Valentina Ion, cofondatoare Grain Trip: „Antreprenoriatul te învață să accepți un strop de ajutor sau o vorbă bună la vremea ei”

„Întregul prim an a fost o uriașă provocare”, spune Valentina Ion, cofondatoarea Grain Trip, despre ce-a presupus acest business pornit în 2018. E o brutărie, e o patiserie, este chiar și o cafenea. Dar pentru clienții fideli sau chiar cei noi care îl descoperă este locul în care pot lua o pauză de la grijile cotidiene și să găsească produse de calitate.

În acest interviu The Woman, Valentina a menționat și că au trecut printr-un proces de reîmprospătare a brandului. Un lucru va rămâne însă ca până acum: calitatea produselor. „Am crezut cu tărie că un produs bun vorbește despre tine mult mai tare decât o poți face tu sau orice influencer”, adaugă ea. 

Alături de ea în acest business este Cristian Negoiță. El e responsabil de cafeneaua din Grain Trip și de administrarea acestui business. Astfel, Valentina s-a concentrat pe produse, cercetare și inovare. „Nu cred că am fi reușit unul fără altul nimic din ce se vede azi la Grain Trip și la fel nu am fi reușit nici fără colegii noștri minunați”, subliniază ea. 

În acest interviu, Valentina ne poartă într-o călătorie despre provocări, triumfuri, bucurii și planuri de viitor. De la consultanță în IT la antreprenoriat în domeniul panificației, ea și-a urmat pasiunea și a adunat în jurul ei o comunitate puternică. N-a fost ușor. Se poate bucura însă în prezent de cel mai mare succes: „Faptul că acest loc există și astăzi și că există așa cum l-am imaginat noi”.

 

Ai trecut de la consultanță în IT la antreprenoriat. Și ai făcut asta într-un domeniu total diferit, dar mai ales ai transformat o pasiune într-un business. Recomanzi așa ceva? Mai ai aceeași plăcere față de ce era cândva doar un hobby? 

 

Sigur că există o diferență majoră între a face ceva ca hobby și a face o profesie din asta. Dar la mai bine de 6 ani de când am deschis Grain Trip pot spune că munca mea îmi aduce chiar mai multă satisfacție decât îmi aducea pe vremea când era doar un hobby. Pe de o parte este bucuria de a împărtăși rezultatele muncii noastre cu cei care ne trec pragul zilnic, pe de alta faptul că această brutărie mi-a permis atât mie, cât și colegilor mei să experimentăm și să învățăm multe în toți acești ani, astfel că simțim că putem aduce produse chiar mai bune către publicul nostru decât atunci când am deschis.

 

Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în primul an de activitate? Ce strategii ați folosit pentru a atrage clienții atunci?

 

Întregul prim an a fost o uriașă provocare. Am plecat la drum cu resurse extrem de limitate și mă refer aici atât la resursele financiare, cât și un număr foarte mic de angajați. De asemenea faptul că nu suntem localizați în zona de nord, unde sunt business-uri care se poziționează așa cum ne doream noi, a făcut ca lucrurile să avanseze destul de greoi la început.

În ceea ce privește dorința de a atrage și, mai ales, reține clienți, strategia noastră nu s-a modificat prea mult de atunci până acum. Ne-am concentrat mereu pe calitatea produselor și am crezut cu tărie că un produs bun vorbește despre tine mult mai tare decât o poți face tu sau orice influencer. Este o strategie de care ne ținem, mereu încercăm să îmbunătățim produsele sau să creăm produse noi care să ne poarte semnătura și de care să fim mândri.

 

Ce lecții, momente de optimism v-au ajutat să treceți cu bine de perioada pandemiei, una distructivă pentru un business atât de dependent de flux zilnic? 

 

În pandemie am deschis o comunicare cu cei care ne urmăreau, i-am învățat să facă maia și pâine cu maia și comunitatea noastră a crescut simțitor. A fost un moment în care, în ciuda distanțării fizice, ne-am simțit chiar mai apropiați de comunitatea pe care o construisem și care a crescut între timp. Asta ne-a dat multă putere în perioada aceea.

 

Care considerați că este cel mai mare succes al Grain Trip până acum? 

