Andra Oprea, travel & lifestyle influencer, face, de câțiva ani de zile, echipă cu soțul său, Matei, în procesul lor de a-și trăi visul de a călători prin lume mai tot timpul. În urmă cu mulți mulți ani au simțit, pentru prima dată, că și-ar dori să înlocuiască orele petrecute în față televizorului sau a telefonului, când arătau familiei și prietenilor fotografii și videoclipuri din călătoriile lor, repetând aceeași poveste detaliată fiecărei persoane cu care se întâlneau, săptămâni la rând.
Și-au dorit să înlocuiască acest obicei cu ceva accesibil în timp real oricui dorește să le urmărească traseul pornind încă de acasă și să fie introdus în locurile pe care ei doi le vizitau, prin perspectiva sinceră și nefiltrată a Andrei. Așa că au început cu un blog, o interfață mai facilă între Andra și familie sau prieteni.
„Ne-am lăsat purtați rapid de mirajul călătoriilor, iar cine spunea că acesta este un microb avea dreptate. Ne-a intrat și nouă adânc în inimă.”
Nu după mult timp, și-au dat seama că pot transforma această pasiune într-o afacere în momentul în care și-au asumat acest lucru. „Da, știu că „asumat” este un cuvânt folosit excesiv acum, dar chiar descrie această tranziție”, mi-a spus Andra.
Când au decis să posteze conținutul pe care oricum îl produceau, fără o țintă precisă și declarată, au accesat și perspectiva financiară a acestuia.
Care a fost cea mai mare frică pe care ai avut-o în momentul în care ai luat decizia să investești în a construi în această direcție care vizează travel influencingul?
Cred că cea mai mare temere a fost aceea de a investi într-un domeniu despre care, mai târziu, aveam să descopăr că nu este atât de profitabil pe cât îmi imaginam.
Deși evit cuvântul „frică”, mi-a fost teamă că nu voi putea susține călătoritul, atât din punct de vedere financiar, cât și ca durată.
Așadar, inițial am investit fără să știm în ce investim cu adevărat, fără să ne dăm seama că investim în ceva mai mult decât în noi înșine și în dorința de a descoperi prin călătorit.
Care este dimensiunea mai puțin cunoscută și vizibilă a acestui tip de activitate?
Categoric, totul are un preț și nu m-am plâns niciodată de cât de mult a trebuit să plătesc, pentru că am libertatea de a alege și opțiunea de a renunța este mereu disponibilă. Cu toate acestea, nu am ales să renunț. Prețul se manifestă în diverse forme: nopți nedormite, mici certuri, mese haotice, prea puțin timp pentru sport sau familie, etc.
Cred că toți ar trebui să știm că, de obicei, în spatele unui conținut de calitate se află cineva care a băut prea multe cafele. Știu că, pentru unii, această perspectivă nu este descurajantă și pare o provocare demnă de acceptat. Și bine faceți dacă intrați în joc, doar să nu intrați complet nepregătiți, vă spune un om cu experiență.
Care este un lucru despre travel influencing pe care ți-ai fi dorit să-l cunoști încă de dinainte să fi intrat în această industrie?
Trebuie să recunosc că, inițial, am crezut că dacă faci un lucru aproape perfect, este suficient. Mă așteptam ca cineva să vină să îmi ofere recunoaștere pentru asta, ca lumea să afle despre mine și drumul meu spre succes să fie asigurat.
De asemenea, am căzut în capcana de a crede că nu suntem cu toții de înlocuit. În cele din urmă, mi-am dat seama că toți suntem înlocuibili și că nimeni altcineva nu îți va pune coroana pe cap, în afară de tine. 😊
Drept urmare, am învățat să fiu mai flexibilă, să îmi accept înfrângerile, să îmi cunosc poziția, să îmi doresc să o depășesc, să fiu într-o continuă învățare, să apreciez, să nu mă compar cu alții și să am încredere în mine și în ceea ce pot realiza.
În ce fel s-a schimbat stilul tău de a călători pe parcursul timpului?
S-a produs o schimbare radicală și îți voi spune și de ce: pentru că am îmbătrânit și am devenit mai confortabili, de aceea 😊. Au apus zilele când călătoream ca nebunii 6 luni prin Asia cu ghiozdanul în spate, dormind în locuri diverse și având un buget de cazare de maximum 15 EUR/noapte. Vorbesc în plural nu pentru că suntem mai multe Andre, ci pentru că soțul meu m-a însoțit încă de la început 😊.
„Sunt recunoscătoare pentru acele vremuri pentru că mi-au adus o cunoaștere mai profundă, pentru că am putut explora locuri într-un mod mai autentic și pentru că fără ele nu am fi ajuns unde suntem acum.”
În timp, am început să mărim bugetul pentru cazări, să călătorim în moduri mai confortabile decât să schimbăm sute de bărci și autobuze, apreciind confortul unui pat și al unei piscine private. Cu toate acestea, acum ne place să mixăm cele două etape și nu avem nimic împotriva ideii de a părăsi un resort de lux, pentru a dormi două nopți în junglă.
Împreună cu aceste preferințe, s-a schimbat și conținutul nostru: de la foarte mult și foarte raw, la destul de curatoriat with a twist 😊.
Cum gestionezi echilibrul dintre a te bucura de călătorii și a crea conținut pentru comunitatea ta online?
Simplu: nu-l gestionez. Ne-am trezit acum câteva luni, după ce ne-am luat o săptămână liberă după mult timp de muncă non-stop, și am simțit un gol fără aparatul de fotografiat în mână. Nu știam ce să facem cu timpul nostru, totul era prea liniștit și calm, și am realizat că oriunde m-aș afla, simt nevoia să fac ceva, oricât de mic.
Uneori mă simt chiar vinovată că ajung într-un loc și nu-l documentez deloc, în ciuda presiunilor online de a arăta unde merg, ce mănânc și ce experiențe trăiesc. Totuși, mă consolez gândindu-mă că voi mai avea ocazia să revin și să îmi iau revanșa data viitoare. 😊 Îmi lipsește totuși o rutină stabilă și cu siguranță îmi lipsesc cele trei ore de somn în plus în fiecare zi atunci când sunt în călătorie.
Cum te adaptezi la diferitele culturi și obiceiuri pe care le întâlnești în călătoriile tale?
De obicei, sunt foarte adaptabilă. Nu am pretenții, nu fac figuri, nu judec, nu sunt o persoană pretențioasă. Accept totul așa cum este, uneori chiar mă aventurez în unele situații fără să fiu foarte informată, tocmai pentru a nu aduce preconcepții în discuție.
Cred că dacă nu m-aș adapta și nu aș călători cu inima deschisă, aș pleca la fel cum am venit.
Știu că, în toate călătoriile tale, mergi însoțită de soțul tău, Matei. Ce fel de încredere și sprijin îți oferă faptul că îl ai pe Matei alături de tine în construirea și dezvoltarea acestui proiect?
Fără Matei, nu aș fi ajuns aici, chiar dacă la început nu a înțeles prea bine (la fel ca și mine) ce fac și încotro mă îndrept, întrebări normale pentru orice bărbat cu capul pe umeri și preocupat de stabilitatea familială.
Cu toate acestea, m-a sprijinit necondiționat și în același timp m-a provocat să îmi răspund la unele întrebări, așa cum și eu l-am provocat să își dezvolte pasiunea pentru fotografie. Astfel, din încercări și eforturi reciproce, am găsit un echilibru în mijlocul drumului nostru.
Cum vă face să fiți mai puternici în business faptul că, în momentul de față, activați împreună?
Matei este perfecționist, meticulos, serios și rațional, în timp ce eu sunt mai visătoare și îl provoc să iasă din zona de confort, iar într-un fel acest contrast funcționează foarte bine pentru noi. Cred că suntem puternici pentru că suntem un cuplu bine sudat și știm exact ce ne dorim.
„Eu aduc întrebări, el aduce răspunsuri; eu vreau, Matei poate. Simplu.”
În ce moduri simți că tu și Matei vă completați în activitatea voastră în procesul construirii și dezvoltării acestui proiect?
Matei este răspunsul perfect la întrebările mele. Se reflectă în lumina proiectelor noastre când lucrăm împreună (de la simple fotografii până la videoclipuri mai complexe), o lumină pe care nu am văzut-o în alte colaborări ale mele cu nimeni altcineva.
Deși nu apare niciodată în pozele mele, se simte prezența lui când este acolo.
Care este cea mai surprinzătoare lecție pe care ai învățat-o despre tine însăți prin intermediul călătoriilor? Dar despre voi, ca și cuplu?
Am învățat despre mine că atunci când cred că nu mai pot, încă pot puțin mai mult și că sprijinul reciproc este cel mai valoros lucru pentru noi, ca și cuplu. Am fost adesea în situații limită și dacă nu ne-am fi sprijinit unul pe altul (atât mental, cât și fizic), probabil că în prezent nu am fi fost atât de puternici împreună.
După câțiva ani în care ți-ai trăit visul, care simți că este moștenirea pe care-ți dorești s-o lași mai departe în urma ta?
Am reflectat adesea asupra acestei întrebări și mi-au venit în minte diferite răspunsuri, în diverse forme și mărimi. De la cursuri și cărți la alte tipuri de conținut și până la trăirea în conformitate cu propriile tale valori. Singurul lucru pe care îl pot spune este că amprenta pe care doresc să o las este cea a propriului exemplu.
Dacă ai putea să călătorești în timp și să vizitezi orice loc din trecut, unde ai merge și de ce? 🙂
În fiecare an călătorim în timp și explorăm mereu în prezent locuri din trecut, cum ar fi Thailanda 😊 Dar facem același lucru și cu destinații precum Malaysia sau Tanzania. Totuși, răspunsul neașteptat este că aș reveni cu drag în nebunia Indiei, încă o dată!
O călătorie din care ai învățat multe despre cum să călătorești eficient:
Toate călătoriile mele prin Asia, cu rucsacul în spate, m-au învățat să împachetez eficient, să planific totul cu grijă și să călătoresc în mod eficient.
O țară în care te-ai stabili without any second thoughts:
Thailanda, cu siguranță.
Următoarea destinație în care vei călători:
Mă crezi dacă-ți spun că n-avem niciun plan?
Pentru ce ți-ai dori să ai mai mult timp:
Pentru sport.
Parfumul tău favorit pentru o zi de vară însorită:
Hermes, “Elixir Des Merveilles”.
Ce te face fericită:
Fiecare apus, cartofii prăjiți, mirosul de usturoi, o supă de tăieței, cafeaua făcută de tatăl meu, roșiile din grădina mamei mele, o zi de sâmbătă petrecută cu Matei fără să facem nimic, o felie de pepene sau un mango copt, dacă nu cer prea mult. 😊
_
Editor:
Credit foto: Matei Oprea