Blanka, artistă: „Mă simt cu adevărat vie atunci când fac un spectacol incredibil.”

Blanka, în vârstă de 24 de ani, datorează aspectul și vibe-ul său exotic originilor sale jumătate poloneze și jumătate bulgare. Călătoria ei în muzică a început în Szczecin, când a scris prima ei melodie la vârsta de 13 ani. Atunci a realizat că știa cu certitudine care este călătoria profesională pe care-și dorește s-o urmeze în continuare, în viață.

Mai puțin de un an mai târziu, a mers cu mama ei în Statele Unite, unde a rămas timp de 4 ani, perfecționându-și abilitățile muzicale, lingvistice și de dans (a studiat dansul încă de la vârsta de 5 ani). În SUA, a început să facă și spectacole live în timpul sesiunilor Open Mic din diverse pub-uri și restaurante din Los Angeles și New York (inclusiv la clubul “The Bitter End”, locul unde Lady Gaga și-a început cariera). Pe lângă interpretare vocală, a și cântat la chitară în timpul acestor spectacole. Datorită acestor experiențe, a căpătat încredere în sine ca artistă.

După întoarcerea în Polonia, a început să caute propriul ei sunet și stil unic. În 2021, împreună cu o echipă formată din doi producători muzicali care au urcat independent în topurile muzicale poloneze, a început să lucreze la un nou proiect. În acea perioadă, a descoperit pasiunea pentru DJing și a realizat că, în timpul interpretării, se simte încrezătoare nu doar ca artistă și dansatoare, ci și ca DJ. Ea privește spectacolele live din perspectiva atât a DJ-ului, cât și a artistului, iar atunci când vine momentul să interpreteze propria ei melodie, părăsește consola DJ-ului pentru a cânta și dansa alături de ceilalți dansatori.

La 15 februarie 2023, Blanka a fost anunțată ca una dintre cei zece concurenți ai emisiunii “Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję”, selecția națională poloneză pentru Concursul Muzical Eurovision 2023, cu melodia ei “Solo”. A câștigat concursul, obținând punctaj maxim din partea juriului și ocupând locul doi în votul publicului. Ca rezultat, a devenit reprezentanta Poloniei la Concursul Muzical Eurovision 2023. La Eurovision, Blanka a interpretat în semifinala a doua, ocupând locul trei și calificându-se în finala cea mare. În finală, a ocupat locul 19 cu 93 de puncte.

„Cea mai mare provocare cu care mă confrunt este să fiu departe de familia mea.”

Ultimul ei single, “Rodeo”, este foarte bine primit în Polonia, dar și în România, unde a ajuns deja în Top 100 Airplay Radio. Cu ocazia călătoriei sale în România, am povestit cu ea mai multe despre ascensiunea sa pe scena muzicală internațională.

Blanka, te-ai îndrăgostit de muzică de la o vârstă fragedă, datorită mamei tale, care ți-a scos la iveală pasiunea și ambiția de a deveni cea mai bună versiune a ta. Ea te-a încurajat de la o vârstă fragedă să încerci diverse activități, inclusiv să te înscrii în grupuri de dans disco și să mergi la școli de muzică. Care au fost genurile muzicale sau, mai exact, artiștii muzicali cu a căror muzică ai crescut încă din copilărie? Influențele lor sunt vizibile în muzica pe care o faci și astăzi?

Așa este. 😊 M-am îndrăgostit de muzică de când eram foarte mică. Gusturile mele muzicale sunt foarte vaste și nu m-aș putea limita niciodată la a asculta un singur gen muzical…

Am crescut ascultând multă muzică de la Madonna, dar și de la George Michael, Michael Jackson, INXS sau chiar Billy Idol. Playlistul meu și acum este format din INXS, Eminem, Britney Spears, Doja Cat și Celine Dion. Aș putea să spun că este un real mix, haha!

Cred că se poate auzi un pic din influența Madonnei în muzica mea, precum și ceva din influența lui Britney Spears în interpretările mele. În timp, cred că se vede pe cine ai crescut admirând.

