Acum 16 ani, când am finalizat studiile de licenţă, proaspătă şefă de promoţie, căutam job conform pregătirii. Oferta de forţă de muncă era net superioară cererii, aşa ȋncât era nevoie fie de o pregătire şi o experienţă – pe care da, trebuia să o ai deja – exemplare, fie de o fire extrem de entuziastă şi care să transmită angajatorului ȋncrederea că aspirantul va asimila rapid sarcinile noului job.
Am picat rapid la capitolul entuziasm – nu, nu eram cea de azi – şi experienţă – am preferat să aloc timpul ȋn facultate perfecţionării, iar pregătirea temeinică nu era de ajuns, ȋn mod evident.
Departe de a fi o pledoarie pentru angajarea pe perioada studiilor de licenţă – deşi ani buni mi-am reproşat că nu am ieşit din lumea cărţilor, scriu acum mai degrabă despre entuziasm şi ȋncredere ȋn sine, elemente fundamentale ale imaginii reale.
Importanța încrederii în sine
Conform studiilor, 1 din 10 angajaţi din România crede că are o imagine foarte bună şi are ȋncredere ȋn sine, ȋn timp ce 4 din 10 cred că ȋncrederea coroborată cu rezultatele le-au adus promovarea.
Dacă imaginea este un element atât de important, mai ales ȋn contextual ȋn care piramida cererii de muncă s-a răsturnat, ce este de făcut pentru a avea o imagine reală pozitivă? Simplu, parcurgând nişt paşi simpli.
1. Ȋn primul rând ar fi util să ne ȋntrebăm ce valori avem, ce puncte tari, slabe, care e misiunea noastră şi/sau job-ul visat, adică să proiectăm imaginea dezirabilă. Dacă de exemplu una dintre valorile tale de bază este familia, ȋn mod evident job-ul visat va fi unul care ȋţi va lăsa timp suficient de petrecut cu aceasta.
2.Apoi să ȋntrebăm apropiaţii care sunt atributele cu care asociază numele nostru, obţinând astfel rezultate despre imaginea socială. Ce am aflat corespunde cu elementele imaginii dezirabile? Dacă una dintre valorile tale este prietenia şi transmiţi asta prin toate mesajele vizuale şi scriptice, evident că te aştepţi ca unul dintre cuvintele cu care numele tău este asociat să fie prietenie.
3.Apoi ar fi util să sondăm, printr-o simplă căutare pe Google, imaginea publică. Poate imaginile din concediu sau club de acum 3 ani nu ne fac cinste, aşa că ȋnţelept ar fi să folosim cu ȋnţelepciune profilele personale de pe reţele de socializare.
Dacă cele trei tipuri de imagine au elemente care se suprapun, ȋnseamnă că ştii cine eşti, cum eşti, ce vrei – inclusiv ȋn ceea ce priveşte job-ul – dar şi că transmiţi exact aceste elemente pe toate canalele de comunicare utilizate. Adică faci o treabă grozavă!
Cum m-am schimbat eu
Poate vă ȋntrebaţi cum am devenit dintr-o persoană introvertită şi dornică să lucreze ȋntr-un birou, o persoană public entuziastă şi plină de ȋncredere şi mai ales cum s-a schimbat imaginea mea ȋn timp?
Entuziasmul acela pur şi copilăresc a reapărut odată cu rolul de mamă, iar ȋncrederea am dobândit-o prin confirmări interioare şi exterioare mici şi mari, dar constante. Exemplul viu al faptului că se poate, cu voinţă, determinare şi mult entuziasm, sunt eu ȋnsămi.
Te invit ȋn final să faci acest exerciţiu extrem de simplu şi facil, ȋntrebând cel puţin 15 persoane din anturajul tău despre atributele cu care asociază numele tău.
Să ne scrii dacă rezultatele sunt cele aşteptate.
By Dana Lupșa, specialist PR
Dana Lupșa este specialist PR – L.T.D. Public Relations și lector universitar doctor în management. De-a lungul celor 15 ani de carieră, a format peste 3500 studenți și oameni de afaceri, a construit 10 brand-uri de start-up-uri, cel mai important fiind cel al asociației pe care o conduce, Happy Moms.
A scris 3 cărți despre management, peste 200 articole pe teme de management și PR, în reviste precum Capital sau Business Women, a fost invitată la peste 100 evenimente pentru a vorbi despre comunicare și PR, a organizat peste 30 evenimente la care au participat 1500 femei, cu invitate precum Andreea Marin sau Gianina Corondan.
Ajută afacerile conduse sau demarcate de femei, să construiască un brand credibil și să rămână în sufletul și mintea consumatorilor, transformându-i în fani, prin consultanță online și offline.
surse foto: Pixabay și Gratisography