 

Faptul că acest loc există și astăzi și că există așa cum l-am imaginat noi, fără a abandona vreun pic principiile și valorile care ne-au făcut să deschidem, chiar dacă între timp am crescut. L-am imaginat ca pe un loc unde să putem face produse exclusiv cu maia, să experimentăm tehnici și produse inovatoare, să creștem o echipă frumoasă și o comunitate și astăzi cred că putem spune că ne-a ieșit binișor planul.

Pentru mine, ca om care se ocupă direct de produse, faptul că nu am scăzut calitatea, ci dimpotrivă, am folosit toate lecțiile pe care le-am învățat de-a lungul timpului pentru a progresa și a crește mereu calitatea în procesele de producție este cea mai mare bucurie. De asemenea, faptul că această brutărie ne-a permis și ne permite să experimentăm idei dintre cele mai neobișnuite, uneori la limita sensului comercial, este de asemenea un mare succes. 

 

Ce rol joacă comunitatea în succesul brutăriei Grain Trip? 

 

Este cheia, miezul activității noastre. Comunitatea este cea care ne susține zi de zi, care ne face să mergem mai departe în nopțile în care simțim că nu mai putem. Ne trage de mânecă atunci când e cazul, ne face să vrem să fim în fiecare zi mai buni decât ieri.

 

Ce tipuri de feedback primiți de la clienți și cum influențează produsele oferite? Știu că ați experimentat cu produse în ediție limitată disponibile doar celor care ajung la timp. Altfel spus, ați avut un drop, ca în tehnologie. Care au fost reacțiile atunci?

 

Ținem mereu cont de părerile celor care ne trec pragul, fie că este vorba de a ne bucura de cuvintele lor laudative sau de critici care să ne ajute să îmbunătățim calitatea produselor. 

Facem constant produse în ediție specială pentru weekend, de regulă. Atunci regula este că aceste produse nu se pot precomanda sau rezerva, din respect față de cei care se trezesc dimineața pentru a-și face drum la noi. Există, desigur, și nemulțumiri, de aceea de curând am introdus câteva serii suplimentare de produse pe parcursul zilei (înainte exista un singur batch de produse care erau la raft la deschidere și, de regulă, se terminau destul de devreme), acum tot coacem pe parcursul zilei și anunțăm orele la care ies batch-urile suplimentare, astfel încât și cei care nu ajung chiar la prima oră să poată ajunge la produsele în ediție limitată.

 

Cum gestionați echipa din cadrul brutăriei și ce valori promovați în cadrul acesteia?

 

Atenția la detalii, obsesia pentru calitate (uneori în detrimentul cantităților mari de produse) și deschiderea spre inovare sunt valorile pe care încercăm în permanență să le inoculăm membrilor echipei noastre. Uneori ne este greu, căci la noi se lucrează mai tot timpul, se lucrează în schimburi și asta poate fi o provocare destul de mare, dar ne leagă aceste valori și momente în care am depășit fel de fel de provocări de-a lungul timpului. Avem o echipă frumoasă de care suntem foarte mândri. Suntem doar o mână de oameni care fac tot ce vedeți zilnic în brutărie și toți muncesc din greu.

 

Ce te-a învățat cariera în IT pentru ce faci acum? Ce înveți acum și ai putea folosi în consultanță în IT? 

 

Eu am lucrat mult timp în project management, încă o mai fac, și asta m-a învățat să organizez procesele și fluxurile de producție care sunt mult mai complexe decât mă așteptam atunci când am deschis această brutărie. Coordonarea mai multor echipe care lucrează în ture diferite, cu procese interdependente și utilizarea cât mai eficientă a resurselor este ceea ce îmi ia cel mai mult timp și beneficiez din plin de lecțiile învățate în cariera mea anterioară.

 

Cum reușești să echilibrezi viața personală cu cerințele intense ale antreprenoriatului?