La 13 ani, ai decis să faci și să lansezi primul tău single, “Strong Enough“. Dacă ai putea să te întorci în timp și să-i spui un singur lucru versiunii tale de la 13 ani, care ar fi acela și de ce? Care este un lucru pe care ți-ai fi dorit să-l fi știut despre muzică înainte de a intra în industria muzicală?

Wow, bună întrebare! I-aș spune versiunii mele în vârstă de 13 ani: „continuă să mergi înainte, nu te îndoi de tine însăți din când în când, totul va merita în final și, de asemenea, totul va veni la momentul potrivit. Bucură-te de călătorie”.

Singurul lucru pe care mi-aș fi dorit să-l știu despre industria muzicală înainte să pătrund în ea ar fi că oamenii vor încerca să mă schimbe și întotdeauna va trebui să-mi aduc aminte să nu le dau voie s-o facă.

În 2021, ai participat la Top Model, un reality show polonez de televiziune. În timpul participării la emisiune, ai lansat oficial primul tău single oficial, “Better”. Care este cea mai importantă lecție despre muzică și despre a fi artist pe care ai învățat-o după lansarea primului tău single, “Strong Enough”, în 2013? Cum te-a ajutat această lecție să te străduiești să obții un rezultat mai bun odată cu lansarea primului tău single oficial, “Better“?

Ei bine, am învățat că totul se întâmplă la momentul potrivit. Cu siguranță am învățat să continui și să nu mă opresc niciodată din a face ceea ce îmi place cu adevărat, de asemenea, am învățat că totul depinde de mine, așa că nu trebuie să mă stresez prea mult cu privire la momentul potrivit.

„Ceea ce este menit să fie al tău va fi al tău.”

Care a fost povestea din spatele melodiei “Better” (2021)? Dacă ai avea șansa să îmbunătățești cântecul astăzi, ce ai schimba la el – și (dacă este cazul), de ce?

Am scris acest cântec de una singură în timpul pandemiei, despre relația mea trecută. Vorbește despre cum să fii mai bun cu cineva nou, cineva care te poate trata mai bine, cineva care te învață că nu ar trebui să te mulțumești niciodată cu mai puțin decât meriți.

Nu aș schimba nimic în legătură cu ea. A fost ceva ce am simțit în acel moment și sunt super recunoscătoare pentru cum a ieșit, pentru că am plătit totul din buzunarul meu (studioul, producătorii, videoclipul etc.). Am făcut-o doar de una singură. Sunt foarte recunoscătoare că, după ani de zile, oamenii se întorc la acest cântec – “Better” –, știu versurile și le cântă la concertele mele.

Nu a trecut mult timp până când, în 2022, ai semnat un contract cu Warner Music Poland și ai lansat cel de-al doilea single, Solo. Participarea ta la emisiunea poloneză de reality show, Top Model, te-a ajutat în vreun fel să faci mai mulți pași în direcția realizării visului tău de carieră muzicală? Care sunt trei dintre cele mai importante lucruri pe care participarea la acest show de televiziune te-a învățat despre tine?

Nu aș spune că emisiunea de televiziune m-a ajutat în cariera mea muzicală, dar m-a ajutat să obțin mai multe proiecte în calitate de fotomodel și influencer: așa îmi câștigam existența la momentul respectiv. Așa am putut economisi bani pentru a înregistra muzică.

De altfel, participarea la emisiune m-a învățat să fiu eu însămi întotdeauna, fiindcă mass-media îți poate răstălmăci întotdeauna cuvintele și imaginea. Nu trebuie decât să nu uiți să fii tu însăți și să te distrezi la maximum în timpul în care îți arăți versiunea ta autentică în spațiul public.

Fiecare persoană definește succesul în mod diferit și ne-ar plăcea să știm cum sună definiția ta de succes. Care este un „moment-cheie” pe care ți-l amintești din procesul punerii bazelor carierei tale muzicale?

Cred că succesul înseamnă să faci ceea ce iubești cu adevărat, în fiecare zi. Am obiective uriașe pentru mine și mă apropii de ele în fiecare zi, în fiecare oră, făcând pur și simplu ceea ce iubesc. Momentul meu cheie, când mi-am dat seama că se întâmplă „ceva” cu adevărat a fost când a început muzica spectacolului meu în timpul finalei Eurovision.

Care este relația ta cu zicala „atâta timp cât faci ceea ce-ți place, nu va trebui să muncești nicio zi din viața ta”?

Sunt persoana nepotrivită pentru a mă întreba despre echilibrul dintre viața profesională și cea privată, pentru că sunt dependentă de muncă și sunt conștientă de asta. 😊 Asta nu înseamnă că tratez totul ca pe o muncă, de fapt, dimpotrivă, cred că este adevărat că „atâta timp cât faci ceea ce îți place, nu va trebui să lucrezi nicio zi din viața ta”.

Însă mi-am dat seama că este mai bine să-ți iei o săptămână de concediu la fiecare jumătate de an, decât să te îmbolnăvești și să-ți petreci acea săptămână în pat, pentru că organismul tău are nevoie doar de odihnă… Așadar, încă lucrez astfel încât să-mi găsesc un echilibru.

Pe 15 februarie 2023, ai fost anunțată ca fiind unul dintre cei zece concurenți care vor concura la Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję, selecția națională poloneză pentru concursul Eurovision 2023, cu piesa ta lansată anterior, “Solo”. Ce a însemnat cu adevărat pentru tine participarea la concursul Eurovision, la nivel personal?

A fost o perioadă atât de intensă! A însemnat foarte mult pentru mine, și pentru că eram foarte nouă în industrie, de-abia lansasem prima mea piesă oficială (prin oficială înțelegând cu o casă de discuri), cu câteva luni înainte de preselecții, așa că am fost foarte surprinsă că puteam nu doar să concurez, ci și să câștig.

S-a dovedit a fi tot ceea ce sperai că va fi și pentru evoluția ta profesională?

Nominalizarea mea la Eurovision a fost tot ceea ce speram și chiar mai mult. M-a făcut să îmi dezvolt abilitățile mult: să devin mai bună la interpretare mai repede și să fiu mai puțin soft într-un timp mai scurt. Mi-a plăcut foarte mult și sunt foarte recunoscătoare pentru această oportunitate.

Care ai spune că este principalul atuu pe care îl aduci pe scena muzicală europeană?

Cred că Blanka poate aduce spectacolul, dansul, energia, și cel mai important, muzica. Atâta timp cât oamenii se pot conecta la muzica pe care o scriu și o cânt, simt că pot aduce un punct de vedere nou, le pot da niște putere prin versurile pe care le scriu și cânt.

„Ca artist din Polonia – un loc în care nu mulți sau niciun artist nu reușește să iasă în afara granițelor – aș vrea să arăt lumii că poți să vii de absolut oriunde și, dacă ești adevărat în ceea ce faci, oamenii se vor simți conectați la asta.

Aș vrea să aduc multă lumină și pozitivitate pe scena muzicală europeană. Muzica mea este pentru toată lumea, adulți, copii, adolescenți, bătrâni – și asta este ceea ce îmi place cel mai mult la ea.

Cum s-a schimbat traseul carierei tale atunci când ai trecut de la statutul de „artist foarte talentat din Polonia” la cel de „artist de renume internațional”, datorită concursului Eurovision?

Sunt atât de recunoscătoare că am fani în toată lumea, acesta este pur și simplu cel mai satisfăcător sentiment: că muzica mea este cântată și ascultată peste tot. Îmi dă fiori, când aud: „Am auzit melodia ta la radio în Finlanda, Turcia sau România, înseamnă că oamenii se conectează cu ea, iar eu sper mereu la asta.

Ei bine, astăzi călătoresc foarte mult… Cu siguranță mi-a schimbat viața de zi cu zi, pentru că nu am prea mult timp pentru prieteni sau familie – acesta este singurul minus, în afară de asta, îmi place să călătoresc și să cânt în toată Europa și asta vreau să fac mai mult anul viitor.

Despre ce îți place cel mai mult să scrii și să cânți?

Lucrul care îmi place cel mai mult la scris și la cântat este faptul că îmi pot turna toate emoțiile și experiențele în cântece. Se simte terpeutic să fac asta.

Știu că procesul tău creativ începe și se termină cu experiențele tale personale, dar aș vrea să știu care este un cântec pe care l-ai scris în ultimul an și cu care încă te poți identifica 100% și de ce?

