Antonia Lestyan, despre „Abecedarul Machiajului”: „Este greu să publici o astfel de carte în România, însă am reușit să trec peste orice descurajare”

Crescând în industria de beauty și urmărind-o pe mama ei, care este medic estetician, drumul profesional al Antoniei Lestyan s-a conturat firesc.

A început să profeseze încă de la vârsta de 15 ani ca make-up artist, fiind pasionată dintotdeauna de ceea ce înseamnă artă și și-a conturat cariera participând la concursuri și devenind trainer. Deși foarte tânără, pasiunea pentru machiaj a determinat-o să scrie și o carte – „Abecedarul Machiajului”, fiind primul manual complet de machiaj scris în România. A lucrat zi de zi timp de 7 luni și a depășit toate obstacolele, dorindu-și foarte mult ca acest proiect să prindă viață. Antonia ne spune că încă din copilărie știa că va călca pe urmele mamei sale și va urma Facultatea de Medicină, studii care au ajutat-o mult în scrierea cărții sale.

Antonia ne-a vorbit despre călătoria ei profesională și îmbinarea tuturor domeniilor spre care se îndreaptă, despre make-up și îngrijirea tenului, dar și despre planurile sale de viitor.

 

Antonia, ai început să lucrezi ca make-up artist încă de la vârsta de 15 ani. Ce te-a făcut să îți dorești să muncești atât de devreme? Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru domeniul de beauty?

 

Practic, eu am crescut în industria de beauty, pentru că mi-a plăcut tot timpul să stau pe lângă mama mea, care fiind medic estetician, mi-a făcut o introducere în această lume. Nu am știut însă că voi ajunge să și profesez în domeniu, cel puțin nu ca makeup artist.

Eu știam că îmi doresc să devin medic încă de mic copil, dar am avut tot timpul o pasiune și pentru arte. Am început să desenez de la 5 ani împreună cu tatăl meu, îmi place să scriu, iar legătura adevărată cu machiajul a pornit de la dansul sportiv. Mama mă machia tot timpul pentru concursuri, atunci am făcut cunoștință cu această lume și, pentru că din păcate am suferit o accidentare care m-a obligat să renunț la acest sport, mi-am dorit să înlocuiesc cu ceva timpul dedicat antrenamentelor, așa că am ales machiajul, iar acesta este al 10-lea an de când profesez.

 

Ce avantaje consideri că ți-a oferit începerea călătoriei profesionale atât de devreme? Pe de cealaltă parte, crezi că au existat și dezavantaje?

 

Răspunzând acum, după 10 ani de experiență, pot să spun că cel mai mare atu a fost și este ambiția, pentru că nu m-am lăsat niciodată pradă monotoniei, nu am vrut să mă plafonez, iar toate acestea m-au ajutat să fiu într-o continuă evoluție și să îmi doresc mereu să îmi îmbunătățesc tehnica și cunoștințele. Un avantaj a fost și este și creativitatea, pentru că, dincolo de machiajele de salon, adevărata mea dragoste au fost machiajele creative, care m-au ajutat să îmi păstrez imaginația și dorința de a realiza mereu look-uri unice.

Dacă ar răspunde Antonia, cea de la 15 ani și la început de drum, cu siguranță cel mai mare dezavantaj ar fi chiar vârsta, pentru că este foarte greu să câștigi încrederea oamenilor și, mai ales, a clientelor, la o vârstă atât de fragedă. Când ești atât de mic, iei descurajările sau ideile precum ,,ce crezi că poți tu să faci?” într-un mod mult mai dureros, însă am avut noroc că nu m-am dat bătută și mi-am propus să arăt viziunea mea, indiferent de părerea celor din jur pentru că știam că am ceva important de spus în domeniu.

 

Cum ai devenit profesionistul de astăzi? Cum ai învățat să realizezi primele machiaje? De unde îți iei astăzi inspirația?

 

Profesionistul de azi este o combinație de stări și experiențe. Am învățat să cred în viziunea mea și în ceea ce îmi doresc să arăt lumii, indiferent de obstacole sau de prejudecăți.

Încă de la primele cursuri, pentru care am plecat singură din Oradea în Cluj și în București, mi-am spus că vreau să învăț tot ce este nevoie pentru a fi un makeup artist complet. Am învățat inclusiv să văd totul în jurul meu ca o sursă de inspirație, mai ales când vine vorba de machiajul creativ, prin care de fiecare dată, încerc să transmit un mesaj și să conturez o poveste prin tot conceptul. Cred că sunt exemplul perfect pentru ideea de a nu renunța să îți transformi visul în realitate, chiar dacă inițial nu știam în ce „mă arunc” și unde voi ajunge.

 

Când și cum ai știut că vrei să treci la nivelul următor și să devii trainer? Ce provocări ți-a adus această nouă titulatură?

 

Întotdeauna mi-a plăcut să explic lucruri, iar profesorii din școala generală îmi spuneau mereu că „am stofă” pentru predat, însă nu mi-am propus să fiu trainer de la început, până când, la un moment dat, după doi ani și ceva de lucru, o clientă mi-a spus: „Explici atât de frumos. Nu ții și cursuri, că aș vrea să învăț de la tine?”. Și atunci m-a pus puțin pe gânduri, pentru că una dintre cele mai mari provocări pe care o văd eu odată cu această titulatură, este să ai acel ceva pentru care oamenii te aleg pe tine, dintr-o mulțime de traineri. Trebuie să aduci valoare și să oferi informațiile în așa fel încât cei care vin să învețe de la tine, să fie capabili să se descurce în orice situații cu ajutorul cunoștințelor dobândite.

 

Pe lângă activitatea de make-up artist, anul acesta ai absolvit Facultatea de Medicină. Cum ai ales medicina, care poate părea în totală opoziție cu prima ta pasiune? Ce planuri ai acum, după finalizarea facultății?

 

Medicină am știut dintotdeauna că voi face și da, anul acesta am absolvit, chiar acum urmează să îmi dau licența și pe când veți citi aceste rânduri, probabil voi avea deja și titlul de medic. În ciuda pasiunii pentru artă și creativitate, medicina este acel ceva care mă ține ancorată în realitate și mă ajută să înțeleg multe din problemele clientelor, în special în legătură cu aspectul pielii lor.

Planul este să rămân în sfera înfrumusețării, pentru că îmi doresc să realizez foarte multe lucruri îmbinând estetica și machiajul și sper ca data viitoare când ne vom auzi, să vin cu vești cât mai bune despre acest țel. 

 

Ai participat la numeroase concursuri, unde machiajele realizate sunt mult mai complexe decât cele de zi cu zi. Care parte îți este preferată? Cum abordezi un machiaj de zi sau de eveniment, în comparație cu cel pentru concursuri?

 

După cum am spus și adineaori, machiajul creativ este adevărata mea dragoste când vine vorba de acest domeniu, doar că nu este ceva care poate fi abordat cu ușurință, precum cele de salon. Machiajele clientelor formează o rutină la un moment dat, mai ales că majoritatea își dorește cam același stil, prea puține persoane caută ceva inedit.

Și aici intervine machiajul creativ pentru mine, scoțându-mă din rutina salonului și provocându-mă să gândesc totul cât mai out of the box.

Pentru un machiaj de salon, respect dorințele clientelor, pe care le adaptez astfel încât să le scot în evidență trăsăturile, însă în cel mult o oră este totul gata. Pentru un machiaj creativ și, mai ales de concurs, doar pregătirea și gândirea conceptului ia cel puțin 2-3 săptămâni, pentru că aleg ca eu să creez tot: ținuta, accesoriile, uneori chiar și coafura, astfel încât să fiu mulțumită cu rezultatul final.

 

Ai scris și o carte, numită „Abecedarul Machiajului”. Cum ai decis să începi acest proiect? Povestește-ne care au fost greutățile întâmpinate și cum le-ai depășit.

 

„Abecedarul Machiajului” este primul manual complet de machiaj scris în România și îl consider copilul meu, deși a fost o realizare bifată tot la o vârstă neobișnuită pentru a publica o carte, mai exact 22 de ani. Acest proiect a luat naștere în pandemie, mai exact în timpul stării de urgență, când mi-am spus că este momentul să aduc în industrie ceva nemaivăzut. Timp de 7 luni, am scris și lucrat zilnic pentru ca peste 1000 de oameni din România și nu numai, să o aibă acum în bibliotecă.

