Cinci semne că suferi de anxietate socială

Anxietatea este o tulburare destul de greu de depistat atunci când vine vorba de persoana ta. Totuși, de multe ori aceasta ne poate aduce multe neplăceri. Care sunt primele semne?

Dacă eviți să vorbești cu persoane necunoscute, dacă nu preiei inițiativa într-o conversație, ba chiar te gândești cu teamă la o asemenea situație sau dacă înainte să mergi într-un mediu nou îți imaginezi că te vei face de râs, ei bine, s-ar putea să fii aproape de anxietatea socială spun specialiștii. Această nesiguranță vine de la autocritica pe care o manifești, așadar aceasta ar trebui înlocuită cu gânduri pozitive: eu pot, eu știu.

surprised-woman-reading-message-on-smartphone_1262-6306

Un alt semn este teama de judecată, care de cele mai multe ori te face să eviți interacțiunile sociale și să te izolezi, nu neapărat singură în casă, ci într-o zonă de confort cum ar fi, de exemplu, cea a unui grup restrâns de prieteni. Împletită cu teama de judecată este lipsa asertivității în comunicare, pentru că ți-ar fi frică să nu superi interlocutorul, informează revista de specialitate Psychologies. În acest caz trebuie să lucrezi la stima de sine, deoarece trebuie să înveți să te valorizezi.

Frica că ceilalți îți văd disconfortul. De multe ori alegi să nu ieși din zona ta de confort pentru că ai senzația că ceilalți pot vedea ce se întâmplă în interiorul tău, că este foarte evident. Ei bine, nu. Tu nu le poți citi gândurile, deci nici ei nu pot face asta. Deși ai fața ușor înroșită, palme umede sau respirație accelerată, încearcă câteva exerciții de respirație controlată și treci peste. Doar trecând prin astfel de experiențe îți vei depăși complexul.

finger-like-a-business-man-and-wooden-block-like-reached-an-impasse-stalemate-and-solving-a-problem_1423-14

Sentimentele de panică apar adesea la persoanele ce suferă de anxietate socială. Dacă simți senzații de frică brusc, neputință combinate cu dificultăți în respirație și bătăi puternice ale inimii, ar trebui cu siguranță să vezi un specialist. Tot din seria semnelor anxietății fac parte și tulburările compulsive, manifestate prin repetarea a unor acțiuni minute în șir sau prin nevoia de a aranja lucrurile la milimetru.

By Loredana Bertișan – Editor Contributor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursa foto: Freepik