15 ianuarie,  Ziua Culturii Naționale – sărbătoare la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

         

Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, va fi, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, o duminică de sărbătoare: vizitatorii nu doar că vor avea intrare liberă în expozițiile muzeului, în cadrul unui program prelungit, dar vor avea parte și de un eveniment special, cu muzică, cu piese de colecție expuse în exclusivitate, cu proiecții și cu… un pahar de spumant în cinstea culturii și a noului an. 

Duminică, 15 ianuarie, clujenii, dar și turiștii interesați de cultură, sunt invitați să-și petreacă după-amiaza la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în cadrul unui program prelungit, respectiv între orele 10.00 și 20.00. Intrarea va fi liberă pentru toate categoriile de vizitatori. Expozițiile care se pot vizita sunt:za

Istoriile Clujului – etajul 1;

ZMEA. Zei  și Muritori din Egiptul Antic – etajul 1;

– Incursiuni dacice în spațiul virtual – etajul 2.

Cu începere de la ora 18.00, MNIT propune publicului un eveniment special de Ziua Culturii Naționale, respectiv High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeuepisodul 3. Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu acest concept,  High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu este un proiect serial al MNIT, în cadrul căruia se desfășoară diverse recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii. Aceștia susțin recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care încearcă să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul muzeului. Practic, fiecare astfel de eveniment reprezintă o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii interpretează repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în acest cadru special amenajat.

„De această dată, High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu- episodul 3 va reprezenta felul MNIT de a sărbători, împreună cu publicul, începutul anului 2023 și Ziua Culturii Naționale, printr-un eveniment high class, istoric și muzical totodată, efervescent și sclipitor, ca o cupă de șampanie din cea mai bună.”(Geanina Simion, Șef Secție Marketing Cultural, Comunicare & Educație Muzeală, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei)

High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu vă transpune, de această dată, atmosfera de salon de epocă de sfârșit de secol XIX și început de secol XX al dr. Ioan Rațiu (1828-1902), o personalitate de primă mărime a românilor din Transilvania, un om politic remarcabil și un jurist talentat, dar și un promotor al culturii naționale în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În calitate de președinte al Partidului Național Român a fost liderul de necontestat al mișcării memorandiste din Transilvania și a condus impresionanta delegație care a depus Memorandul la Cancelaria Imperială din Viena (28 mai 1892). Acesta a reprezentat cel mai important act politic contestatar al românilor din Transilvania împotriva politicii de asimilare națională promovată de guvernele de la Budapesta, după instaurarea regimului dualist austro-ungar și încorporarea provinciei la Ungaria în 1867.

Expoziția temporară organizată cu prilejul acestui eveniment cuprinde fotografii de epocă cu imaginea salonului de oaspeți și a celorlalte încăperi din locuința sa din Sibiu, obiecte personale ale dr. Ioan Rațiu, trusa de birou, tablouri și fotografii înrămate, mobilier de epocă, exemplarul tipărit al Memorandului sau documente originale ale procesului intentat memorandiștilor (Cluj, 7-25 mai 1894), în urma căruia aceștia au fost condamnați la închisoare. Fotografiile fac parte dintr-o serie de imagini de epocă inedite cuprinse într-un Album donat muzeului de Augustin Rațiu (1884-1970), avocat și om politic din Turda. Cu ajutorul imaginilor, vizitatorul poate descoperi încăperile în care familia Rațiu își primea numeroșii musafiri care i-au trecut pragul la sfârșitul sec. al XIX-lea și în primele decenii ale sec. XX. Salonul de oaspeți, biroul fiicei sale, Felicia, și celelalte camere erau frumos decorate cu mobilier de epocă, obiecte decorative, suveniruri, țesături, draperii, tablouri, fotografii înrămate și plante ornamentale ce creau o atmosferă intimă și plăcută. 

Expoziția are un caracter exclusivist, în sensul că ea se va desfășura doar pe durata evenimentului, creând astfel o experiență unică pentru public. Toate acestea, în timp ce se va asculta un recital live al Cvintetului de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, care va interpreta un program eclectic de muzica clasică, dar și ritmuri de jazz și swing.

Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania”:

– Gabriel Gyarmati, trompetă

– Iosif Sătmărean, trompetă

– Gabriel Cupșa, corn

– Leonard Neamț, trombon

– Alexandru Corlan, tubă

Bilete pe www.eventbook.ro.

Prețul unui bilet pentru acest eveniment este de 50 lei, iar biletul la eveniment include și o vizită gratuită la expozițiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care poate fi făcută oricând, în programul de funcționare al muzeului, până la sfârșitul lunii ianuarie.

De asemenea, pentru cei care fac o plimbare pe Bulevardul Eroilor, MNIT oferă publicului, pe instalația „10 x 10”, în perioada 10 ianuarie – 10 februarie, o expoziție outdoor proprie: Din intimitatea interioarelor de altădată. Expoziția prezintă cele mai frumoase piese din colecția de mobilier a MNIT, acoperind mai multe stiluri și epoci.