Pot să spun că a fost unul din momentele în care am profitat de faptul că am studiat Medicina, pentru că am integrat toate informațiile despre piele pe care un profesionist ar trebui să le cunoască, dar care nu se predau nicăieri în momentul de față din varii motive. Este greu să publici o carte atât de stufoasă (240 de pagini) în România, mai ales dacă aparține unui domeniu nu atât de comun, însă am trecut de orice problemă birocratică, de orice descurajare sau lipsă de resurse și am reușit să o public exact așa cum mi-am dorit, de ziua mea. 

 

Știm că mama ta este medic estetician. Ce ai învățat de la aceasta, profesional vorbind? Cum trebuie să ne pregătim tenul pentru ca machiajul să arată cât mai bine?

 

De la mama am învățat poate cel mai important lucru și anume că totul pornește de la piele. Pielea este prima care reflectă o problemă de ordin intern, este cel mai mare organ al nostru, însă oamenii nu știu deloc să aibă grijă de ea și acest lucru se vede cu ochiul liber în numărul cazurilor de probleme pe care le manifestă în special tinerii, dar nu numai.

Trebuie să înțelegem că îngrijirea este esențială și că doar un specialist ne poate explica și recomanda ce să folosim, nu orice persoană de pe internet. Cheia unui machiaj reușit este hidratarea, dincolo de produsele calitative și tehnica de lucru corectă, iar ca tenul să fie bine hidratat, are nevoie de un ritual de îngrijire complet și corect: curățare, tonifiere și evident, hidratarea propriu-zisă. Însă pentru a avea acest ritual corect, este nevoie să știm ce timp de ten avem, care sunt nevoile lui, iar pentru acest lucru ajungem din nou la un specialist. Este esențial să nu facem lucrurile de capul nostru.

 

Pe lângă toate activitățile pe care le practici, ți-ai descoperit pasiunea și pentru marketing digital. Cum ar trebui să se promoveze, din punctul tău de vedere, make-up artiștii? Există o serie de reguli pe care tu le urmezi?

 

Vă spuneam la început că îmi place să scriu. Am fost olimpică națională la limba română și, oarecum, prin scris am ajuns și la marketing pentru că am știut să transmit mereu idei și mesaje prin cuvinte. Descoperind pasiunea pentru marketing, am înțeles multe lucruri inclusiv legate de domeniul machiajului și de cariera mea și chiar am ajuns să ajut alți specialiști din domeniul beauty să aibă o promovare eficientă.

Cea mai importantă regulă pe care am susținut-o mereu este unicitatea. Transmiteți ideile într-un mod autentic, iar oamenii te vor îndrăgi pentru acest lucru și vor căpăta încredere în tine și în abilitățile tale. Originalitatea te va ajuta să creezi și conținutul adecvat pentru publicul tău, iar din acel punct, ai nevoie doar de constanță și de dorința de a continua.

 

Care sunt planurile de viitor pentru tine, din punct de vedere profesional? Dar la nivel personal, ce îți place să faci în timpul tău liber?

 

În general, nu îmi fac planuri pe termen lung pentru că îmi place să văd spontaneitatea lucrurilor și să mă ghidez după felul în care evoluează. Știu că vreau să continui să evoluez, mai ales că acum, absolvind medicina și continuându-mi și studiile, mă așteaptă multe provocări de care vreau să mă bucur. Având atâtea „ocupații”, nu am foarte mult timp liber, dar și când reușesc să fac o pauză, ador călătoriile, plimbările, pictatul și orice DIY. 

 

Produsul favorit de make-up: eyeliner

Ruj sau gloss? – Gloss

3 cuvinte care te caracterizează: dedicare, creativitate, sensibilitate

Destinația favorită de vacanță: Amsterdam (pentru că mi se pare locul perfect pentru o persoană creativă)

Note to self: să îmi iau un moment în care să mă opresc din toată alergătura și să fiu mândră de tot ce am reușit să realizez până acum, la 24 de ani, dar și de acum încolo.

 

Credit foto: Dozsa Eduard

 

Editor: