Alexa și Georgiana, fondatoarele Flori Sauvage: „Cel mai mult ne-ar plăcea ca florile noastre să te facă să te minunezi de cât de frumoase sunt.”

Alexa și Georgiana, fondatoarele Flori Sauvage, un superb business floral sustenabil, s-au cunoscut în anul 2018 în cadrul unui curs de design floral organizat de Liliana Masgras. Niciuna dintre ele nu avea, la momentul respectiv, un obiectiv clar în ceea ce ține de dezvoltarea unui business floral atunci când au participat la curs. Ceea ce le-a adus acolo a fost pasiunea pentru flori și curiozitatea de a descoperi ce presupune munca cu acestea.

S-au remarcat reciproc la curs datorită stilului și viziunii similare asupra frumuseții. Totuși, după finalizarea cursului, fiecare dintre ele s-a întors la propria viață, fără un plan concret pentru un business floral.

La momentul respectiv, Alexa era implicată în organizarea unui festival de muzică clasică, iar Georgiana se ocupa de afacerea ei cu decoruri. După câteva luni, s-au revăzut la o cafea și, admirând diverse creații ale unor artiști din SUA, s-au întrebat „De ce să nu încercăm și noi?”. Astfel, Flori Sauvage a început să prindă contur organic și treptat.

Alexa, Georgiana, sunteți fondatoarele unui superb business floral sustenabil: Flori Sauvage. Când și cum s-a conturat ideea lansării brandului Flori Sauvage, așa cum îl cunoaștem noi astăzi?

Alexa: Am pus pe hârtie câteva idei, am început să lucrăm la site și să creăm un portofoliu. Pas cu pas, am construit ceea ce a devenit acest brand de care suntem foarte mândre.

Personal, nu mi-am dorit să pornesc pe un nou drum de una singură, ci am crezut mereu în puterea echipei noastre și în completarea reciprocă a abilităților noastre. Sunt convinsă că acest business nu ar fi fost la fel de frumos fără simbioza dintre noi.

Georgiana: Așa cum povestește și Alexa, ne-am întâlnit la cursul de flori, unde fiecare dintre noi și-a descoperit pasiunea pentru flori. Flori Sauvage este, în opinia mea, rezultatul armonios al combinației dintre noi două, așa cum am simțit încă de la început.

Ce a însemnat, pentru voi, construirea unui business în jurul florilor? Ce înseamnă, mai exact, sustenabilitatea în domeniul în care activați?

Alexa: Așa cum am menționat anterior, am construit acest business treptat, fără investiții majore, implicându-ne într-un proces intens de învățare.

„Îmi place să spun că nu m-am născut antreprenoare, ci am învățat să devin una.”

Au fost multe lecții, unele ușoare și altele foarte dificile. Este un domeniu foarte frumos, dar cred că este ușor idealizat. Multe persoane, în special cele care lucrează în medii de birou și caută o muncă mai creativă, ne spun că își imaginează cât de minunat este să lucrezi toată ziua printre flori.

Adevărul este că orice afacere are atât părți frumoase, cât și părți mai puțin glorioase. Lucrul efectiv cu florile este doar o parte din ceea ce implică un astfel de business.

Sustenabilitatea în industria florală se bazează pentru noi pe trei principii majore:

– Nu folosim burete floral, un material nereciclabil, extrem de poluant și toxic pentru utilizator.

– Folosim, pe cât posibil, flori autohtone, cultivate local de producători români.

– Minimizăm utilizarea ambalajelor, a plasticelor de unică folosință și a consumabilelor nesustenabile în atelierul nostru.

Aceste principii sunt esențiale pentru noi și considerăm că fac parte din misiunea noastră de a crea frumusețe cu respect pentru natură.

Georgiana: Pentru mine, Flori Sauvage a venit ca un canal de exprimare a creativității într-o perioadă de redescoperire. Eu aveam experiența lucrului pe cont propriu ca antreprenor, dar de fiecare dată pare diferit și din fiecare etapă înveți câte ceva. 

Flori Sauvage s-a transformat cu pași mici într-un business ce crește ușor-ușor de la an la an și noi evoluăm alături de el. 

