Seria materialelor împreună cu Dr. Adina Sîrbu continuă, iar astăzi am stat de vorbă cu acesta despre afecțiunile dentare ale copiilor.
De cele mai multe ori vizita la un medic stomatolog poate fi problematică pentru un copil. Dr. Adina Sîrbu ne-a detaliat cele mai întâlnite afecțiuni dentare ale celor mici, ne-a vorbit despre cum le putem preveni și trata, de ce e atât de important ca vizita la dentist să fie făcută cât mai devreme și ne-a oferit o serie de sfaturi pe care să le aplicăm pentru ca frica de dentist să dispară.
Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni dentare la copii?
La copii este important ca părinții să știe faptul că la vârstă de 6 ani apare primul molar permanent. Acesta este un dinte care crește în continuarea dinților de lapte, adică nu va înlocui un dinte de lapte.
De multe ori în clinică se prezintă copii care au acest dinte cariat deja în jurul vârstei de 8 ani. Părinții îl consideră dinte de lapte, unul care urmează să se schimbe și nu au în vedere profilaxia cariei dentare care ar trebui făcută prin sigilarea lui.
Celor mai mulți copii le este frică de mersul la dentist. Cum procedăm pentru a le îndepărta aceste temeri?
În cazul copiilor este important ca prima vizită la medicul stomatolog să nu fie făcută atunci când are o patologie dureroasă la un dinte. Este bine să programeze prima consultație cât mai devreme, 2-3 ani, pentru a avea timp să se obișnuiască cu cabinetul stomatologic. În cadrul clinicii Aesthetica prima consulatație se rezumă la prezentarea cabinetului și a instrumentelor cu care se lucrează, toate fiind pregătite pentru confortul copiilor.
Cât de importantă este relația dentist-copil în această situație?
Este important să înțeleagă în primul rând importanța igienei dentare și faptul că dacă avem grijă la aceasta vom avea o dantură perfectă.
Cât de des trebuie să vină un copil la dentist?
Vizitele în cabinetul stomatologic, pentru a asigura profilaxia cariei dentare, sunt în număr de 2 ori pe an.
Dar care este vârsta la care controalele periodice ar trebui să înceapă?
Recomandare noastră este ca prima consultație să fie făcută în jurul vârstei de 8 luni-un an. Acest lucru este important pentru a putea să le explicăm părinților cum trebuie să aibă grija de dinții de lapte, atât din punct de vedere al igienei dentare cât și al alimentației, cum și când trebuie să fie mesele principale și cele de snackuri, cum trebuie să limităm lactatele și dulciurile pentru a evita apariția cariilor.
Cum prevenim apariția afecțiunilor dentare la cei mici?
Afecțiunile dentare la copii (la dinții de lapte) se rezumă la tratamentul dinților cariați pentru a putea fi păstrați pe arcada dentară pâna la erupția dintelui definitiv.
Cum considerați că putem educa populația cu privire la îngrijirea dentară a copiilor astfel încât aceasta să fie realizată corespunzător?
Este important ca părinții să înțeleagă faptul că apariția cariei dentare are legătură cu igiena dentară și crește probabilitate apariției cariei dentare odată cu creșterea cantității de dulciuri consumată. Nu este determinată genetic și nici nu se moștenește de la părinți caria dentară.
Dar în ceea ce privește vizita la medicul ortodont? Când ar trebui să aibă loc?
Prima vizită la medicul ortodont ar trebui să fie în jurul vârstei de 5-6 ani, înainte de erupția tuturor dinților definitivi. La această vârstă putem diagnostica și trata cu foarte mare succes anomaliile maxilo-faciale, de tipul maxilarului îngust sau a retrognației sau prognației mandibulare.
Care sunt situațiile în care se impune un tratament ortodontic?
Orice patologie care afectează dezvoltarea maxilarelor, a structurilor osoase trebuie tratată cât mai devreme. De asemenea înghesuirile dentare, poziționarea incorectă a dinților trebuie diagnosticată cât mai devreme pentru a evita consecințele acestora.
Care ar fi aceste consecințe? Dinți abrazati, modificarea și chiar înrăutățirea sistemului masticator.
Despre Dr.Adina Sîrbu
Dr.Adina Sîrbu este cea care a pus bazele clinicii stomatologice Aesthetica din Cluj-Napoca, unul dintre puținii medici din țară care a absolvit cursul de specializare de doi ani FACE/Roth-Wiliams din Viena, specializându-se în tratamentul ortodontic al copiilor, cât și al adulților.
Dr. Adina Sîrbu este medic primar cu specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială. În plus, aceasta este specializată în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare în urma absolvirii programului de doi ani susținut în San Sebastian, Spania, de către unul dintre cei mai mari specialiști din lume în acest domeniu.
Dr. Adina Sîrbu a participat și a lecturat în cadrul a numeroase conferințe internaționale care au avut loc atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Tocmai de aceea, dr. Sîrbu a decis ca membrii echipei clinicii pe care o conduce să fie și ei prezenți constant la conferințele naționale și internaționale pentru a fi la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul lor de activitate.
–
Editor: