și susține femeile să se definescă și să devină cea mai bună variantă a lor. Background-ul ei profesional implică programe de dezvoltare personală și profesionale pentru femei pe mai multe planuri: psihologic, emoțional, fizic și financial. Florina Russu, contribuitor The Woman, a aflat mai multe despre ce implică independența feminină, care sunt principiile de bază care vor da roade în munca cu propria persoană și ce caracterizează un lider autentic.
-
În viziunea ta, cine este “Femeia Independentă” şi mai ales, cine nu este ea?
Din punctul meu de vedere, Femeia Independentă este aceea care trăiește conform propriilor ei valori. Este femeia care se cunoaște, se valorizează, își asumă alegerile pe care le face, este independentă rațional, emoțional și financiar, bucurându-se de relațiile autentice și sănătoase din viața ei.
Și nu este femeia care se încăpățânează să facă totul singură “pentru că poate”. Nu este femeia care neagă valoarea unui bărbat pentru a se ține pe ea, pe primul loc în viața ei.
-
Ce poate aduce revelator o poveste personal antreprenorială într-un volum de dezvoltare personală, pentru femeile care au curajul şi curiozitatea să cumpere volumul, să petreacă timp cu ele, pentru a se cunoaşte mai bine, a-şi înțelege valorile, convingerile şi de a trăi conform propriilor valori?
Poate revelator este mult spus. Povestea mea are în primul rând autenticitate și experiențe trăite aici, în România, în cultura noastră, cu provocările autohtone. Citim preponderent cărți de dezvoltare personală sau de business de la americani, însă noi am crescut și trăim într-o cu totul altă cultură și mentalitate. Faptul că eu scriu și abordez în cursurile mele doar acele idei, principii, tehnici care funcționează aici, în România, este un mare avantaj pentru cititorii și oamenii care aleg să își dezvolte abilitățile prin cursuri specifice.
-
Faptul că alegem în ce direcție merge viața noastră, ne oferă stimă de sine şi libertate. Perseverența în obiective atrag fericirea şi sentimentul de împlinire, inclusiv financiar. Care este prețul pe care trebuie să îl “plătim” azi, pentru libertatea de mâine?
Îmi place că ai preluat ideea de “preț”. Eu cred că putem avea orice ne dorim în viață, dacă suntem dispuși să plătim prețul pentru asta. Suntem cu toții diferiți, deci fiecare are propria definiție pentru libertate. Fiecare are un set unic de valori, abilitați, gânduri, relații… și toate sunt interconectate. Când reușim să ne identificăm foarte clar valorile și apoi să stabilim obiective relevante pentru noi, vom ști și ce avem de făcut azi, pentru a culege roadele, “mâine”. Cert este că fără muncă, educație, perseverență și motivație nu vom realiza nimic.
-
Ne bucurăm azi de multe exemple inspiraționale în rândul femeilor lider în comunitățile pe care le-au creat, femei care fac zilnic ceva pentru a încuraja alte femei să dezvolte şi să trăiască o viață cu sens, sau invers, comunități diverse, unice, care îşi cer lideri noi şi altfel. În opinia ta, strict în zona ta de business, liderii nasc comunități sau comunitățile nasc lideri?
Bună întrebare! Ambele variante sunt posibile. Cred totuși că pentru început, comunitatea se formează în jurul unui lider. Apoi, cu cât comunitatea crește, apar și alți lideri. Un lider adevărat crește și formează alți lideri în comunitățile în care activează. Un lider de nivel superior este acela care îi ajută și pe alții să crească și să devină la rândul lor, lideri. Nu poți face lucruri mărețe de unul singur! Mă bucur tare mult că sunt din ce în ce mai căutate și apreciate comunitățile de femei, tematice, astfel încât fiecare dintre noi să își găsescă “tribul” care să o susțină, să o inspire și să îi aducă satisfacții.
-
Cum ne raportăm, din rolul de mamă, la femeia independentă din fetițele noastre. Cum vor trăi băieții noştri de azi, bărbații de maine, lângă o astfel de femeie?
Femeia independența este un om independent. Aceleași principii se aplică și în cazul bărbaților! Eu am ales să scriu cartea pentru femei deoarece acolo simț că este cea mai mare nevoie de îndrumare, suport și inspirație. Cele 10 principii din decalogul Femeii Independente (noua mea carte) se aplică oricui. Eu personal îl învăț pe fiul meu să fie independent conform acelor valori. Este un stil de viață, și dacă eu și soțul meu suntem echilibrați și bine cu noi, la fel va crește şi copilul nostru.
Mulțumesc pentru conectare, timp şi sinceritate, Daniela! Întotdeauna simt o mare bucurie atunci când colaborăm!
Și eu îți mulțumesc! Mă bucur că ne susținem și învățăm să colaborăm. Zic învățam pentru că, din păcate, competiția feminină este încă la putere, în detrimentul admirației. Cu cât suntem mai OK noi cu noi, cu atât ne este mai ușor să fim Ok și cu alții. Și uite așa simț nevoia să fac din nou trimitere la noul meu proiect educațional, Femeia Independentă, ca sa ne descoperim puterea şi fericirea. Este în noi!
Florina Russu este profesor titular de literatură universală şi limba engleză în învăţământul de stat, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj-Napoca, consilier de imagine educaţional, coordonator național şi internațional proiecte şi programe educative, scriitor. Figură publică notorie în politicile educative de piață, Florina este Preşedintele Academiei Române de Imagine şi Imaginar Educațional, un proiect antreprenorial unic în domeniul consultanţei educaţionale, un laborator de imagine şi imaginar conceptual, care facilitează accesul la educație vizuală şcolii româneşti contemporane.