Cât despre sustenabilitate, mai pe scurt, ea înseamnă să ne conectăm cu natura, să o simțim, să fim conștienți de dragostea noastră față de aceasta. Sau poate, uneori, de lipsa ei. Pentru că pornind de la această conștientizare, oamenii pot face cu adevărat schimbări în jurul lor.

De ce ați ales să-l faceți sustenabil – într-un context în care niciun alt business floral sustenabil nu exista în România – și care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o în acest proces?

Alexa: Cred că această alegere a venit cumva natural. Dacă iubim florile și lucrăm cu ele, cum să nu ne dorim să avem grijă de natura care ni le dă? Nu vedem niciun alt mod în care am putea să facem lucrurile; este o valoare intrinsecă nouă.

Am avut multe de învățat din punct de vedere tehnic, pentru că lucrul fără burete floral presupune niște principii de lucru diferite.

Pe o parte dintre acestea le-am învățat de la floriști din străinătate, pe altele le-am testat și răs-testat până am ajuns la varianta cea mai bună pentru noi. Au fost proiecte provocatoare, chiar complicate, în care a trebuit să învățăm un pic despre structuri, despre materiale industriale, dar nu a fost niciodată cazul să nu ne iasă. Ne-am setat că noi lucrăm în acest fel și că, orice ar fi, vom găsi o soluție, și chiar așa a fost.

Georgiana: Mereu m-a surprins într-un fel negativ modul în care după evenimente grandioase, decorate cu instalații bogate și aranjamente florale atrăgătoare, rămân în urmă tone de gunoi nereciclabil. Aici mă refer la buretele floral, un produs omniprezent în industria florală.

Deoarece este de unică folosință și fabricat din plastic, buretele se transformă în microplastic care ajunge direct în mediul înconjurător. Această realitate, încă neconștientizată de majoritatea oamenilor, m-a făcut să renunț să mai lucrez cu acest material.

Ne-am asumat să cercetăm și să descoperim alternative care se potrivesc cu valorile noastre. Astăzi, creăm designuri florale de orice fel într-un mod sustenabil.

A luat naștere Flori Sauvage ca un răspuns la o dorință personală de-a voastră, sau mai degrabă ca un răspuns la o nevoie pe care ați identificat-o în piață? Care a fost cea mai importantă lecție despre flori în business pe care ați învățat-o în cadrul cursului de design floral la care v-ați cunoscut și pe care o aplicați încă și în ziua de astăzi în activitatea voastră?

Alexa: Flori Sauvage a apărut ca o nevoie personală pentru mai multă creativitate și conectare cu sinele. Înainte de a începe acest business, lucram într-o corporație unde simțeam o lipsă de contact direct cu lucrul manual și cu libertatea creativă. Eram în căutarea frumuseții autentice, iar Flori Sauvage a fost exact ceea ce îmi doream la vremea respectivă: artă, flori și sustenabilitate.

La cursul unde ne-am întâlnit, am învățat multe despre universul florilor. Am descoperit cum să le îngrijim, cum să le pregătim pentru evenimente, și am învățat despre metode precum tehnica spiralei și regula triunghiului de aur, alături de alte detalii importante de design floral. Printre cele mai valoroase lecții s-a numărat tehnica spiralei, folosită des în realizarea buchetelor.

Georgiana: Pentru mine a fost o curiozitate și dorința de a îmbina ceea ce deja făceam cu pasiunea pentru florile naturale. Inițial, aveam o teamă considerabilă în ceea ce privește lucrul cu flori, dar am hotărât să depășesc această barieră.

A apărut apoi o adevărată pasiune pentru lucrul cu florile naturale. Prin urmare, pot spune că Flori Sauvage a luat naștere din dorința noastră de a ne exprima creativitatea și arta prin intermediul florilor.

În ce moduri vă face prietenia care vă leagă mai puternice în business? Cum vă trasați responsabilitățile în cadrul echipei voastre, astfel încât să vă asigurați că veți obține cel mai bun rezultat pentru clienții voștri?

Alexa: Noi ne completăm foarte bine. Aș spune chiar că e un match made in heaven. Eu mă ocup de organizare, planificare și listele de sarcini, în timp ce Georgi este expertă în lucrul manual și în interacțiunea directă cu florile. În ceea ce privește caracterul, eu sunt mai pragmatică, în timp ce Georgi este mai visătoare, iar combinația noastră aduce un echilibru sănătos în afacerea noastră.

În privința prieteniei noastre, aceasta cred că se bazează pe încredere reciprocă și suport continuu. Atunci când una dintre noi este într-o perioadă mai dificilă, știe că poate conta pe cealaltă pentru sprijin și încurajare. Avem încredere că suntem alături una de cealaltă, indiferent de provocările pe care le întâmpinăm în business.

Georgiana: Noi suntem cumva diferite și foarte asemănătoare, iar asta face să rezonăm foarte bine și să comunicăm constructiv, să mișcăm lucrurile în aceeași direcție. Prin valorificarea punctelor forte ale fiecăreia, reușim să avansăm rapid. La început, am împărțit taskurile în mod egal, dar am evoluat astfel încât fiecare să contribuie acolo unde poate aduce cel mai mult.

„Prietenia noastră crește odată cu experiențele noastre și suntem profund recunoscătoare pentru ea.”

Care ați spune că sunt cele mai importante valori și principii care v-au însoțit pe tot parcursul activității voastre în calitate de fondatoare ale businessului Flori Sauvage?

Alexa: Pentru noi, sustenabilitatea reprezintă o valoare fundamentală. În plus, ne ghidăm în colaborările noastre prin transparență și respect față de clienți. Suntem pasionate de artă și flori, și ne dorim să explorăm creativitatea prin ele.

Noi am pornit având viziuni asemănătoare și o estetică care ne-a făcut să rezonăm una cu cealaltă. Împreună am construit acest set de valori comune, care ne definesc și în care credem intrinsec. Mai departe de atât, Flori Sauvage este o poveste foarte frumoasă, care a devenit mai mare decât fiecare dintre noi și care are o misiune tare faină.

Georgiana: Am fost mereu deschise și sincere una față de cealaltă. Am investit tot sufletul nostru în acest vis floral, fără a ascunde sau urmări ceva una de la cealaltă.

Ceea ce considerăm foarte important este să fim atente la propriile noastre emoții și să ne sprijinim reciproc în evoluția noastră.

Care este cel mai important lucru pe care simțiți că ați fost nevoite să-l sacrificați, astfel încât să reușiți să vă transformați pasiunea pentru flori în business? Care simțiți că vă este cea mai mare recompensă pentru frumosul pe care-l aduceți în viețile oamenilor prin aranjamentele florale pe care le realizați?

Alexa: Nu consider că această călătorie a implicat un sacrificiu real. Au existat perioade financiare dificile, unde am simțit efortul, dar că sacrificiul presupune renunțarea la ceva, iar eu nu cred că am fost în această situație.

Personal, a trebuit să învăț să fiu mai flexibilă și să accept că lucrurile nu se desfășoară întotdeauna conform planului, dar uneori rezultatele sunt chiar mai bune decât mi-aș fi imaginat vreodată. Așadar, per total, călătoria de învățare a fost cu siguranță benefică.

Cea mai mare recompensă o simt atunci când florile noastre reușesc să stârnească emoții frumoase celor care le privesc. Îmi place să văd cum oamenii se hrănesc cu frumusețea acestora și cum simt acea conexiune emoțională. Cred că designurile noastre au puterea de a inspira și îmi place să beneficiem de libertatea creativă pentru a stârni astfel de reacții emoționale pozitive.

Georgiana: Așa cum menționa și Alexa, nici eu nu am resimțit că am făcut vreun sacrificiu. Deși, probabil, din perspectiva altora, ar putea părea că au fost sacrificii implicate.

Atunci când faci totul cu pasiune, nimic nu pare dificil și orice provocare devine mai ușor de gestionat. Aici am învățat că pasiunile mele trebuie să fie echilibrate cu propriile nevoi.

Știu că deseori realizați buchete de mireasă și aranjamente florale pentru nunți. Ce transformă, din punctul vostru de vedere, un buchet de flori de mireasă & / un aranjament floral pentru o nuntă dintr-unul bun, într-unul excelent?

Alexa: Cel mai important aspect este ca buchetul sau aranjamentul să se integreze perfect în povestea evenimentului. În cazul buchetului de mireasă, este important să se potrivească atât cu rochia acesteia, cât și cu stilul personal al miresei. În ceea ce privește aranjamentele florale, trebuie să se armonizeze perfect cu celelalte elemente și cu locația evenimentului.

Pentru a obține această armonie, urmăm un proces meticulos de cercetare și discuții cu clientul. Punem întrebări detaliate, solicităm imagini care îi inspiră pe clienți și vizităm locația evenimentului pentru a crea un concept global și coeziv care să se potrivească perfect cu toate elementele implicate.

„Florile în sine sunt întotdeauna frumoase, dar potrivirea lor cu întregul tablou din jur este ceea ce le face să strălucească.”

Georgiana: Pentru mine, libertatea creativă face diferența între un aranjament frumos și unul superb. Când există constrângeri, cum ar fi utilizarea strictă a anumitor flori sau culori, se pierde din fluiditatea și spontaneitatea cu care poți aranja florile asemenea unui tablou.

Care sunt florile cu care lucrați cel mai des indiferent de sezon? Care este floarea voastră semnătură pentru sezonul cald, anul acesta?

Alexa: Noi preferăm să lucrăm cu flori de sezon. Aceasta este cea mai sustenabilă opțiune din toate punctele de vedere, permițându-ne să achiziționăm florile de la producători locali. Prin urmare, nu ne limităm la o anumită floare pe tot parcursul anului.

În primăvară ne bucurăm de lalele, zambile și narcise, apoi trecem la bujori, continuăm cu lisianthus și trandafiri vara și flori de câmp, iar spre toamnă ne îndreptăm către dalii și crizanteme. În iarnă folosim elemente de sezon cum ar fi diverse tipuri de conifere, crenguțe și decoruri uscate.

Pentru viitor, ne vom concentra mult pe lisianthus-ul românesc, o floare pur și simplu superbă. Are nuanțe de vis, o bogăție artistică și rezistență remarcabilă! Suntem îndrăgostite de această floare și o recomandăm cu căldură.

Georgiana: Pentru sezonul cald, eu recomand gura leului și lisianthus, două flori deosebite pe care le procurăm în cantități generoase de la producătorii noștri locali.

Cum pot schimba florile atmosfera și ambianța creată? Ce informații aveți nevoie să cunoașteți despre locația în care va avea loc nunta, înainte să puteți veni cu o propunere de aranjamente florale potrivite acesteia către clienții voștri?

Alexa: Florile au puterea de a transforma un spațiu simplu într-unul personalizat. În cazul evenimentelor, decorul floral care reflectă personalitatea mirilor este acel element care vorbește despre ei invitaților. Orice locație poate deveni mai frumoasă și mai armonioasă cu ajutorul florilor.

Mai mult decât să cunoaștem detalii specifice despre locație, ne dorim să înțelegem ce emoții doresc clienții să trăiască atunci când ajung la eveniment și văd decorurile. Vrem să știm ce atmosferă și ce sentiment doresc să creeze prin acele aranjamente florale. Apoi, restul sunt detalii tehnice și țin de organizare, mai degrabă decât de acel quelque-chose pe care noi ne dorim să-l aducem ca sentiment.

Georgiana: Chiar dacă pare un clișeu, florile chiar îmbogățesc spațiul și adaugă rafinament chiar și acolo unde s-ar părea că totul este deja perfect. Am fost în locații remarcabile, care păreau complete în sine, dar atunci când aranjamentele florale au fost plasate pe mese, atmosfera s-a transformat într-o poveste vie.

Așa cum menționa și Alexa, ne place să înțelegem cum doresc mirii să se simtă când pășesc pentru prima dată în locația nunții lor. Ne interesează cum își imaginează locul și atmosfera. În funcție de aceste detalii, decidem dacă optăm pentru flori mai elegante sau creăm un design mai jucăuș, mai relaxat și așa mai departe.

Care este trendul care s-a conturat până acum, în anul 2024, în materie de flori, cu care rezonați cel mai mult?

