Ce caută oamenii, de fapt, când călătoresc?

Păsările, ca multe alte animale, migrează în anumite perioade ale anului ca un proces instinctiv pe care nu îl pot controla. La fel ca ele, suntem ghidați de un instinct foarte puternic, oamenii se avântă spre cele mai îndepărtate destinații, prin necunoscut, spre văzduh.

Ca și migrația, orice călătorie ajunge la un sfârșit. Oricât de mult am hoinări prin lume și oricât de euforic ar fi acest sentiment, bucuria locului de baștină și întoarcerea la punctul inițiatic ne aduce o stare de liniște….sau nu. Și atunci ne întrebăm  De ce facem asta? Unde ne vor duce alte drumuri?

Mai mult decât animalele care au un traseu prestabilit, noi căutăm locuri îndepărtate, oameni noi, obiceiuri diferite și experiențe pe care în rutina zilnică nu le-am putea regăsi. Totuși, oamenii sunt diferiți unii de alții și, în același timp se regăsesc în același tipar previzibil, de fiecare dată.

Putem pune semnul egal între călătorie și căutare? Eu cred că da. Chiar dacă nu putem să știm ce este cu adevărat în sufletul oamenilor și care le sunt dorințele, putem să afirmăm că unii dintre noi ne căutăm….pe noi și pe alții, în noi și în toți cei din jur.

342178

Suntem în stare să mergem până la capătul lumii să ne demonstrăm abilitățile de supraviețuitori și dorința arăzătoare de aventură. Suntem în stare să îndurăm cele mai aride deșerturi și cele mai friguroase locuri de pe pământ pentru a putea vedea cerul plin cu stele după un apus maginific pe plajă.

Întrebarea rămâne, Ce căutăm atât de departe? Călătoriile pot fi de mai multe tipuri, sunt oameni care călătoresc de plăcere, alții de curiozitate, alții vor să cunoască oameni și locuri noi sau poate acesta este job-ul lor.

Dintre toate, se deosebesc călătoriile pe care le facem singuri. Nu cred că există o denumire anume pentru cei care fac acest lucru, însă există cu siguranță o categorie anume de oamenii care au curajul să facă acest pas, măcar o dată în viață.

Să înfrunți o lumea întreagă și un nou mediu de unul singur poate să fie o experiență traumatizantă sau educativă. Dorința de a descoperi și de a ajunge în locuri noi este adânc plantată în ADN-ul omului. Până nu vom găsi ceea ce căutăm nu ne vom opri.

By Cristiana Techereș

Surse foto: alphacoders.com, etsy.com