Ana Nicolescu, business coach, susține antreprenorii și freelancerii hotărâți și determinați să obțină claritate printr-un plan de business și strategie de comunicare cu sens și scop și să își depășească blocajele emoționale care îi opresc să pună în practică viziunea afacerii lor. Înainte de toate, ea e de părere că, în calitate de antreprenor și freelancer, e important să fii aliniat. Cu tine, cu valorile tale, cu puterea ta interioară, cu misiunea ta. „Asta face lucrurile să decurgă mai fluid”, spune ea.
Ca să-ți menții starea de bine în calitate de antreprenor sau freelancer este important, conform ei, să-ți începi ziua cu exerciții care-ți ridică energia și care funcționează pentru tine.
Sportul te poate ajuta în oxigenarea creierului, și nu numai, hidratarea face diferența, hrana pe care o consumi e important să-ți dea energie, nu să-ți ia, utilizarea unui jurnal de recunoștință poate fi de folos, iar meditația sau rugăciunea la fel. La fel și plimbările în aer liber, alergarea, exercițiile de respirație. Fiecare freelancer sau antreprenor are libertatea să aleagă ce funcționează cel mai bine pentru el.
Important e că pentru a putea să-ți conții oamenii și/sau clienții care au nevoie de tine, să ai grijă să te (re)încarci constant. Conform Anei, iată care sunt modurile în care ai putea să faci asta.
În calitate de antreprenor sau freelancer, cum poți să-ți (re)încarci bateriile?
Înainte de fiecare activitate pe care o întreprinzi pe parcursul zilei, îți recomand să îți iei 10 minute sau cât îți permiți, să evaluezi ce ai de făcut, din ce spațiu faci ce urmează să faci, care e scopul, care îți dorești să fie contribuția ta prin acea activitate și să vezi dacă este aliniată cu valorile și obiectivele tale și vine dintr-un spațiu de transformare, nu de reparare.
„Evaluează dacă alegi să faci o acțiune pentru că vrei să demonstrezi ceva cuiva, inclusiv ție, sau că vrei validare de la cei din jur, ori aplauze la scenă deschisă.”
Vezi ce observi dacă faci acest exercițiu zilnic timp de o săptămână.
După fiecare acțiune, îți recomand să iei o pauză cât de scurtă, să ieși din energia activității precedente și să reiei procesul.

De ce a ajuns să fie „cool” sau „trendy” să dormi puține ore pe noapte în calitate de antreprenor sau freelancer? În ce constă rădăcina acestei percepții?
Concret, nu am un răspuns. Nu știu în mod cert de ce. Pot doar să presupun. Dacă ar fi să mă lansez în niște ipoteze, aș spune că:
– E cool să ne dăm ocupați și mai ales să ne plângem. Ai observat câți oameni se plâng? De orice. Poate fi în spate un mecanism de a atrage atenția, de a obține validare. Dacă suntem ocupați, poate părem interesanți. Avem un business, muncim mult, suntem oameni de afaceri. Doar că oamenii de afaceri prosperi muncesc SMART. Adică mai puțin, dar cu rezultate bune.
– Poate fi o fugă. O fugă de altceva ce avem de făcut în viața noastră și nu vrem sau nu putem să facem.
– La unii poate fi teama că trece viața pe lângă ei și nu consideră că au făcut ceva substanțial, așa că trag tare.
– Ori poate vor să demonstreze că pot și că știu.
– Ori poate așa au văzut, ori poate au luat o decizie în copilărie cum că nu pot sau nu merită și acum trebuie să fie performanți ca să demonstreze că pot sau că merită.
– Ori mai e și varianta în care intră în programe draconice de lucru, la limita imposibilului, tocmai ca să-și demonstreze ce și-au spus în copilărie că nu pot.
– Ori poate nu vor să trădeze pe mama sau pe tata și îi urmează, fără să-și dea seama, modelul de heirupism.
Sunt doar câteva ipoteze pe care le-am întâlnit în lucrul cu clienții mei și le-am văzut uneori și la mine. Dar să nu le ridicăm la rangul de certitudini.
Dacă ai putea să demitizezi un singur lucru cu privire la mindsetul conform căruia e încurajat ca în calitate de antreprenor sau freelancer să lucrezi mult și să ai grijă de bunăstarea ta puțin, care ar fi acesta? De ce?
„Banii se fac doar prin muncă grea. Asta vreau să demitizez. Banii se fac și cu muncă ponderată dacă știi și poți să delegi, dacă lucrezi SMART.”
Banii pot să vină și din venituri pasive, din investiții, adică poți tu să pui banii să muncească pentru tine. Dar pentru asta ai nevoie de ghidare, de un consultant sau coach.

Ce riscă oamenii care dorm puțin și cum se poate reflecta asumarea acestor riscuri în activitatea profesională a antreprenorilor și freelancerilor? Care este cel mai important lucru pe care recomanzi ca oamenii să-l țină minte, astfel încât să n-ajungă să fie adepții unui astfel de mindset?
Știi cum e, fiecare e adeptul lucrurilor pentru care e pregătit. Cu siguranță sunt lecții de viață în orice context. Dacă ei au nevoie de epuizare ca să învețe lecția relaxării, pot să le dau eu toate argumentele din lume că nu ajung la ei.
De aceea, recomandarea primordială sunt programele de autocunoaștere. Să te vezi pe tine și să acționezi din măreția ta.
Și nu zic că dacă faci programele astea, o să muncești două ore pe zi și o să fii milionar. Spun că vei face lucrurile din altă energie, nu ca să demonstrezi că ești valoros, cum ziceam și mai sus, ci tu vei știi că ești deja valoros și îți vei asuma un angajament pentru oamenii care au nevoie de tine. Am fost și eu pe acolo, d-asta știu. Și mulți antreprenori în care mă oglindesc. Și ei în mine.

