Bianca Geomolean – Yardi România: „Ne dorim angajați pasionați, ambițioși și autentici”

Bianca Geomolean s-a alăturat companiei în anul 2008, urmând ca în 2010 să fie numită în funcția de Director HR și Financiar Yardi România coordonând activitățile de recrutare și selecție, de orientare și integrare a noilor angajați, de evaluare a performanțelor și de motivare.

A pornit în acest drum pornind de la ideea că resursele umane „nu se reduc doar la cifre și statistici.” În prezent, coordonează o echipă formată din 15 persoane și indirect este responsabilă pentru activitatea a 1,000+ angajați.

În interviul oferit The Woman Magazine, Bianca vorbește despre necesitatea comunicării interpersonale, pașii de selecție a angajaților și modalitățile de integrare a acestora în companie.

 

Ești Director de HR și Financiar în cadrul Yardi România. Cum reușești să balansezi două domenii atât de diferite?

Deși la prima vedere par să fie două domenii foarte diferite, consider că de fapt nu sunt. Aș spune mai degrabă că se completează foarte bine. Nu poți fi un profesionist HR fără să ai cunoștințe (solide) din domeniul financiar-contabil și invers.

Primii tăi pași în companie au fost în domeniul financiar. Cum ți-ai descoperit și pasiunea pentru domeniul resurselor umane?

A fost o situație conjuncturală. În 2010, când Yardi România a achiziționat PropertyShark.com, compania din Cluj era una relativ mică, având aproximativ 50 de angajați. În acea perioadă aveam un mix de responsabilități, însă preponderent din domeniul financiar-contabil.

Yardi România a început să se dezvolte într-un ritm alert, iar curând după achiziție mi s-a oferit posibilitatea să aleg domeniul în care vreau să activez și să mă dezvolt în continuare: resurse umane sau financiar/contabil.

Am ales domeniul resurselor umane, plecând de la ideea că nu se reduce doar la cifre și statistici.  Calitățile și expertiza profesională a colegelor mele din departamentele HR și Finaciar-Contabil m-au ajutat să pot face față provocărilor din ambele departamente, în consecință am fost încântată să pot continua cu același mix de responsabilități.

Care sunt cele mai mari provocari și satisfacții din zona de recrutare cu care te-ai întâlnit de-a lungul timpului?

Concurența intensă pentru resursa umană și creșterea nevoii de eficiență operațională sunt unele din cele mai mari provocări din zona de recrutare: mediul foarte competitiv, unde nevoia de talente depășește oferta, se traduce într-un ritm alert al proceselor de recrutare, orice întârziere în proces putând determina pierderea candidaților (de top).

Acest ritm alert este o provocare pentru tot departamentul HR, de la Recruiters, la specialiștii în PR, la HR Executives. Când rezultatul este o forță de muncă productivă și loială, ai satisfacția că ai contribuit la creșterea companiei și la succesul ei.

Cum se desfășoară procesul de recrutare în cadrul Yardi România?

Avem un set de etape predefinite precum selecția inițială, testarea și intervievarea pentru fiecare proces de recrutare pe care îl derulăm.  Însă, metodele de selecție și inclusiv promovarea poziției vacante diferă în funcție de rolul și nivelul de experiență căutat.

Deși contextul actual al pieței muncii din Cluj ne-a constrâns să optimizăm durata și metodele de selecție, consider că este în continuare important să păstrăm interacțiunea umană cu candidații.

Care sunt, din punctul tău de vedere, rolul întrebărilor standard în cadrul unui interviu?

Reprezintă șansa pe care o au candidații de a se diferenția unii față de ceilalți.

IMG_1925

Care sunt atributele pe care le cauți cel mai des la viitorii angajați?

Deși, de multe ori, sunt doar enumerate în anunțurile de angajare, punem accent pe câteva calități în mod particular: ne dorim angajați pasionați, ambițioși și autentici; apreciem etica profesională, atitudinea pozitivă și optimismul. La fel de importante sunt și atributele precum adaptabilitatea, abilitatea de comunicare orală sau abilitatea de a-și gestiona bine timpul de muncă.

Ce presupune procesul de intergrare al noului angajat în cadrul companiei?

Procesul de integrare presupune parcurgerea mai multor pași care permit noului angajat să cunoască organizația, valorile, structura și obiectivele noastre. Integrarea începe în momentul semnării ofertei de angajare, moment în care se oferă o scurtă orientare privind modul de lucru, responsabilitățile angajatului, dar și ale noastre, ale angajatorului.

În prima zi de muncă, angajatul ajunge să se familiarizeze cu istoricul și politica organizației noastre, respectiv cu mediul de muncă în sine. Următoarea etapă a integrării are loc în primele sâptămâni/luni, când are loc integrarea profesională bazată pe o serie de acțiuni de training și mentorat în cadrul echipei. În această perioadă, și nu numai, punem mult accent pe feedback. Sesiunile de evaluare a performanței angajatului la interval de 3/12 luni sunt parte integrată ale acestui proces.

Printre altele, te ocupi de planificarea pachetelor salariale. În contextul actual, consideri că o firmă își poate păstra angajații motivați doar cu ajutorul unor salarii atractive sau e nevoie să pluseze și cu alte beneficii/oportunități?

În special în orașele mari cum e Cluj-Napoca, criza de capital uman este una acută când vine vorba despre specialiști, mai ales în domeniul IT&C; motivarea angajaților nu ține doar de salariile atractive sau de pachetul de beneficii, ci și de cultura organizațională. Consider că la Yardi practicăm o combinație fericită a tuturor acestor factori.

Ce te-a motivat pe tine să rămâi în cadrul companiei până în prezent?

Colectivul, în primul rând. Însă am găsit la fel de multă motivație și în oportunitățile profesionale care mi s-au oferit la Yardi de-a lungul timpului. Mai mult, odată cu senioritatea dobândită în cadrul companiei, a crescut și sentimentul de stabilitate și de încredere în companie.

Coordonezi, în același timp, o echipă de 15 oameni. Consideri că insight-urile pe care le-ai câștigat în urma activității de HR te-au ajutat în rolul de lider? În ce fel?

Consider că sunt înconjurată de oameni de o foarte bună calitate umană și profesională. Ei m-au facut să realizez rapid că sunt responsabilă și răspunzătoare pentru efectul și influența pe care o am asupra lor și asupra organizației. Cred că ei m-au determinat să ridic ștacheta atunci când, ca lider, am încercat să comunic, să-i motivez și să-i inspir.

IMG_2022

Bianca Geomolean, în 3 cuvinte, este…

Ce îmi place să cred despre mine e că sunt principială, loială și, la un moment dat, mi s-a spus că sunt „neînfricată” (fearless). Totuși, consider că persoanele din jurul meu ar trebui să poată răspunde mai informat acestei cerințe.

Surse foto: Doru Creoșteanu