Antoinia Norman: „În antreprenoriat, acceptarea eșecului demolează ziduri”

Membră și ambasadoare în cadrul UN Women, liderul programului For Good Program, Antoinia Norman susține educația și dezvoltarea femeii. În cadrul Branson Centre din Africa de Sud, aceasta a fost un factor esențial pentru dezvoltarea antreprenorilor în Africa și alte părți ale lumii, punând accentul pe modelul și strategia unui business.

Antoinia este promotoare a egalității între sexe, contribuind activ la dezvoltarea femeilor antreprenor în poziții de leadership în cât mai multe domenii de afaceri guvernate de bărbați, ajutându-le să își depășească temerile și să-și revoluționeze afacerile prin dezvoltare profesională, inovație și parteneriate excelente. Antoinia a fost contribuitor activ, speaker principal și lector la Instituții și evenimente care au inițiat programe de dezvoltare a întreprinderilor, atât naționale, cât și internaționale.

Cum v-ați descoperit pasiunea pentru pregătirea profesională a oamenilor?

Am observat multe defecte în conducere și management care, adeseori, îi fac pe oameni să eșueze, iar asta m-a făcut să-mi doresc să lucrez la construirea oamenilor la nivel interior. Înainte de a putea construi afaceri, trebuie să conștientizăm că cel mai promițător component care permite dezvoltarea unei afaceri sunt oamenii.The Woman Magazine - articol - Antoinia Normal 5

Deseori, managementul folosește oamenii ca pe o simplă resursă pentru atingerea unor rezultate, iar asta este o metodă învechită și depășită care se află la baza sclaviei și victimizării. Dacă lucrezi înăuntrul oamenilor și le potențezi punctele forte, stimulându-le scopul și avansându-le viziunea, vei reuși să le formezi abilitățile și să le demonstrezi excelența.

Oamenii trebuie ajutați să înțeleagă că pot eșua de multe ori, însă nu se pot teme niciodată de eșec. Trebuie să ne demolăm propriile ziduri care ne limitează, iar dacă procesul de demolare pare dificil, cel de construire este chiar și mai greu, însă oferă cele mai multe satisfacții.

Când a fost momentul în care ați decis să renunțați la slujba dintr-o corporație și să începeți propria afacere?

Toată cariera lucrasem în vânzări și strategie. Profiturile uriașe și stimularea vânzărilor erau rețeta succesului în aproape toate companiile la care am lucrat și, din anumite motive, femeile care erau manageri de vânzări tindeau să fie chiar și mai autoritare decât bărbații. Deși nu pot susține că vreuna dintre companiile corporatiste la care am lucrat ar fi deținut elementul uman și sentimental în procent de 100% într-o continuitate superbă, unii și-au asumat responsabilitatea și au încercat să-și schimbe comportamentele.

Totuși, alții au fost mult mai ostili, gestionându-și afacerea dintr-o perspectiva de sclavagism, și nu una concentrată pe oameni. Marele final a apărut în timpul unei colaborări cu o femeie CEO care a reușit să cadă în dizgrația echipei ei atât de rapid încât m-a convins să părăsesc organizațiile corporatiste înrobite și să încerc să ajut la formarea managerilor și directorilor, pentru ca aceștia să devină în primul rând lideri mai buni care îi ajută pe alții să-și îndeplinească scopul, să devină mai rezistenți și, în esență, mai antreprenoriali.

The Woman Magazine - articol - Antoinia Normal 4

Cum credeți că femeile vor atinge poziții de conducere în viitor?

Dacă ai grijă de o femeie, se știe că ai grijă de o întreagă gospodărie. Dar acest lucru nu este suficient pentru a împiedica diferențierea actuală dintre salarii și șanse egale dintre cele două sexe, și lipsa de respect și încredere pe care lumea dominată de bărbați o oferă într-un mod atât de generos. Femeile își doresc și ele să zboare la fel de sus ca bărbații, dar îi pun întrebarea aceasta de încercare fiecărei femei pe care o instruiesc: „pari să fii pregătită pentru cer, dar aripile îți sunt gata de zbor?”. Spre exemplu, tehnologia se mișcă într-un ritm rapid, dar, cu toate acestea, ritmul în care femeile intră în roluri de lider în industrie nu a reușit să-l echivaleze pe cel al bărbaților.

Lumea se îndreaptă înspre un mediu mai favorabil femeilor, iar tot mai multe companii oferă oportunități pentru femeile-lider, dar femeile nu sunt încă pregătite să adopte aceste roluri. Femeile nu ar trebui să-și piardă unicitatea în efortul de a fi egale. În schimb, trebuie să ne dăm seama de scopul nostru și „cum să fim” mai întâi, să lucrăm la manifestul nostru de femeie, să fim strălucite și apoi vom putea cu siguranță să zburăm, să avem un standard fără compromisuri.

The Woman Magazine - articol - Antoinia Normal 3

O altă diferență semnificativă dintre noi și bărbați este faptul că ei chiar cred că s-au născut să conducă, să câștige bani și să preia frâiele. Femeile trebuie să-și conștientizeze mai întâi atributele de femeie și să depindă de ele pentru a conduce în mod eficient. Nu ar trebui să fim plasate în roluri de conducere doar pentru a îndeplini o cotă – ar trebui să stăm în picioare cu propriile noastre capacități unice în fața bărbaților; orice altceva este o favorizare.

Ca CEO al Branson Center, care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâlnit-o și cum v-a ajutat să evoluați?

Determinarea antreprenorilor să depășească faza de supraviețuire este o provocare la nivel global. Peste 80% din întreprinderi nu reușesc să treacă de primele 12 luni, acest raport fiind cu atât mai sumbru pentru femei, din moment ce există puțini antreprenori-femei în raport cu bărbații. Provocarea status-quo-ului a fost o modalitate excelentă de a aduce împreună echipa pentru a stabili noi căi de a ajuta antreprenorii să devină durabili și gata să treacă la următorul nivel.

Dezvoltarea unui program de îndrumare extrem de eficient pentru a extinde formarea și instruirea inițială s-a dovedit a fi o modalitate eficientă de a transforma antreprenorii din supraviețuitori în câștigători, iar stabilirea unor legături valoroase care oferă acces la piețe și rețele a fost aspectul esențial al modului în care afacerile au succes – prin oameni inovatori.

The Woman Magazine - articol - Antoinia Normal 2

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră?

Să vorbim despre ce mi-a schimbat viața. În cazul meu, a fost vorba de o realizare. Mi-am dat seama că fiecare om trebuie să se descopere pe sine. Îmi amintesc cum stăteam ore întregi întrebându-mă de ce exist, ce scop aveam. Când am realizat că viața mea există pentru alții – acela a fost cel mai puternic moment.

Când mi-am privit propriul caracter cum se transforma, aproape că se metamorfoza – ca femeie, bucuria mea a venit din conștientizarea faptului că nu trebuie să îndeplinesc anumite standarde ale societății doar ca să fiu auzită, privită, admirată, iubită, acceptată și respectată. Realizarea mea zilnică este că pot să-i privesc pe oameni strălucind și devenind mai mult. Etosul meu constă în sfidarea zilnică a normelor și modalităților învechite, și în trăirea fiecărei zi pentru a-i ajuta pe alții – astfel, am realizări în fiecare zi.

By Ioana Chelmuș

Articol preluat din ediția a III-a a Revistei The Woman, Martie 2018.

01. CoverStory - Coperta proba

Surse foto: pexels.com