6 Tipuri de relații toxice de evitat la locul de muncă

Cei mai mulți dintre noi au experimentat deja o relație, care a devenit toxică, știind că aceasta are ca urmare o pierdere majoră a energiei și productivității. Într-un nou studiu efectuat la Universitatea din Georgetown, 98% dintre persoane au recunoscut că au parte de comportamente toxice la locul de muncă.

rel6

Studiul a constatat că relațiile toxice influențează negativ angajații și companiile la care aceștia își desfășoarp activitatea, în mai multe moduri notabile, majoritatea recunoscând faptul că: au pierdut timpul de lucru îngrijorându-se de anumite incidente, angajamentul lor față de companie a scăzut, performanța lor a scăzut, au scăzut în mod intenționat timpul petrecut la locul de muncă, au scăzut în mod intenționat calitatea muncii lor, au acceptat să-și verse frustrarea față de clienți sau chiar și-au părăsit locul de muncă.

S-ar putea să nu reușim să controlăm toxicitatea altor persoane, dar putem să controlăm modul în care le răspundem, iar acest lucru are puterea de a modifica cursul unei relații. Înainte ca o relație toxică să poată fi neutralizată, trebuie să înțelegem ceea ce o face toxică, în primul rând.

rell

Relațiile toxice se dezvoltă atunci când nevoile unei persoane nu mai sunt îndeplinite sau cineva sau ceva contribuie mai puțin benefic la menținerea  relației sănătoase și productive. Recunoașterea și înțelegerea toxicității va permite să dezvoltăm strategii eficiente, pentru a contracara viitoarele interacțiuni toxice. Cele mai frecvente tipuri de relații toxice, completate de strategii, care vă ajută să le depășiți, sunt:

Relațiile pasiv-agresive

Tipurile pasiv-agresive au dificultăți mari de a primi feedback, ceea ce le poate determina să plece mai devreme de la serviciu sau să nu depună efort în a-și duce sarcinile la bun sfârșit. Tipul pasiv-agresiv acționează în acest mod pentru că încearcă să evite adevarata problemă.

rel11

În cazul în care nu reușiți să deschideți o linie de comunicare, s-ar putea să intrați în niște jocuri la nivel mental. Tipurile pasiv-agresive tind să fie sensibile și să evite conflictele, așa că atunci când aduceți argumente, asigurați-vă că faceți acest lucru într-un mod cât mai constructiv și armonios posibil.

Relațiile lipsite de încredere

Inevitabil fcu toții facem greșeli la locul de muncă, dar unii oameni se fixează atât de greșit pe alte persoane, încât își închipuie că ei nu vor fi puși niciodată în această ipostază. Veți descoperi că acești oameni se tem, în mod constant, că alții le-ar putea face rău și vor începe să vă scoată din proiecte importante. Acest lucru poate să înăbușe mișcarea ascendentă a carierei, eliminând oportunități importante de creștere.

rel10

Lucrul frustrant legat de acest tip de relație este faptul că este nevoie de o singură greșeală pentru a pierde sute de „puncte de încredere”. Pentru a vă recăpăta încrederea, este esențial să acordați o atenție deosebită detaliilor și să nu vă frământați pentru faptul că ei vor căuta mereu greșeli. Trebuie să utilizați fiecare gram de răbdare pentru a ieși din gaura subiectivă în care vă aflați.

Relațiile unilaterale

Relațiile trebuie să fie avantajoase reciproc. La locul de muncă, acest lucru se aplică relațiilor cu subalternii, precum și cu șefii. Aceste relații devin toxice atunci când o persoană începe să ofere în mod disproporționată sau o persoană vrea doar să accepte, să profite.

rel2

Ar putea fi un manager, care ghidează un angajat prin toate detaliile cruciale, sau un coleg, care se găsește singur în a face toată munca. Dacă este posibil, cel mai bun lucru de făcut este să nu mai oferiți. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Când nu este, trebuie să aveți o conversație sinceră cu cealaltă parte, pentru a recalibra relația.

Relațiile idealiste

Relațiile idealiste sunt cele în care începem să-i supraapreciem pe ceilalti. Când începeți să credeți că noul coleg este capabil să meargă chiar și pe apă, relația devine toxică, deoarece nu aveți limitele de care aveți nevoie într-o relație de lucru sănătoasă. De exemplu, ați putea trece cu vederea o greșeală care necesită atenție, deoarece presupuneți că acest coleg face o muncă excelentă.

Therapist listening to her talking patient at therapy session

Această pierdere a limitelor este extrem de toxică. Nu contează cât de apropiat ești de cineva sau cât de bună ar putea fi munca lui, trebuie să rămâi obiectiv.

Relațiile punitive

Relațiile punitive sunt cele în care o persoană o pedepsește pe cealaltă pentru un comportament care nu se aliniază direct la așteptările lui. Problema majoră cu aceste tipuri de pedeapsă este că instinctul lor este de a pedepsi, fără o comunicare adecvată, feedback și înțelegere.

Această abordare abuzivă creează conflicte și sentimente mai puțin benefice. Pentru a supraviețui unui tip punitiv, trebuie să actionați cu înțelepciune. Vocea voastră nu va fi ascultată dacă vă deplasați direct în fiecare conflict, deoarece veți fi etichetat ca persoană prea sensibilă.

Relațiile bazate pe minciună

Aceste tipuri sunt atât de prinse în a arăta bine, încât au mari pierderi. Ne putem întreba ce este realitate și ce este ficțiune.

rel1

Minciunile se pot îngrămădi până când ajund să fie temelia relației. Oamenii care nu oferă răspunsuri reale, nu merită încredere. Când eliminați încrederea dintr-o relație, relația nu mai există deloc. Construirea unei relații pe minciună nu este diferită de construirea unei case pe o grămadă de nisip. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să numărați pierderile și să treceți mai departe.

Cum ne protejăm de o persoană toxică?

Abilitatea de a ne gestiona emoțiile și de a rămâne calmi sub presiune are o legătură directă cu performanța noastră. TalentSmart a efectuat cercetări, implicând cu mai mult de un milion de persoane. Aceștia au constatat că 90% dintre cei mai performanți oameni sunt cei care reușesc să-și gestioneze emoțiile în momente de stres, pentru a rămâne calmi.

Unul dintre cele mai mari atuuri ale acestora este abilitatea de a identifica persoanele toxice și de a le ține la distanță. Cu cât sunt mai iraționale și mai puțin dependente, cu atât este mai ușor să le eliminăm.

rel13

Este necesar să renunțăm la încercarea de a le bate la propriul lor joc, trebuie doar să ne distanțăm de ele emoțional și să abordăm interacțiunile cu acestea, ca și cum ar fi un proiect științific. Nu trebuie să răspundem haosului emoțional. Menținerea unei distanțe emoționale necesită conștientizare. Puteți stabili limite, dar va trebui să faceți acest lucru în mod conștient și proactiv.

Dacă lăsați lucrurile să se întâmple în mod natural, vă veți afla în mod constant implicați în conversații dificile. Există multe tipuri diferite de relații toxice la locul de muncă. Atunci când sunteți implicați într-una, se impune efortul de a evalua cu atenție lucrurile și de acționa, pentru a vă salva sănătatea și cariera.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Processed with MOLDIV

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: powerofpositivity.com, gandeste-pozitiv.ro, psychologies.ro, rd.com, southwesternconsulting.com, theundercoverrecruiter.com, digitalchalk.com, psychologytoday.com, stylist.co.uk. Sursă articol: weforum.org