Evenimentul final al celei de-a 12-a ediții Innovation Labs va avea loc pe 28 mai 2024, la Aula Magna a Universității Naționale de Științe și Tehnologie. În cadrul acestuia, 16 echipe din București, Cluj, Iași și Timișoara vor concura pentru premiile Innovation Labs, inclusiv pentru o investiție în valoare de 500.000 de euro oferită de Early Game Ventures. Aceste echipe reprezintă cele mai promițătoare talente din program, selecționate dintr-un număr inițial de 288 de echipe înscrise la Hackathoanele naționale Innovation Labs care au avut loc în luna martie.
Anul acesta, 85 de echipe cu potențial au fost acceptate în programul Innovation Labs, trecând printr-un proces intens de mentorat și de dezvoltare a produsului. Dintre acestea, aproape jumătate au concurat în semifinalele naționale. În urma semifinalelor, 16 cele mai bune echipe s-au calificat în etapa finală, demonstrându-și potențialul de a inova și de a aduce soluții noi și eficiente în diverse domenii. Aceste echipe vor urca pe scena Aulei Magna pe 28 mai, unde vor avea ocazia să-și prezinte produsele dezvoltate în cele 10 săptămâni de mentorat, cu speranța de a convinge jurații și publicul că merită unul dintre prestigioasele premii.
Premiile oferite de organizatorii Innovation Labs sunt: Public Vote Award, Best Product Award, Best Emerging Start-up și Grand Prize. În plus față de edițiile anterioare, în virtutea parteneriatului strategic cu Early Game Ventures, va fi oferit și cel puțin un Investment Prize. Premiul Public Vote Award va fi acordat echipei care primește cele mai multe voturi din partea audienței, motiv pentru care toți cei interesați de domeniul tehnologiei sunt încurajați să participe la eveniment și să voteze echipa care li se va părea cea mai promițătoare.
Finala Demo Day din acest an reunește produse inovatoare dintr-o varietate de domenii de interes major, inclusiv educație STEM, recuperare medicală și wellness, automatizarea locuinței, transport și logistică, gaming, cybersecurity și reîmpădurire sustenabilă. Aceste produse reflectă avansuri tehnologice semnificative în peisajul românesc și oferă soluții creative pentru diverse provocări contemporane, evidențiind talentul și inovația echipelor participante.
Înscrierea se realizează prin intermediul acestui formular: https://ye35yotivr1.typeform.com/IL24DemoDayReg. Înscrierile sunt deschise până la finalul acestei săptămâni.
Evenimentul programat pentru data de 28 mai va debuta la ora 16:00 cu Startups’ Fair, unde 29 de echipe care au dezvoltat un produs minim viabil (MVP) în cadrul programului își vor expune produsele și inovațiile la standuri individuale. Mai târziu, începând cu ora 18:00, va avea loc Demo Day, în care cele 16 echipe finaliste ale cohortei Innovation Labs 2024 își vor prezenta soluțiile tehnologice inovative și vor concura pentru prestigioasele premii oferite.
Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs
Innovation Labs 2024 este un program educațional organizat în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups.
Echipele participante în cele patru centre naționale în programul de mentorat de 10 săptămâni au beneficiat de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Orange România, AROBS Transilvania Software, Eviden, UiPath și Stripe, având Romanian – American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures ca parteneri strategici, și în colaborare cu UEFISCDI – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.
Echipele participante au fost susținute și de partenerii locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Carrefour România, Eximprod Grup, PSS Prosoft Solutions, Arctic Stream, Ortec, PentestTools și Genezio în București; Linnify și Wolfpack Digital în Cluj-Napoca; Haufe Group Romania și Growceanu în Timișoara.
Programul se bucură de sprijinul constant oferit de 19 universități de top din România din 9 orașe:
– în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și Academia de Studii Economice;
– în Brașov: Universitatea Transilvania;
– în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
– în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară;
– în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”;
– în Oradea: Universitatea din Oradea;
– în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga”;
– în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
– în Timișoara: Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”.