Călătorie muzicală și simțuri atinse la TIFF. Cu Emiliana Torrini & The Colorist Orchestra

Aseară a avut loc, în cadrul TIFF 17, concertul Emiliana Torrini & The colorist orchestra, prezenți pentru prima oară în România, eveniment la care mi-am propus să merg fără să-mi setez o așteptare. Să experimentăm, zic! Notele muzicale fac bine sufletului, iar islandezii sunt bine cunoscuți pentru

Armonie, pasiune și o dedicare pentru sunet așa cum ți-e rar dat să vezi. O echipă de 8 instrumentiști belgieni și una dintre cele mai frumoase voci islandeze ale momentului, au trecut publicul prezent prin toate stările posibile: de la entuziasm, la emoție, energie aparte și piele de găină. Te întrebi uneori cum se naște pofta de viață din ceață și întuneric, câte nuanțe poate avea vocea umană și în ce locuri te poate purta.

Adesea asemănată cu Bjork, artista de origine islandeză poate fi ascultată şi pe coloana sonoră a unor filme ca The Lord of the Rings (2002, r. Peter Jackson), Men, Women & Children (2014, r. Jason Reitman) sau Tenderness (2009, r. John Polson).  Recunosc faptul că la un moment dat mi-a fredonat mintea Until The Morning – Thievery Corporation (piesă în care, întradevăr, este vocea ei), dar nimic nu mi-a stârnit interesul mai tare decât atunci când am descoperit un artist complet, care copleșește cu emoție și modestie.

Artista, de o sinceritate și o jovialitate debordantă, a comunicat cu audiența și a mărturisit că nu știa la ce să se aștepte, fie că va avea în public 15 oameni sau o sală plină, dar că a acceptat cu bucurie inițiativa organizatorilor. Instrumentele pe care orchestra le-a îmbinat într-un mod spectaculos sunt atât clasice cât și neconvenționale: contrabas, țambal sau bongo până la foșnetul pungilor. Rezultatul? O călătorie vibrantă de muzică pop, clasică, experimentală, cu o personalitate efervescentă.

Emiliana Torrini TIFF - The Woman Magazine

Financial Times descrie colaborarea lor și albumul viral rezultat ca fiind  „The exercise yielded a live album of curious sounds, marshmallow rhythms and spooky timbres”.

Concertul s-a încheiat cu aplauze la scenă deschisă, cu dorința publicului de a-i reauzi pe artiști. Talentul lor e incontestabil și dăruirea cu care au compus acest concert ne-au purtat printr-o experiență audio-vizuală excelentă.

By Iulia Pascal

Surse foto & video:  focus.knack.be, magmind.fr, youtube.com