 

Încerc, nu întotdeauna cu succes, să țin în echilibru viața personală cu cea profesională. Munca în acest domeniu, mai ales dacă ești condus de pasiunea pentru meșteșugul tău, poate să îți acapareze cu totul viața dacă nu ești atent. Mi s-a întâmplat și mie destul de des asta. Nu aș spune că am ajuns chiar la un echilibru, dar mă străduiesc să pun deoparte timp și pentru mine, și ai mei. Aș spune mai degrabă că am ajuns să alternez perioadele în care reușesc să pun mai mult deoparte pentru muncă cu cele în care reușesc să țin mai mult timp pentru viața personală.

 

Cum arată o schiță a planurilor pe termen mediu și lung pentru Grain Trip? La ce se pot aștepta clienții? 

 

Mai avem câțiva ași în mânecă, dar nu aș vrea să vorbesc despre planurile noastre prematur. Ce ne dorim cel mai mult este să rămânem pe direcția pe care ne-am asumat-o, să facem lucruri din ce în ce mai bune și inovatoare și credem că restul va urma în mod natural fără să ne propunem să creștem într-un mod sau altul. 

Ne dorim să facem din ce în ce mai multe produse care să ne reprezinte cu adevărat, să avem vreme să cercetăm și experimentăm, astfel încât cei care ne trec pragul să găsească mereu ceva nou și interesant în brutăria noastră.

De curând am trecut printr-un proces de reîmprospătare a brandului nostru, căci simțeam că nu ne mai regăsim atât de bine în brandul pe care l-am gândit în 2018. Atunci când am deschis ne-am propus să aducem aici pâini și produse de patiserie din lumea largă, astfel am și mers pe motto-ul „Breads of the world”.

Însă, între timp, explorarea rețetelor din diverse țări s-a transformat într-o explorare a metodelor și tehnicilor utilizate în diverse culturi, de la cele legate de pâine, dar și o abordare multidisciplinară, care împrumută multe elemente din metode de gătit, fermentare sau alte tehnici de manipulare a unor ingrediente simple pentru a obține ceva cu totul nou. Astfel am ajuns să experimentăm cu diverse tipuri de maia, de miso-uri făcute de la zero, cu fel de fel de fermenți și astăzi găsim că motto-ul „Exploring new grounds” ni se potrivește mai bine pe măsură ce explorăm noi direcții de a face din produsele noastre o experiență cât mai altfel. 

Ne-am dorit un suflu nou pentru Grain Trip și o identitate vizuală mai fidelă personalității noastre așa cum a evoluat ea în mod organic de-a lungul timpului.

 

Ce sfaturi ai oferi altor antreprenori care doresc să înceapă o afacere similară? Sau care vor să-și transforme pasiunea în business? 

 

Să aibă răbdare și să nu asculte pe nimeni care le spune că ce vor ei să facă nu este posibil, fezabil financiar sau orice altceva. Și noi am auzit de nenumărate ori că ne va fi imposibil să avem o brutărie 100% cu maia, care să nu folosească niciun gram de drojdie, unde să se facă totul de la zero, dar iată-ne tot aici după mai bine de 6 ani. 

Curajul și perseverența îi vor duce departe. De asemenea, să rămână mereu curioși, să exploreze și să își caute un drum care să îi reprezinte pe ei, nu să copieze modele de business de la X sau Y, căci în timp le va fi mult mai greu să continue să copieze modele care nu îi reprezintă decât să meargă pe un drum propriu.

 

Ce te-a învățat antreprenoriatul și nu ai fi putut să înveți altfel? 

 

Că nu poți să le faci pe toate singur și cât de important este să ai alături oamenii potriviți. În Grain Trip mai am un partener, Cristian Negoiță, care se ocupă de partea de cafea și de tot ce înseamnă administrarea acestui business, ceea ce mie mi-a permis să mă concentrez la produse, cercetare și inovare. Nu cred că am fi reușit unul fără altul nimic din ce se vede azi la Grain Trip și la fel nu am fi reușit nici fără colegii noștri minunați.

Antreprenoriatul te învață să accepți ajutorul, să apreciezi o mână întinsă atunci când ai nevoie de ea, un strop de ajutor sau pur și simplu o vorbă bună la vremea ei. Cred mult în parteneriatele de bun augur, acelea în care fiecare dintre părți își înțelege rolul și responsabilitățile și în faptul că mai multe minți la un loc pot crea mai mult decât suma părților.

 

Redactor: