„A fi conectat și prezent prin intermediul relației este ceea ce îi transformă, în final, pe ambii parteneri” | Ana Băiescu, terapeut relațional Imago 

Ana Băiescu este doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut cu orientare cognitiv-comportamentală și terapeut relaționalImago, fiind certificată ca educator parental și terapeut specializat în evaluarea și realizarea planului de intervenție în tulburări de atașament de către Circle of Security International. 

Călătoria sa profesională a debutat cu meseria de educator și profesor psihopedagog, experiență despre care spune că i-a oferit șansa de ,,a învăța zi de zi, observând și intervenind în situații diverse, pentru a ajuta copiii care manifestau probleme emoționale, cognitive, comportamentale și de adaptare. În acest context, urmărind îndeaproape interacțiunea copiilor cu cei care îi îngrijeau, am înțeles importanța dinamicii relațiilor de atașament.”

Ana Băiescu își desfășoară activitatea în practica privată din anul 2015, în Cluj-Napoca, o continuare a profesiei de consilier școlar, cu o experiență de 18 ani în învățământul de stat. În interviul oferit, ne ajută să descoperim povestea și beneficiile terapiei relaționale Imago.

 

Care a fost momentul parcursului tău profesional, în care ai ales să începi povestea IMAGO și ce anume te-a motivat?

 

Cred în spațiul dintre oameni, cred în energia relațiilor. Sunt terapeut relațional, iar conectarea și siguranța sunt ingredientele necesare unei relații sănătoase. Povestea Imago a început în urmă cu câțiva ani, unde un grup de terapeuți ne-am întâlnit în cabinetul meu din Cluj-Napoca, să pornim una dintre cele mai frumoase călătorii psihologice alături de formatorii în terapia relațională Imago. 

Este surprinzătoare această călătorie care te îndrumă să descoperi mai mult și mai mult. De fapt, poate cuvintele magice „Este mai mult?/ Poți să-mi spui mai multe despre asta?” sunt cele care mă însoțesc zi de zi în acest proces. Mă refer atât la relația cu clienții mei, dar și relația cu propria persoană sau în relațiile cu persoane semnificative, zi de zi.

 

Ce presupune acest tip de terapie?

 

Terapia relațională Imago este o modalitate de a ne gândi la relație în sine și propune ideea că a fi într-o relație este realitatea noastră primară. Suntem relaționare. Este în natura noastră. Ajungem în etapa luptei pentru putere să ne întrebăm: „Partenerul este inamic sau sursă a transformării noastre?”. Important este să concentrăm atenția pe spațiul dintre, ca bază pentru vindecare. 

Dintr-o perspectivă cuantică, între parteneri există un câmp de energie care îi menține într-o anumită poziție în relație cu celălalt, iar relația lor este puternică în unele moduri și slabă în altele. În terapie, vrem să îi susținem să-și schimbe energia și elementele care le formează legătura, să le schimbăm relația și apoi se schimbă și lumea lor interioară. 

Rolul terapeutului Imago este cel de îndrumător neprețuit, dar nu și resursa transformării. Acțiunea importantă are loc între parteneri, nu între parteneri și terapeut. A fi conectat și prezent prin intermediul relației este ceea ce îi transformă, în final, pe ambii parteneri, nu implicarea personală sau a partenerului ca indivizi separați.

 

Când consideri că este necesar să fie luată în considerare terapia de cuplu? Cum motivezi celălalt partener să participe?

 

Uneori poate fi dificil să iei o decizie nouă de a vedea cuplul drept o cale de creştere şi vindecare. Am crescut, știind cumva că după căsătorie cei doi au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Aceasta presupune că știm ce trebuie să facem în orice moment al relației noastre, așa cum s-au descurcat părinții și bunicii noștri. Dar oare este așa de simplu? 

Se întâmplă ca unul dintre parteneri să fie mai curios de acest aspect al descoperirii relației de cuplu dintr-o altă perspectivă, iar celălalt partener să nu fie încă pregătit. Întâlnesc această realitate zi de zi în cabinet. Atunci când unul dintre parteneri a preluat inițiativa și au ajuns împreună la workshop-ul pentru cupluri „Primește iubirea pe care o dorești” sau la ședințe de terapie, energia și curiozitatea au venit pe parcursul timpului petrecut cu partenerul/a, deoarece se simțeau în siguranță. Vrei să descoperi și mai mult. Energia implicării se schimbă. 

 

Prin ce se diferențiază terapia de cuplu de cea individuală?

 

Paradigmele Imago se pot aplica și în terapia individuală, dar există câteva diferențe. 

În terapia de cuplu, terapeutul lucrează cu partenerii unui cuplu și spațiul dintre ei. Am învățat să văd, să simt acest spațiu dintre cei doi oameni, să simt durerea care îi face să nu se simtă în siguranță și deconectați unul de celălalt. Rolul meu, ca facilitator al dialogului dintre partenerii unui cuplu, este să îi ajut să se simtă în siguranță. Rezonez cu explicația din neuroștiințe a lui Daniel Siegel, despre capacitatea persoanelor care interrelaționează, de a se focaliza asupra lumii interioare a celuilalt, de a se „simți simțiți”.

În terapia relațională Imago individuală, paradigmele științei relațiilor și tehnicile terapeutice urmează aceiași pași ai Dialogului Imago cu un cuplu și toate acestea se construiesc pe relația terapeutică stabilită cu clientul. Astfel, o primă condiție a relației terapeutice este conectarea și siguranța, care sunt indisolubil legate. Apoi, terapeutul Imago, în acest climat de siguranță, ascultă celălalt cu respect, prezență, atenție, curiozitate, validare și empatie. Povestea spusă de client este ascultată pentru a înțelege mesajul transmis și pentru a da sens cuvintelor acestuia.  Relația clientului cu terapeutul Imago poate fi o relație de vindecare, deoarece răspunde la multe dintre nevoile de dezvoltare, ceea ce se întâmplă prin procesul Dialogului Imago. 

Un aspect important, care diferențiază terapia de cuplu de terapia individuală, este triplul rol al terapeutului: facilitator, receptor și emițător. 

 

Care este cel mai frumos și important feedback pe care l-ai primit, care ți-a atins sufletul și care te-a convins că ceea ce faci are o însemnătate enormă pentru cei din jur?

 

Imago este despre cuplu, nu despre terapeut. Cred că energia pe care simt că o transmit partenerii de cuplu este cel mai frumos feedback primit. Atunci când descoperă magia reconectării, a zâmbetelor, a rutinelor zilnice în cuplu. Acestea sunt doar câteva ingrediente ale acestei călătorii psihologice. Și apare apoi dialogul dintre parteneri. Învăță să asculte mesajul transmis de partener și să îi dea sens. Au descoperit curiozitatea unuia față de ceea ce este celălalt, față de povestea lui de viață. Și au primit această descoperire ca pe un dar valoros. Conştientizarea călătoriei în sine este foarte captivantă! 

 

Ce cărți ai recomanda celor care nu pot ajunge la terapie, din cauza lipsei resurselor de timp, financiare etc.?

 

Există numeroase resurse online și cărți de specialitate pentru informarea cuplurilor asupra acestui eveniment, iar dialogul bazat pe ascultare și înțelegere poate fi un instrument valoros de a decide participarea. Sunt mai multe cărți traduse în limba română a autorilor terapiei relaționale Imago Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt:

Împreună la bine și la greu – zece adevăruri esențiale pentru o relație de cuplu trainică în lumea modernă și idei salvatoare atunci când o căsnicie e în pericol,

Dăruiește iubirea care vindecă – Ghid pentru părinți, un instrument extrem de prețios pentru construirea unei relații durabile și sănătoase cu proprii copii.

Primește iubirea pe care o dorești, este cel mai vândut ghid de transformare a unei relații intime într-o sursă neîntreruptă de iubire și armonie. 

Terapia imago, Știința relațiilor, carte care a fost dezvoltată special pentru înțelegerea și vindecarea relațiilor. 

Spațiul dintre noi, locul în care ne clădim iubirea. Aceasta carte este o sinteză a filosofiei relațiilor. E ca o poezie, ale cărei versuri îți vine să le citești din nou și din nou, știind că mereu vei descoperi ceva semnificativ și plin de sens printre rândurile scrise cu atâta măiestrie.

 

Care sunt obiectivele tale pentru acest an?

 

Anul 2023 aduce cuplurilor sau celor care doresc să investească în relații sănătoase o mulțime de oportunități de creștere, vindecare. Am pornit Caravana Primăverii în luna martie, în Cluj-Napoca și Sibiu, cu un atelier de dezvoltare personală și voi continua această călătorie cu alte evenimente marca Imago Relationship International: workshop-ul „Keeping the love you find” (pentru cei care nu sunt într-o relație de cuplu și doresc mai multă conștientizare sau cuplurilor care doresc să descopere alte dimensiuni ale relației), workshop-urile dedicate cuplurilor, Caravana iubirii „Primește iubirea pe care o dorești” (în Cluj-Napoca și în București). 

De asemenea, voi susține un atelier dedicat relațiilor sănătoase și, în special, relației părinte-copil la prima Conferință Națională din București (6-7 mai 2023), Știința și Arta Terapiei Relaționale Imago. Cuplurile din România de orice vârstă adoră aceste evenimente. 

 

Dacă ai putea să motivezi un tânăr, aflat la început de drum în acest domeniu, care ar fi cel mai important sfat?

 

Anul acesta a început un nou program de formare ca terapeut relațional Imago (detalii  www.imagoromania.ro). Comunitatea Imago crește treptat. Imago este o călătorie psihologică de creștere și vindecare asumată, conștientă, astfel încât clientul să poată să facă alegeri bazate pe o înțelegere mai aprofundată a sinelui și a celorlalți, a reacțiilor de apărare (adaptări) și nevoilor neîmplinite sau răni emoționale.

În procesul terapeutic Imago se face trecerea către creșterea intenționalității, scăderea reactivității și alinierea comportamentului cu intenția. De asemenea, structura este un element important în terapia individuală deoarece oferă clientului un sentiment de siguranță, la fel cum instrumentul folosit, Dialogul Imago, oferă o structură clară în mai mulți pași dar, în care există flexibilitate pentru a lua orice direcție considerată importantă. „Secretul este să folosești conflictul pentru a da startul spre evoluție spune Harville Hendrix.” 

 

Dacă ai putea să te caracterizezi, în doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?

 

Blândețe, curiozitate, perseverență.

 

By Diana Turcu, Editor The Woman Magazine

 

Sursă foto: arhivă personală Ana Băiescu, psihosănătatea.ro