“Ajutorul meu este soțul, noi suntem o echipă imbatabilă” | Adina Foldager, owner Adinish.com

Adina Foldager este owner Adinish.com și fondatorul primului magazin de puericultură scandinavă din România. După o lungă perioadă în care a trăit departe de țară și a experimentat cultura scandinavă a decis, împreună cu soțul său să aducă și să dezvolte această ramură și în România.

Povestea Adinish a prins viață în anul 2018 când după multă muncă și dedicare din partea Adinei și a soțului său, Ture, magazinul online a pus la dispoziția părinților din România o gamă vastă de produse premium pentru copii, cu un design minimalist, tehnologie inovativă și o producție sustenabilă care să răspundă nevoilor părinților și siguranței celor mici, dar care să respecte și societatea și mediul înconjurator.

Adina se descrie ca fiind o persoană organizată și empatică la nevoile celor din jur, un antreprenor implicat în afacerea sa, dornic să evolueze și o mamică cool, atentă la nevoile familiei sale.

 

În momentul de față majoritatea mămicilor prezente pe social media vorbesc cu mare entuziasm despre Adinish. Care este povestea din spatele brandului? Cum a început totul?

 

Povestea Adinish începea oficial la începutul anului 2018, dar desigur au fost multe luni de pregătire înainte. În februarie 2018 înregistram firma, iar la 1 mai 2018 eram live cu magazinul online.

Atât eu cât și soțul meu lucram în industria de puericultură internațională de foarte mulți ani, dezvoltând mărci în țările în care nu existau. Firmele cu care am colaborat erau la vremea aceea start-upuri care astăzi sunt mari corporații, cu peste 20.000 mii de angajați în toată lumea. Am ajuns în cariera noastră, la un moment dat în care ne doream altceva, și așa s-a născut Adinish în România dar și alte proiecte în Scandinavia.

Când veneam în vizită în România cu soțul meu, așa cum suntem noi puțin ‘spălați pe creier’ de industria noastră, nu făceam altceva decât să analizăm piața, comportamentul consumatorului, magazinele și oferta. Astfel am identificat că se pune accentul numai pe reduceri, promoții și produse ieftine, de calitate inferioară, însă nu se găsesc produse premium în acest domeniu.

Erau pe ici pe colo câteva mărci de cărucioare premium, dar promovate sub capacitatea lor, existau câteva lanțuri de magazine internaționale, dar care în Europa centrală au dat faliment și o lipsă acută de magazine cu produse de calitate și îndrumări transparente, profesionale și empatice din partea personalului.

Noi observam cum românii călătoreau foarte mult în afara țării și se inspirau din tendințele internaționale, dar cum pe piața românească aceste cerințe nu li se îndeplineau. Pe lângă acest lucru, mărcile premium subestimează Romania și nu consideră această țară ‘the place to be’ .

Până când dau de partenerul corect.

Fiind cunoscuți în industrie, cu un CV impresionant pentru firmele pe care noi le reprezentam la ora actuală, a fost ușor să încheiem contractele și să primim încrederea firmelor că marca lor va fi construită așa cum cere ADN-ul brand-ului.

Nu este deloc ușor să creezi un brand premium mai ales într-o țară ca România unde puterea de cumpărare este atât de scăzută. Este nevoie să investești foarte mult, să fi consecvent și să ai foarte multă răbdare și să fi transparent pentru a reuși să câștigi încrederea consumatorului care este dispus să achiziționeze acel produs.

Cum nouă nu ne plac lucrurile simple, am decis cu soțul meu să ne asumăm acest risc de a investi toate economiile noastre adunate în decursul carierei, în acest proiect cu șanse ‘fifthy – fifthy’. Ori merge bine ori nu merge deloc!

Adina Foldager @ Adinish showroom

Țînând cont că ești mamă și conduci și o afacere, povestește-ne cum reușești să păstrezi un echilibru între cele două? Cum arată o zi obișnuită din viața ta? Ai pe cineva care te ajută sau faci totul de una singură?

 

Orice femeie poate face orice își dorește. Din punctul meu de vedere ține enorm de mult de organizare.

Acum trebuie totuși să menționez că situația mea este una mai simpla, cel puțin în momentul de față. Copii noștri au 11 și 13 ani și nu își doresc decât să stea cu prietenii lor pe întuneric în camera lor.

Îmi aduc aminte cum mă rugau părinții mei să stau cu ei în sufragerie și eu nu vroiam decât să fiu la mine în camera, închisă în întuneric și cu primul meu televizor. Așadar îmi este foarte greu să le impun copiilor să fie altfel când știm cu toții că și noi am fost la fel.