Alexa: Noi nu prea ne ghidăm după trenduri. Mai degrabă, vin clienții către noi poate cu ceva idei pe care le-au văzut pe social media și ni le propun. Iar dacă noi le considerăm potrivite cu stilul nostru și în acord cu viziunea ce și-o dorește clientul, ne ocupăm.

„Credem că stilul nostru personal și amprenta noastră sunt mai importante decât tendințele efemere.”

Când creăm orice aranjament sau decor pentru un eveniment, principalul aspect pe care îl avem în vedere este armonia dintre florile folosite și celelalte elemente. Indiferent de tipul și numărul florilor implicate, dacă reușim să le integrăm într-un peisaj echilibrat și armonios, evenimentul va arăta cu siguranță remarcabil.

Georgiana: Nici eu nu cred în trenduri; le consider o fugă după ceva ce nu ne definește. Cred într-o direcție constantă de coeziune și armonie între toate elementele – florile, stilul, vasul, locația, și așa mai departe.

Ce emoții vă doriți să stârniți prin intermediul buchetelor de flori și aranjamentelor florale realizate? În baza acestor emoții, ce ați spune că este și, respectiv, ce nu este Flori Sauvage astăzi?

Alexa: Cred că cel mai mult mi-ar plăcea ca florile noastre să stârnească o așa zisă minunare. Să te minunezi de cât de frumoase sunt. Să-ți zici „wow, sunt chiar mai frumoase decât mi-am imaginat”. Să readucă o stare de emoție în fața frumosului cum cred că doar copiii o experimentează cel mai autentic.

În acest sens, Flori Sauvage este acea frumusețe naturală a grădinilor din poveștile de demult, cu romantism și eleganță simplă, a florilor în același timp un pic sălbatice dar și spectaculoase.

Georgiana: Mi se pare că răspunsul Alexei este minunat. Să stârnești uimirea și bucuria pură prin jocul nostru cu florile este o încântare a sufletului.

Primul lucru pe care-l faceți dimineața:

Alexa: Mă grăbesc să ajung la ora de sport, la care încerc din răsputeri să nu întârzii.

Georgiana: Pregătesc micul dejun pentru familia mea.

Cum ați defini „ușurința lucrului cu florile”:

Alexa: Să fii în starea de flow în care mâinile creează de la sine, fără un efort conștient al minții. Mindfulness curat.

Georgiana: E o stare perfectă de bine, în care nu te chinui să faci nimic, ci doar te lași purtat de starea aceasta de bine.

Un lucru pe care nu l-ați știut despre flori înainte să începeți să lucrați cu acestea, dar pe care-l știți acum:

Alexa: Că florile, îngrijite corect și culese proaspăt, țin mult mai mult decât am crede. În special cele de sezon pur și simplu strălucesc în perioada lor de vârf.

Georgiana: Florile nu sunt atât de perisabile pe cât credeam. Bine, unele… 😊

Cum s-a schimbat relația voastră cu florile de când v-ați transformat pasiunea în business:

Alexa: Le iubesc la fel de mult ca înainte să apară Flori Sauvage, dar cred că acum conștientizez mult mai multe lucruri despre ele. Știu să am grijă de ele, înțeleg nevoile diferite ale speciilor din fiecare anotimp. Și am cultivat o iubire infinită pentru florile de sezon.

Când îmi cumpăr flori pentru mine, iau doar flori din acel sezon, fiindcă mi se par cele mai frumoase, ca niște superstaruri. Și astfel, fiecare sezon vine cu ceva nou, cu surprize și parfumuri diferite. Florile sunt mereu surprinzătoare.

Georgiana: Le observ pe toate, oriunde sunt. Înainte nu eram atât de conștientă de frumusețea lor.

Floarea al cărei miros vă trezește cea mai puternică amintire – și de ce:

Alexa: Tuberozele. Îmi aduc aminte de copilărie fiindcă le primeam mereu de ziua mea de la cei dragi. Nu este o floare pe care o folosim prea des în design floral, dar eu mă bucur tare mult de ea în vază la mine acasă.

Georgiana: Iasomia. Îmi place enorm de mult mirosul și îmi aduce aminte de o perioadă frumoasă din facultate. 😊

_

Editor:

Credit foto: Ioana Porav, Andreea Bordeanu, Andrada Pavel