Care este „secretul” ca să reușim să ne organizăm astfel încât să acordăm atenție tuturor aspectelor importante pentru sănătatea noastră? Care este gândul care ne poate servi drept factor de motivație pentru a fi consecvenți când vine vorba de toate aceste aspecte?
Fiecare suntem diferiți. Însă consider că la bază stau somnul – e vital, hidratare, hrană, mișcare și să nu uităm de joacă. Joaca aduce relaxare. Poți să alegi să colorezi, să cânți, să dansezi, să râzi, orice rezonează cu tine. Fiecare are motivația lui.
Și ar fi bine să fie a lui, nu una impusă și preluată prin resemnare sau de teamă să nu trădeze pe cineva drag. Și vezi, iar ne întoarcem la autocunoaștere. Răspunde la întrebarea: cine sunt și ce am venit să fac în această lume. Și asta îți va servi ca motivație secundă de secundă.
Ce înseamnă și ce presupune meditația? Există un moment „mai potrivit” din zi în care se recomandă practicarea acesteia pentru a avea un impact pozitiv maxim asupra celui care o face?
Nu pot să dau o definiție a mediației pentru că nu sunt acreditată să fac asta și o practic doar de câțiva ani. Pot doar să spun că pentru mine meditația începe prin respirație și prin a nu mă gândi la nimic.
Apoi curăț și aliniez chackrele, mă conectez cu ghizii mei spirituali, cu misiunea mea, cu copilul interior, creez spațiile pentru proiectele mele, le ancorez, pun protecții și mulțumesc. Dar asta e, pe foarte foarte scurt, practica mea după ce am testat mai multe variante și cu asta m-am simțit bine. Și fac asta dimineața imediat ce mă trezesc și îmi ia cam 15 minute.
Apoi cum am descris și mai sus, înainte de fiecare acțiune, curăț spațiul prin mediație, intenție și fumigație (fie cu salvie, fie cu lemn de Palo Santo, fie cu tămâie) și mă aliniez cu Sinele meu Înalt și cu cel al celor cu care urmează să mă conectez la curs sau la consilierea 1 la 1 sau în orice altă interacțiune.
Pe lângă astea, consider că o practică foarte bună de meditație este să fiu prezentă la ce fac aici și acum, adică să fiu mindful, să trăiesc în prezent, fără să-mi zboare gândul în altă parte. Greu, știu.

Cum ai sfătui antreprenorul sau freelancerul care-ți este client să se asigure că-și include mai multă grijă de sine în programul săptămânal? Ce strategii și tehnici de motivare și/sau monitorizare i-ai recomanda să încerce?
Freelancerul care nu are grijă de el, care nu are nicio practică de aliniere, care nu se cunoaște pe el însuși, se vede de la o poștă. Prin ce? Prin diferite frici. Frica de eșec, frica de succes, Sindromul impostorului, frica de a vinde, frica de vizibilitate, frica de a ieși în public.
Prin ce se mai vede? Prin faptul că nu-și asumă responsabilitatea pentru acțiunile lui și nici pentru cum alege să se simtă când primește un feedback incomod. Prin faptul că se plânge, blamează, critică, pierde timpul în discuții care nu duc nicăieri. Prin faptul că e mereu reactiv. Adică nu răspunde la ceva, reacționează. Prin faptul că proiectează în alții eșecurile lui…
Strategii și tehnici, mă întrebi? Programe de autocunoaștere. Laitmotivul interviului.
Cu ce l-ai sfătui, într-un asemenea caz, să înceapă, astfel încât să reintre pe traiectoria unui stil de viață sănătos, care-l încarcă cu energie?
Ne-am uita împreună la DE CE-ul lui, la misiunea lui și i-aș pune întrebarea dacă poate să-și împlinească misiunea atâta timp cât e în burnout. Aș începe cu o respirație și cu multă blândețe, pentru că dincolo de munca până la epuizare, e un mecanism de apărare.
„Freelancerul obosit nu are nevoie de bici, de combustibil sau de mesaje motivaționale. Ci de empatie, conținere și ghidare.”
Deci acest freelancer are o rană pe undeva. În niciun caz nu ar fi util să se simtă judecat sau făcut în neregulă și nici să simtă că e singur în asta. Blândețe și iubire de oameni.

De îndată ce antreprenorul sau freelancerul (re)începe să aibă grijă de starea sa de bine, ce beneficii tangibile ar trebui să se aștepte acesta să vadă la nivelul activității sale profesionale pe termen scurt? Dar pe termen lung?
În primul rând se vede ca stare, ca prezență, ca atenție, ca putere de a duce task-urile la final. Se vede că nu mai este irascibil, că poate să primească feedback. Și clar el devine mai eficient. Redevine creativ, sociabil și are rezultate. Pe termen lung, poate să-și împlinească obiectivele de business, dar și pe cele personale. Așa cum și le-a pus în planul pe 5 ani, pe 3 ani și pe 1 an.
_
Editor: Carina-Marisa Cichi
Credit foto: Amaze, Magdalena Aldea Photograpy