Annabella și Bertil sunt niște copii adorabili, cuminți și care niciodată nu ne-au creat probleme. De mici au călătorit cu noi în lumea întreagă și mereu i-am luat la restaurante și întâlniri de afaceri pentru că deși mai avem noi discuții acasă ca în orice familie, în public nu ne-au făcut niciodată de rușine.

În acest proiect, amândoi copii participă. Când în Danemarca (unde noi locuim și ei merg la scoală), au fost închise școlile iar ei urmau numai școala online, am venit cu toții în Romania. La showroom noi avem un spațiu amenajat pentru a locui când suntem în țară.

Dimineața după micul-dejun ajutau să pună produse la raft. Aveau școală de la 9:00 – 16:00 h, apoi soțul meu îi obliga să iasă la o plimbare. Ca orice pre-teenager așa ceva li se părea o povară, pentru că așteptau să se termine școala ca să intre în online cu prietenii la jocuri, dar odată ieșiți din casa se amuzau copios.

Sâmbetele la showroom au fost minunate, pentru că puteam lucra toți. Job-ul lor era să încaseze, să le ofere clienților o cafea sau apă și să le împacheteze achizițiile. Această muncă este răsplătită, desigur. Annabella este foarte economă, în schimb ce Bertil deja a cheltuit suma de buzunar lunară până în luna iunie, așa că lui i-au cam prins bine banii munciți suplimentar (râde).

 Adinish family portrait

Ajutorul meu este soțul, noi suntem o echipă imbatabilă, după părerea mea. Ture este un tata extrem de implicat și incredibil. El se ocupă de foarte multe lucruri în casa noastră, mai ales că odată cu pandemia doamna de la curățenie nu a mai venit. Momentan, toți 4 ne ocupăm de curățenia casei și astfel terminăm mult mai rapid decât dacă ar fi numai 1. Avem copilași mărișori care ajută enorm.

Ture merge mereu la cumpărături, se ocupă de spălatul hainelor și este cel care gătește cel mai mult. Toate acestea, pe lângă conducerea unei alte firme în Danemarca pe care o avem împreună.

În Danemarca, concediul de maternitate este doar de 6 luni de zile, toate femeile se întorc după această perioadă la muncă. Așadar este normal ca cei mici să meargă la creșă, grădiniță și școală, iar părinții își exercită joburile în mod normal.

Dacă cei mici sunt bolnavi, toți avem dreptul de a sta cu ei câteva zile, se lucrează de acasă sau se recuperează. Înainte de Adinish, carierele noastre au inclus foarte multe călătorii de afaceri, programul nostru era făcut astfel încât unul din noi să rămână acasă cu Annabella și Bertil.

Dacă Ture avea expoziție la Oslo, eu nu îmi puneam întâlniri în afara țării în acea perioadă, lucram doar din birou și tot așa. Din când în când avem nevoie de ajutor, mai ales când este vorba de expoziția internațională de la Köln, când amândoi trebuie să fim prezenți. Aici contăm pe ajutorul socrilor și al cumnatei mele, care se bucura mereu să preia aceste situații.

Trebuie să menționez că ceea ce am expus mai sus, nu se aplică în perioada de pandemie. Nu aș putea deloc să spun cum decurge o călătorie sau o zi, a mea, în această perioadă.

Deși de foarte mulți ani lucrez alături de soțul meu, niciodată nu am stat departe de familia mea atât de mult timp. În ciuda faptului că am zboruri directe în zilele de marți și sâmbăta și pot face naveta între țări cu mare ușurință, situația pandemică a creat mari complicații. Știu când plec dar nu știu când revin. Legislația și procedurile se schimbă de la o zi la alta.

A trebuit să rămân în România foarte multe săptămâni, pentru că aveam diverse evenimente organizate în Adinish, iar dacă plecam trebuia să stau în carantină în Danemarca și nu mă puteam întoarce la timp pentru următorul proiect. Și iar revin la faptul că am cea mai minunată familie, cel mai susținător soț și cei mai cuminți copii din lume, cu toții știm că în viață trebuie să faci sacrificii ca să îți poți îndeplini visele și că trebuie să lucrezi din greu.

Când vine vorba de timp liber, ei bine suntem o familie care adoră jocurile de cărți și cele de strategie. Fie că suntem doar noi 4 sau alături de bunici, toate casele sunt pline de astfel de jocuri.

