Ana-Maria Brânză pune moda en garde prin proiectul Autentica

Când spunem Ana-Maria Brânză, spunem campioană la scrimă, însă, mai nou, spunem și modă. Campioana a decis să susțină valorile românești din acest domeniu și să pună bazele unui proiect dedicat designerilor.  Până acum, 70 de artiști români au acceptat provocarea Autentica.

Cum a apărut ideea acestui proiect?

Încă de acum câțiva ani, când am intrat pentru prima dată în atelierul unui designer român, am descoperit fascinația pentru creații care plac atât ochiului, cât și sufletului. Și cel puțin noi, femeile, suntem inconștient (sau în subconștient) atrase de estetică, de frumusețea sufletească, de actul creației.

Așa că, după ce am rămas plăcut impresionată la început și pe măsură ce am descoperit alți și alți designeri români – unii foarte puțin cunoscuți sau deloc apreciați – mi-am propus să fac ceva în această privință, mai ales pentru că eu cunosc strădania campionului dintr-un sport de nișă de a-și spune povestea în fața celor mulți.

Am văzut cum ies lucruri spectaculoase din mâinile acestor designeri și știu că în spate este muncă, talent, determinare, la fel ca în sport. De aceea, în cadrul acestui proiect mă interesează să spun mai ales povestea din spatele produsului.

Da, să privim cu admirație rezultatul final și să ne bucurăm ochiul, dar să și fim conștienți că în procesul de creație e vorba, până la urmă, de oameni și de pasiunile și ambițiile lor, pentru că o bucată de material nu se transformă singură într-o rochie sau o bluză. Iar românii pe care i-am întâlnit eu prin acest proiect chiar sunt oameni creativi și cu un simț estetic aparte.

42878914_343683786202131_3608575021804421120_o

 

Este o altă modalitate de a sărbători Centenarul?

Desigur. Este și asta. Pentru că acum a fost momentul când am început efectiv, mi-am permis să mă joc puțin și cu numerele, de aceea veți găsi 100 de designeri în cele 100 de zile rămase până la finalul anului, 100 de secunde despre fiecare și alte surprize simbolice.

Și chiar e vorba și de artiști care folosesc tehnici sau motive pe care le foloseau bunicii și străbunicii noștri. Iar alți designeri au hotărât să ducă mai departe o afacere de familie, deși au cu totul altă calificare, și asta iarăși vorbește despre continuitatea esenței noastre românești.

Datorită acestui proiect am reușit să descopăr obiceiuri și tradiții de care nu auzisem până acum, așa că, pe lângă faptul că pot arăta lumii acea bucățică de Românie frumoasă, “Autentica” mă învață și mă educă, iar cu acest gând sper să rămână și urmăritorii campaniei. Și mai sper să reușesc o continuare a proiectului (încă mă gândesc sub ce formă) și după Anul Centenarului.

 De ce un proiect care implică moda?

În sezonul competițional trecut, am hotărât ca la fiecare deplasare să port cu mine o piesă semnată de un designer român. Reacțiile și impresiile primite de la colegele mele din alte țări m-au încurajat să încep acest minunat proiect. Simți o bucurie aparte când vezi că și cei de peste hotare apreciază și admiră munca și talentul compatrioților tăi.

 Ai fost pasionată de modă de mică, dincolo de sport?

Pasionată este puțin spus. Nu dovedeam ceva talent sau o meticulozitate atât de necesară în acest sens, dar îmi amintesc cum mama încerca să-și salveze rochiile din mânuțele mele hotărâte să taie și să croiască ținute pentru păpuși. Cred că multe fetițe au trecut prin această etapă.

 Ai decis să arăți publicului o altă latură a ta?

Pentru mine este, în primul rând, o provocare. Și mie îmi plac provocările pentru că sunt #AMBitious.

Să intri într-un domeniu nou, despre care nu știi mare lucru, să le explici oamenilor ideea ta, să organizezi shooting-uri nu este chiar un lucru ușor, dar îmi place teribil această “muncă” și îmi plac oamenii pe care îi întâlnesc. Și da, încerc să ies puțin din bula mea și să fac alte lucruri, în primul rând pentru a dobândi noi cunoștințe, dar și pentru a-mi dezvolta alte abilități. E un proces de creație, de dezvoltare de sine, aș putea zice.

