Ultimii ani au fost plini de haos, incertitudine și frică. În zilele noastre, provocările sunt diferite, deoarece societatea se află într-o dinamică fără precedent. Noi, ca umanitate, am trecut prin ani de pandemie, am început 2022 cu vești despre război și 2023 cu teama unei recesiuni. În timp ce ne-am continuat viețile cu aceste temeri, au început alte războaie și alte emoții. Tulburarea, care se referă la orice volatilitate, aleatorie, factori de stres, erori, variabilitate, incertitudine și cunoștințe imperfecte și incomplete, este acum regula lumii afacerilor de astăzi – nu o alegere. (Taleb, 2012).
Nu mai există o rețetă sau o strategie standard pentru afaceri. Nu există predictibilitate și nici căi sigure.
Este doar emoția prezentului care este dată de așteptările și nevoile oamenilor de astăzi.
Deci, fără o rețetă clară care a funcționat înainte, rămâne întrebarea: „Cum prosperi în acest Zeitgeist plin de incertitudine?”
Antifragilitatea este cuvântul.
„Unele lucruri beneficiază de șocuri; prosperă și cresc atunci când sunt expuse la volatilitate, întâmplări aleatorii, dezordine, factori de stres și iubesc aventura, riscul și incertitudinea. Cu toate acestea, în ciuda ubicuității fenomenului, nu există niciun cuvânt exact pentru opusul a tot ceea ce este fragil. Să-i spunem antifragil. Antifragilitatea este dincolo de rezistență sau robustețe. Reziliența rezistă șocurilor și rămâne aceeași; antifragilul devine mai bun.“
Această proprietate se află în spatele a tot ceea ce s-a schimbat de-a lungul timpului: evoluție, cultură, idei, revoluții, sisteme politice, religii, modele de afaceri, inovație tehnologică, succes cultural și economic, supraviețuire a corporatiilor, rețete de cocktailuri, ascensiune a orașelor, culturi, sisteme juridice, pădurile ecuatoriale, rezistența bacteriană… chiar și propria noastră existență ca specie pe această planetă.
Există vremuri provocatoare și spații interesante de oportunități și în fața unor astfel de forțe perturbatoare trebuie să ne antrenăm și să ne transformăm vulnerabilitatea și empatia într-un sistem câștigător de antifragilitate.
Unele sisteme, precum cele biologice, câștigă din dezordine. Sistemele antifragile nu doar rezistă la stres, crize sau tulburări, dar pot chiar prospera în astfel de situații.
Succesul eforturilor noastre depinde de atitudinile antifragile ale oamenilor noștri: să fie flexibili și agili pentru a potrivi, găsi, gestiona, motiva și a îmbunătăți talentele din echipa lor, controlând în același timp costurile.
Antifragilitatea în oameni, în echipe și în companii este singura rețetă pentru a prospera în incertitudine.
Suntem născuți pentru a fi antifragili. Ne naștem cu un sistem imunitar antifragil și cu un psihic antifragil.
Gândește-te la copii, se îmbolnăvesc, dar se recuperează repede fără multe pastile, se sperie de diferite lucruri și plâng, își trăiesc toate emoțiile, le exteriorizează și după ce au consumat totul, încep să râdă și să se joace din nou.
Dar apoi apare educația și, din păcate, doar câțiva dintre noi am fost crescuți să îmbrățișăm eșecul, imprevizibilul sau să acceptăm haosul. Cei mai mulți dintre noi am fost crescuți de părinți care s-au confruntat cu anxietate sau orice fel de lipsuri, așa că ne-au transmis asta.
Iată-ne astăzi, obsedați de predictibilitate și de calendare și sarcini Google organizate pe minut. Devenim anxioși când cineva nu respectă regulile pe care le cunoaștem sau nu se încadrează în procedurile stabilite inițial.
Deci, cum construiești antifragilitate în tine?
„Cum poți să te consideri un om măreț, când primul accident care apare te poate șterge complet?” — Euripide
Acesta nu este un articol de tipul: „10 lucruri pe care le puteți face pentru o viață mai bună”. Nu vând rețete standard.
Nu trebuie să construim antifragilitatea, trebuie doar să o recâștigăm, să o găsim undeva pierdută în noi. Amintiți-vă când eram copii mici cădeam, ne speriam, plângeam și apoi în câteva minute eram gata să ne cățărăm înapoi. Ba mai mult, sistemul nostru înregistra ce s-a întâmplat undeva în inconștient și inevitabil a doua oară ne cățăram mai bine.
– În primul rând, înțelege cum funcționează psihicul tău: ce te ajuta și ce te sabotează din trecut. Succesul nu vine dacă nu are la bază înțelegerea propriei persoane. Uită-te care sunt reperele cu care tu vii programat legat de risc, eșec, greșeală, imprevizibilitate. Cât de susținut ai fost în formarea ta să navighezi sănătos aceste lucruri? Câte blocaje duci acum cu tine pentru că undeva, cândva ai încercat lucruri, te-ai cățărat pe un gard și ai căzut si în loc sa fii încurajat și chiar susținut să te urci iar, ai fost certat sau pedepsit?
– Nu mai optimiza pentru azi sau mâine, rămâi în permanent contact cu viziunea pe termen lung.
– Rezistă tentației de a suprima imprevizibilitatea, haosul sau perturbarile. Nu se vor termina niciodată. Odată ce accepți acest lucru, te simți mai în largul tău. Trăiești și lucrezi cu oameni. Oamenii sunt în viață, oamenii sunt părți ale universului, așa că imprevizibilitatea, schimbarea și volatilitatea este în centrul tuturor.
– Experimentează și joacă-te doar de dragul de a o face. Joacă-te! Și da, asta înseamnă că îți vei asuma riscuri mici, dar făcând asta te poți antrena pentru riscurile mai mari. În același timp, rămâi la riscurile pe care le poți conține. Evitați riscurile care te-ar scoate complet din business, construiește energie pentru acelea în timp ce te joci cu riscuri mici și începi să te cunoști din ce în ce mai bine.
– Respectă regulile simple și asigură-te că ești cu sufletul în joc. Sunt atât de puțini antreprenori care au un instinct curat și au încredere în ei. Din păcate instinctul care e conectat la sistemul nostru nervos sănătos este îndoit de diverse traume și atunci nu mai avem încredere în el. Instinctul sănătos are o voce prea scurtă și fragilă ca să poată fi auzit. După o secundă apar fricile, anxietatea și ajungem să luăm decizii în business din acel spațiu. Cu timpul, dacă începi sa cureti sistemul și ajungi la instinctul sănătos, acesta te va ghida fantastic in orice momente de haos sau imprevizibilitate.
Cum poți construi antifragilitatea în echipa ta ca lider?
– În primul rând, sper să ai antifragilitate în tine. Dacă nu, este timpul pentru o actualizare de sine.
– Trebuie să îmbrățișați schimbarea, haosul, întreruperile și volatilitatea ca exemplu.
– Încurajează mici doze de haos, schimbă lucrurile din când în când. Provoacă-ți echipa la întâmplare să facă lucrurile diferit. Observă cum reacționează. Empatizează cu cei care erau extrem de anxioși sau deranjați și condu-i cu curiozitate.
– Nu proteja în exces. Lasă-i să testeze, lasă-i să experimenteze în timp ce le asiguri siguranță. Dă-le aripi în timp ce le dai cea mai mare certitudine că orice se întâmplă, ești acolo și poți repara orice.
– Încurajează echipa să se joace, dar numai după ce ai stabilit cu ei în mod explicit locul și limitele de joacă foarte clar. Pentru a ne simți în siguranță, trebuie să ne jucăm în timp ce știm regulile.
– Fii conștient de faptul că în vremuri de perturbare echipa ta va trece prin unele tranziții: mai întâi trebuie să se împace cu sfârșitul evenimentelor trecute, să reevalueze situațiile în mijlocul drumului și, în final, să accepte aceste noi începuturi.
– E important să înțelegem că rezistența la schimbare este dăunătoare, periculoasă și manipulatoare. Dacă rezistența la schimbare este mai puternică decât nemulțumirea adusă de situațiile care se cer a fi schimbate, atunci antifragilitatea nu va prinde rădăcini.
– Respectă individualitatea înțelegând că fiecare persoană, echipă și organizație are propria modalitate de a inova, care începe cu propriile gândiri, atitudini și abordări unice față de incertitudinea pe care o aduce schimbarea.
– Nu în ultimul rând, respectă faptul că nu toată lumea va avea puterea emoțională, capacitatea sau chiar dorința de a se provoca și de a prospera în perturbare.