6 obiective pentru un ten sănătos în 2024

Un an nou înseamnă și obiective noi, iar pe lângă ce ne dorim să realizăm din punct de vedere profesional, social sau material, nu trebuie să uităm să punem pe primul loc sănătatea propriei persoane. 

Tot în capitolul sănătate se încadrează și îngrijirea pielii. Uite câteva sfaturi care te vor ajuta să obții și să menții un ten sănătos, fără procese prea complicate. 

 

Urmează un ritual de curățare corect

Curățarea tenului este esențială, atât dimineața, cât și seara, după cum știi deja. Dar, în cadrul acestui ritual intră și demachierea, un pas extrem de important pe care trebuie să te asiguri că nu îl omiți. 

De asemenea, trebuie să folosești produse de curățare adecvate tipului tău de ten, nu mult prea astringente sau sensibilizante, deoarece acestea pot provoca deshidratare sau chiar și iritații sau alte reacții mai complexe. 

 

Sortează produsele de skincare

Mediul online te poate face să tot achiziționezi produse de îngrijire, pentru că le vezi recomandate în nenumărate locuri sau de mai multe persoane, dar ajungi să le folosești prea puțin sau chiar deloc. 

Ține minte un lucru: o rutină corectă de îngrijire a tenului nu presupune folosirea multor produse, ci exact a celor potrivite pentru pielea ta și pentru nevoile acesteia. Astfel, vei evita apariția unor probleme și situații extrem de neplăcute, cauzate de ingredientele incorect alese sau de folosirea unor produse mult prea puternice în comparație cu necesitățile tenului tău. 

Așadar, sortează produsele pe care le ai și asigură-te că folosești ceea ce trebuie, iar dacă ai vreo urmă de îndoială, nu te feri să apelezi la un specialist. 

 

Folosește SPF

În ultima perioadă, produsele cu SPF au devenit din ce în ce mai recomandate și mai utilizate, ceea ce este extrem de bine pentru că reprezintă pasul cel mai important, nu doar pentru evitarea arsurilor, ci și pentru a preveni îmbătrânirea prematură sau hiperpigmentarea pielii. 

Indiferent de anotimpul în care ne aflăm, este esențial să aplici un produs cu SPF pentru a-ți proteja tenul de orice agresiune a radiațiilor UV. 

 

Hidratează-te corespunzător

Starea de hidratare a pielii este influențată de un cumul de factori. Asigură-te că folosești o cremă hidratantă, potrivită tipului tău de ten, dar și că te hidratezi consumând suficiente lichide. Un pas fără celălalt nu există și nu aduce niciun rezultat, deoarece tu trebuie să îți ajuți pielea să își mențină nivelul optim de hidratare. 

 

Curăță cu atenție pensulele și burețeii de machiaj

Cu siguranță știi și tu că folosirea în special a burețeilor de machiaj reprezintă un subiect controversat din cauza potențialului de infectare favorizat de umezeală. Ei bine, indiferent că ne referim la pensule sau la bureței, riscul de contaminare cu diferite bacterii există, iar datoria ta este să îl eviți cât mai mult posibil. Curăță totul cu atenție după fiecare utilizare și apoi dezinfectează, astfel încât să îți protejezi pielea cu succes. 

 

Nu te diagnostica singură! Mergi la specialist!

Un obicei la care ar trebui să renunțăm cât mai repede cu putință este tendința de a ne pune singuri un diagnostic, bazându-ne pe ceea ce găsim în mediul online sau pe ce relatează alte persoane, cunoscute de noi sau nu. 

Tocmai pentru că fiecare persoană este diferită, și modul de a reacționa la un tratament este diferit și, mai ales când vine vorba de piele, lucrurile sunt și mai sensibile, așadar nu căuta remedii din auzite sau din experiența altora. 

Apelează la un specialist, care îți va pune un diagnostic corect și îți va explica tot ce trebuie să faci ca să remediezi situația cât mai repede și fără complicații. 

 

Ține minte: nu este imposibil să ai un ten sănătos, doar trebuie să înțelegi importanța unei rutine corecte și rolul folosirii produselor adecvate. 

 

Sursă foto: Freepik

 

Editor: Antonia Lestyan