Era nevoie de un astfel de proiect pentru a crește vizibilitatea designerilor români?

Da, asta cred. Altfel nici nu aș fi început. Am descoperit acest lucru în momentul în care am hotărât că în garderoba mea e loc pentru mai multe piese semnate de designeri români. Știam că aceștia există, dar nu găseam pe nicăieri cam câți ar fi și cam care e gama de produse (vestimentație, pantofi, accesorii) despre care ar putea fi vorba. Și acum, derulând proiectul, chiar constat că sunt mulți și foarte talentați și pur și simplu lipsesc din spațiul public.

Eu, practicând un sport de nișă, știu cât e de greu să ajungi în lumina reflectoarelor, cu toate că am atins performanțe importante. Și am realizat că trebuie un plus de inteligență și de creativitate pentru a le spune oamenilor și altfel de povești decât cele pe care le aud la știrile de la ora 5 sau în publicațiile de cancan. Există o Românie Autentică și eu am găsit o mică parte din ea, prin acest proiect.

 

43425683_346228142614362_4225478126764818432_o

 

Câți designeri au intrat până acum în proiect?

Până în acest moment, am primit confirmare din partea a 70 de artiști, am făcut deja o parte din shooting-uri, iar provocarea continuă până la 100 și am convingerea că voi ajunge acolo. Deci dacă este o tânără/un tânăr designer care citește, am rugămintea să-mi scrie, să găsim o cale de implicare a sa în proiect.

 Intenționezi să îi faci vizibili și în afara țării?

Voi purta în continuare piese lor la competițiile internaționale și voi duce mai departe poveștile lor și ale creațiilor produse în România. Proiectul Autentica este abia la început de drum, dar sper să crească și să devină un simbol al creațiilor românești.

 Vei purta și tu aceste ținute în viața de zi cu zi?

Cu siguranță. Le port deja pe unele. Voi încerca și în continuare să îi susțin, nu doar prin această campanie, ci incluzând în garderoba mea ținute semnate de artiștii români.

De ce crezi că uităm ceea ce este autentic românesc și suntem prinși în vraja brandurilor internaționale?

Poate din comoditate. Piața este invadată de branduri internaționale și este mult mai comod să mergi la mall, unde gama este mult mai variată și la îndemână.

Probabil e pe undeva și ecoul comunismului și simtim nevoia să avem fie branduri occidentale consacrate, ca semn al emancipării, fie cât mai multe variante, nu neapărat calitative.

Pe mine, cel puțin, această campanie m-a ajutat să fiu mai selectivă și am înțeles că este mult mai important să am câteva piese de bază pentru un sezon, decât să petrec ore întregi în fața unui dulap plin și să am în minte veșnica întrebare “eu cu ce mă îmbrac astăzi?”, pentru că de fapt ce am nu mă reprezintă cu adevărat.

 Crezi că, prin astfel de proiecte, noi femeile putem fi #leadersofchange?

Cu siguranță. Vorbim de implicare și asumare. Indiferent ce ne pasionează și de ce resurse dispunem, putem face lucrurile să funcționeze cu pași mărunți și putem fi schimbarea acolo unde ne dorim. Pentru mine nu există ”nu am timp” când îmi doresc ceva cu adevărat. Avem, însă, nevoie de curaj și de susținerea celor din jurul nostru.

By Bianca Suciu Sharma 

 

bianca-sharmaBianca este un jurnalist cu aproape nouă ani experiență în televiziunea de știri. A făcut parte din echipa Realitatea TV și, ulterior, din echipa Digi24. După acești ani în care a fost reporter, corespondent, realizator de emisiuni și, pentru o scurtă perioadă, prezentator de știri, Bianca a decis să se îndrepte înspre online unde a pus bazele platformei de dezvoltare profesională www.allaboutjobs.ro.

În plus, Bianca a început să își construiască o carieră în domeniul marketing, în cadrul unei companii multinaționale.