Întotdeauna scriu din inimă și despre mine. Aș spune că încă mă pot identifica cu toate cântecele mele scrise anul trecut.

Când vine vorba de relații, mă aflu încă în același loc, adică … singură, așa că toate cântecele mele sunt încă absolut relatable cu mine însămi.

A devenit scrisul versurilor o necesitate pentru tine la un moment dat în cariera ta sau a fost mai degrabă o nevoie ca talentul tău să se manifeste și să se facă simțit?

Călătoria mea muzicală a început, de fapt, de la scrierea de cântece, când aveam 13. Scrisul a fost întotdeauna o parte importantă a carierei mele.

Mă bucur că așa a început, pentru că simt că atunci când ești implicat în proces, fie că este vorba de scris, produs, compus, făcut melodii, regizat un videoclip sau venit cu coregrafia, este cu adevărat al tău și tu ești artistul din spatele rezultatului final.

Știm că piesa ta lansată anterior, “Solo”, a fost scrisă de tine, împreună cu alte două compozitoare extraordinare, Maria și Julia, în cadrul unui apel Zoom de o oră. Cât de important este pentru tine să ai o chimie cu oamenii cu care lucrezi în industria muzicală? Cum influențează chimia cu oamenii cu care lucrezi succesul și productivitatea sesiunilor de studio cu aceștia?

Aceea a fost o convorbire pe Zoom atât de distractivă! Pot spune că a fost cea mai bună pe care am avut-o până acum, haha. Este super important să fii pe aceeași lungime de undă cu oamenii cu care lucrezi. Dacă nu ești pe aceeași lungime de undă cu ei, nu va funcționa pe termen lung…

Apropo, mă întrebam ce părere ai despre scena muzicală românească. Există artiști români cu care ți-ar plăcea să colaborezi în viitor? Dacă da, ai în prezent planuri specifice în această direcție anume?

Iubesc scena muzicală românească! La o tabără de compoziție din Transilvania la care am participat acum o săptămână am întâlnit atât de mulți producători muzicali români incredibili, sunt cu adevărat ceva special…

Scena muzicală românească îmi amintește un pic de scena muzicală bulgară (am parțial origini bulgare, așa că mă pot conecta foarte mult la aceasta): este foarte ritmată și distractivă. Mă bucur că am avut ocazia să întâlnesc artiști foarte mișto cu care mi-ar plăcea să colaborez în viitor, precum Olivia Addams, Holly Molly sau ADI, sunt incredibili!

Care a fost cel mai important sacrificiu pe care l-ai făcut până acum pentru muzică?

Am făcut multe, dar nu a fost niciodată o problemă pentru mine. Cu siguranță nu-mi văd familia atât de mult pe cât mi-aș dori. Nu ies cu prietenii și nu petrec atât de mult timp împreună cu ei. Nu prea mă văd ieșind la întâlniri acum, pur și simplu nu am timp sau spațiu în mintea mea pentru asta, toată mintea, inima și corpul meu sunt ocupate cu muzica. Dar mai știu că numai prin sacrificii îți poți atinge obiectivele.

Cel mai bun sfat pe care l-ai primit când erai la început de drum în muzică:

Bucură-te de călătorie, amintește-ți de ce o faci: pentru că iubești asta.

Există o anumită legătură între piesa ta din 2013, “Strong Enough”, și cea din 2021, “Better”?

Deși nu există o legătură directă între cele două, cred că în general, prin piesele mele, îmi place să mă ridic pe mine și pe ceilalți. Ambele piese vorbesc despre putere și despre respectul de sine, așadar cred că aceasta ar fi legătura.

Descrie-te în trei cântece Eurovision:

“Solo”, “Heart of Wheel” &  “What They Say.

Cel mai mare sprijin al tău:

Mama mea.

Mentorul tău:

Mama și tatăl meu.

Un vis al tău pe care încă nu l-ai realizat:

Să vând întregul stadion Madison Square Garden.

Ce spune de obicei look-ul și stilul tău despre tine:

Liberă și în continuă schimbare.

___

Editor: Carina-Marisa Cichi

Credit foto: Magic Mars