Ieșim la plimbare împreună, organizam seri de cinema, gătim împreună sau mergem în locul preferat al întregii noastre familii, la casa de vacanță. În Danemarca este foarte des întâlnit să mai ai o casă de vacanță, iar a noastră se află pe o insulă necunoscută, cu acces la un fjord al mării Nordului, unde petrecem mult timp în natură și în general cu familia noastră extinsă: bunicii, cumnați, nepoți, verișori, mătuși etc.

Iar când ei dorm, eu mai lucrez puțin. Și cam așa îmbin viață profesională și de familie.

 

Soțul tău este de origine daneză. Există ceva anume din cultura scandinavă ce ți-ai dori să imprimi celor doi copii ai voștri? Niște valori sau obiceiuri pe care ți-ai dori că aceștia să le îmbine cu cele românești?

 

Noi locuim în Danemarca, copii merg la scoală în Danemarca și în afară de mine, tot ceea ce îi înconjoară pe copii este scandinav și sunt crescuți astfel. Prin mine ei primesc influențe românești, țara unde eu m-am născut și influențe germane, țara unde eu am trăit cea mai mare parte din viața mea.

Atât eu cât și soțul meu punem accent pe internaționalitate, mai ales când vine vorba de creșterea copiilor. Danemarca este o țară foarte mică, cu doar 6 milioane de locuitori și deși este o țară foarte dezvoltată, poate fi și foarte limitată, așadar copii vor trebui să călătorească și să fie expuși la cât mai multe influențe. Vom insista foarte tare că ei să aibă cel puțin 1 an în afara țării, sunt o mulțime de programe de studii și travel și nu numai.

 

Adinish family portrait

Ce te-a determinat să pui bazele unui magazin de puericultură scandinavă în România? Ideea ți-a venit înainte de a avea copii sau a fost o decizie luată în urma experiențelor personale cu această ramură?

 

Noi am activat în această industrie dinainte de a ne gândi că într-o bună zi vom avea o familie. Suntem experți în aceasta industrie, pe plan internațional și practicăm domeniul nostru de expertiză.

Așa cum îți menționam mai devreme, conectarea mea cu țara de origine ne-a făcut să ne gândim la Adinish, aici în Romania, unde modelul nostru de business nu exista. Astfel Adinish este primul magazin de puericultură scandinavă din Romania și primul magazin de tip one stop shop premium din România, și în curând primul….stați aproape (și ne zâmbește).

 

Există cazuri în care deși îți dorești să faci ceva doar pentru tine, ajungi să contramandezi totul pentru a rezolva o problemă de serviciu sau familie? Îți amintești când a fost ultima dată când ai renunțat la tine pentru cei din jur și ai putea să ne povestești și nouă?

 

Viață mea petrecută în Germania m-a învățat să fiu extrem de organizată, acest aspect permițându-mi să fac o mulțime de lucruri zilnic. Nu dorm foarte mult, pentru că nu știu cine a gândit ziua de 24 h, dar mie nu îmi ajunge. Desigur că trebuie să amân diverse treburi plănuite în favoarea altora, dar le reluăm.

Nu am senzația că rămân pe ultima sută de metri pentru că nici nu mă las. Dacă vreau la masaj, iau și copii, pentru că și lor le place. Dacă vreau la păr și unghii, o iau și pe Annabella pentru că și ei îi place. Jonglăm cu munca și viața de familie și rezolvăm ce arde, reluând ce poate suferi amânare.

Au fost și sunt o mulțime de situații în care Ture și copii ies la plimbare prin pădure sau se joacă ceva împreună în timp ce eu muncesc pentru că am un deadline. Dar și aceste momente au rolul lor, așa că ei petrec niște momente doar cu tatăl lor sau doar cu mine, și câteodată doar cu mătușa.

 

Prin ce se deosebesc produsele Adinish de restul produselor de pe piața românească destinate copiilor, din perspectiva ta?

 

Conceptul Adinish se deosebește în totalitate de tot ceea ce oferă piața românească în acest domeniu. Reprezentăm în exclusivitate în Romania mărci premium, tehnologie inovativă și o producție sustenabilă care respectă atât mediul cât și societatea.

Echipa Adinish este compusă din experți ai acestei industrii, în măsură să ofere recomandări autorizate părinților în devenire. Noi am mizat mereu pe educație și transparență. Toți părinții sunt pentru prima oară părinți, nu ai cum să știi ce este de făcut. Doar pentru că ai auzit la prieteni și rude că ei au achiziționat un anumit produs, nu înseamnă că și ție ți se potrivește. Avem stiluri de viață, putere de achiziție, locuințe, gusturi și nevoi diferite.

Rolul nostru este să identificăm ce nevoi are acea familie care ne contactează sau ne trece pragul showroom-ului.

 

În calitate de mamă și de specialist în puericultură, cum crezi că ar trebui să se pregătească viitori părinți pentru venirea pe lume a unui copil? Ce aspecte nu ar trebui omise în organizarea camerei și a achiziționării strictului necesar?

 

Piața oferă o mulțime de opțiuni și consider că este nevoie ca viitori părinți să își adune informațiile de care au nevoie și să le compare pentru a alege cât se poate de bine pentru familia lor.

În diversele discuții cu clienții noștri mereu le menționez că de acum începe o viață plina de cheltuieli. Sunt de părere că achizițiile făcute trebuie să fie foarte bine gândite. De nenumărate ori opresc mămici gravide la showroom dintr-o achiziție nefondată, pentru că deși săndăluțele arată superb, nu vei știi dacă acea mărime îi va veni bebelușului tău pe timp de vară. Cel mai des, părinții achiziționează o mulțime de hăinuțe, dar nu au timp să le folosească.

Spre exemplu, când încep diversificarea, vin cu toții atât de emoționați și ar dori să comande o mulțime de accesorii pentru masă, dar vei avea nevoie de o linguriță, o baveta, un bol și poate o farfurie compartimentată. Nevoia de pahare, tacâmuri, paie și multe altele vine pe parcurs, dar vor știi unde să ne găsească și de unde le pot procura ulterior.

Este extrem de important să faci o mulțime de comparații mai ales când trebuie să alegi mobila, căruciorul și scaunul auto. Aici vorbim de investiții pe termen lung și este cu adevărat nevoie să compari produse în piață pentru a lua cea mai bună decizie. Dar să nu uitam niciodată că mereu va trebui să faci un compromis între nevoile tale și cele ale bebelușului. Cine nu își dorește cel mai mic și ușor cărucior din lume? Totuși trebuie să te asiguri că bebe stă foarte confortabil și că produsul tău dispune de suspensii bune.

Avem nevoie de landou sau nu? Aceasta este întrebarea. Răspunsul îl găsim împreună cu viitorii părinți. Din păcate, s-au creat atâtea stereotipii nefondate în piață, cum ar fi că nu ai voie să transporți un bebeluș în scoica mai mult de 15 minute sau că neapărat trebuie să ai un landou. Nu este adevărat!

Pe site, în categoria de blog am creat multe articole cu îndrumări, iar cei care ne urmăresc pe canalele de socializare pot găsi o mulțime de videoclipuri de la noi sau de la specialiști, pe diverse teme. De asemenea punem la dispoziție și consultanță online pentru toți cei care nu pot veni în showroom. Investim mult în diverse cursuri de educație, ca de exemplu seria de live-uri cu Moașa Vania care are loc la 2 săptămâni și nu numai. Facem tot ce ne stă în putere pentru a oferi o experiență de shopping fondată și unică pentru cel mai important moment din viață, al unei familii.

 Adina Foldager @ Adinish showroom

Ai afirmat la un moment dat într-un interviu acordat unui post de radio, în 2019 că îți dorești ca magazinul să își desfășoare activitatea în special în mediul online pentru ca părinții să aibă șansa de a sta mai mult cu copiii lor, decât prin magazine. Îți dorești să schimbi asta? Ai de gând să deschizi magazine și în format fizic?

 

Da este corect, în continuare sunt de aceeași părere. Când mă uit la traficul din București, mă gândesc numai la ce pierdere de vreme o reprezintă pentru toți oamenii, dar cu atât mai mult pentru cei cu familii, care trebuie să își împartă ziua între servici și familie.

Totuși sunt conștientă că anumite produse trebuie văzute și manevrate, mai ales când vine vorba de cărucioare, scaune auto sau piese de mobilier. Datorită acestei expansiuni a gamei noastre de produse, în septembrie 2020 am deschis primul nostru showroom la București. Este o locație inspirațională pe care o folosim pentru acele cursuri și momente de educație pe care le oferim clienților noștri. Și știm sigur că oferim chiar și pentru piața europeană o prezentare și un service la alt nivel, combinat cu expertiza unei echipe de specialiști.

Când observăm că femei gravide în ultimul trimestru fac un efort enorm să vină din diverse colțuri ale țarii la Showroom-ul Adinish, atunci ne-a devenit foarte clară nevoia de a oferi mai multe locații în țară. Iar următorul Adinish se va deschide în această vară la Cluj.

 

Cum a fost anul 2020 pentru tine? Ai resimțit efectele pandemiei asupra afacerii ? Ți-ai fixat ceva obiective pe care îți dorești neapărat să le atingi anul acesta, fie ele pe plan personal sau profesional ?

 

Anul 2020 a fost un an provocator pentru toată lumea. Industria de puericultură nu este o ramură afectată în cazuri de criza financiară, dar desigur că efectul pandemiei este global și ne afectează pe toți.

Deși din punct de vedere al afacerii, noi ne-am extins și am crescut așa cum era plănuit încă de la finalul lui 2019, 2020 a fost anul în care eu am stat mai mult plecată decât cu familia și când speram că 2021 o să fie altfel…până în momentul de față nu se arată a fi chiar așa.

Dar jonglăm cu situația dată pentru că știm că va lua sfârșit totuși și pentru că în viață, trebuie mereu să te adaptezi. Pandemia ne-a afectat prin multe rupturi de stocuri, probleme de livrări de la furnizori, întârzieri, costuri ridicate pentru transporturi și foarte mulți bani investiți în marfă pentru a bloca stocuri și a face față cerinței. Partea pozitivă a acestei pandemii este că a adus după sine un boom de bebeluși.

Avem o mulțime de planuri și deja vedem că încep să se îndeplinească. Adinish se va extinde cu mai multe showroom-uri în țară, următorul fiind la Cluj deja plănuit pentru această vară.

Am încheiat colaborări cu diverse lanțuri de magazine din țară pentru anumite mărci pe care le reprezentăm și considerăm că se potrivesc foarte bine profilelor acestor business-uri. Colaboratorii noștri sunt foarte atent selectați, nu facem compromisuri ci ne identificăm numai cu afaceri care au viziuni similare cu ale noastre.

Extinderea Adinish are loc și internațional, deja avem o echipă în Ungaria și ne dorim ca cel mai târziu la începutul anului 2022 să deschidem showroom-ul Adinish la Budapesta. Un alt focus al nostru este Republica Moldova, știm cât de cerute sunt produsele noastre, dar procesul de vămuire face dezvoltarea în această țară cât mai greoaie. Suntem în căutare de colaboratori pentru a prelua franciza Adinish în Chișinău.

Echipa Adinish la București s-a extins foarte mult, depozitul s-a mărit considerabil, investițiile, stocurile și nu numai.

În mod normal firma se stabilizează între 3-5 ani, iar noi abia împlinim 3 ani în mai. Suntem, încă, într-o fază de muncă enormă, de investiții foarte mari și nu îndrăznesc să visez decât să fim sănătoși și cu putere de muncă să implementăm tot ceea ce ne-am propus.

Familiei mele îi place enorm să își petreacă timpul în Romania și deși anul acesta nu este unul pentru vacanțe, sunt convinsă că vom avea o vară de vis la București și prin țară, când va începe vacanța școlară a copiilor. Nu pot decât să îmi doresc mai mult timp de calitate cu familia și prietenii mei și să le mulțumesc pentru răbdarea și înțelegerea de care dau dovadă. Echipa mea este încă tânără și are nevoie de ghidare și adaptare la un concept inedit în România, dar toți sunt minunați, harnici și se identifică cu proiectul, ceea ce îmi dă convingerea că la un moment dat voi dispune de mai mult timp liber.

Adina Foldager @ Adinish showroom

 

Următoarea vacanță îmi doresc să fie în: Latin America, la prietenii de acolo.

Cartea de pe noptieră: este un contract de vreo 300 de pagini.

Primul gând cu care mă trezesc este: Astăzi trebuie neapărat să rezolv….

Ritualul preferat pentru o zi de duminică: somn la prânz și RTL Exclusive am Sonntag de la 17:45 h ora locală. Intre 17:45 – 18:30 h nu mi se trimit mesaje, nu sunt sunată, nu se vorbește cu mine!  Adina Bubble time.

When you are the happiest: Când la finalul zilei, ce la mine poate însemna 2-3 noaptea, mai dau un tur al casei, mai aranjez un picioruș ieșit din plapumă, închid lămpile de veghe și ajung în pat lângă soțul meu.

Editor:

DIANA BOBOIA THE WOMAN EDITOR 2021-01