Despre români se spune că nu sunt uniți și nu știu să funcționeze în comunitate. Experiența comunităților de mame arată însă că există o nevoie de apartenență și că modelul comunităților din alte țări poate fi aplicat cu succes și în România. Comunitatea Mamprenoare reunește mame antreprenor din toată țara, iar sub umbrela ei sunt organizate diverse evenimente menite să crească vizibilitatea micilor afaceri de familie – motorul unei economii sănătoase.
Managementul acestei comunități, apărute în urmă cu peste doi ani, care numără deja peste 400 de membre, este voluntar, existând mămici care îndeplinesc rolul de Community Manager în nu mai puțin de 10 orașe din țară, rolul de Manager de Presă și de Manager Promovare Online. În schimbul implicării lor în comunitate, membrele sunt recompensate cu vizibilitate.
Comunitatea Mamprenoare
Prin mobilizarea mamprenoarelor la nivel local au fost deja încheiate mai multe parteneriate cu organizatori ai evenimentelor, târgurilor și festivalurilor locale. Astfel, membrele au oportunitatea de a se promova gratuit, prin organizarea de ateliere cu acces liber pentru public, în cadrul evenimentelor. Menționăm Hangariada – Festival de artă și zbor și Șotron – Festivalul Copilăriei în Iași, la care au participat, recent, membrele comunității locale, sub îndrumarea Irinei Nichifiriuc – Community Manager Iași și Instructor Parenting.
Atelierele ieșencelor au fost pline de veselie și entuziasm, la ele participând sute de copii care au învățat, gratuit, foarte multe lucruri noi, de la programarea pe computer la pregătirea tăiețeilor de casă, s-au jucat și au dansat, în timp ce mămicile lor socializau și schimbau idei de afaceri. Tot în această vară, mamprenoarele din Iași vor participa la Festivalul Lavandei între 29 iunie–1 iulie în comuna Miroslava.
Un alt exemplu legat de modul de funcționare al comunității Mamprenoare este participarea acesteia la cel mai mare eveniment sportiv al anului, Sports Festival, între 16-17 iunie, la Cluj-Napoca. În anul în care Clujul este Oraș European al Sportului, Sports Festival a pregatit pentru clujeni 21 de sporturi (baschet, caiac, ciclism, crossul epilepsiei, cross training, escalada, fitness, fotbal, golf, handbal, kendama, oina, padel, petanque, rugby, șah, scrimă, tenis, tenis de masă, tiroliană, volei) și două meciuri demonstrative, de tenis și de fotbal.
Mai mult, în cele patru zile de festival vor fi difuzate meciurile de fotbal din cadrul Campionatului Mondial și vor fi DJ-i care vor întreține atmosfera între meciuri. Dacă cei mari se vor putea bucura de cele mai vestite bunătăți culinare din oraș pe deja tradiționala Alee Stadion (street food), vor putea savura băuturi pentru toate gusturile sau se vor relaxa în zonele speciale amenajate cu hamace și șezlonguri, de cei mai mici dintre vizitatori se vor ocupa chiar… mamprenoarele!
Mamele antreprenor din Cluj-Napoca pregătesc pentru copii atelierele interesante și gratuite: pictură pe textile, facepainting, bodypainting, atelier de poveste – povestea ta în cuvinte și imagini, atelier de design floral, atelier de kraft cu hârtie, aruncare la țintă, cursă cu obstacole, șotron, atelier de poveste și decupaj: Ana și prietenii și o joacă inedită pe o mini-alee terapeutică. Organizatoarea Atelierelor Mamprenoarelor este Ana Macovei, Manager Comunitatea Mamprenoare din Cluj-Napoca, Designer Floral și Furnizorul oficial de aranjamente florale la Sports Festival.
Un moment special îl va reprezenta concursul de desen destinat copiilor. Ideea e simplă: copiii desenează pe un suport de hârtie oferit de mamprenoare la stand sportul preferat, părinții fac poză la desen și îl trimit pe email la contact@mamprenoare.eu Apoi, desenul va fi postat pe pagina de facebook, urmând ca primele 3 desene care vor acumula cele mai multe like-uri până în 23 iunie, la ora 20.00, să fie premiate cu un cadou surpriză consistent din partea Comunității Mamprenoare. Mămicile copiilor câștigători vor avea șansa să fie invitate cu micuții lor la următorul workshop Mamprenoare, programat pentru 28 iunie la Cluj-Napoca, pentru a-și ridica premiile.
Comunitatea Mamprenoare se află într-o creștere exponențială
Sute de mămici din toată țara se alătură lunar acestei comunități. Doar în luna mai 2018, Mamprenoare s-a extins organic, după Cluj, București, Ploiești, Iași, Alba Iulia, Timișoara și Oradea în trei noi orașe: Târgoviște – Community Manager, Andreea Luciana Radu; Târgu Mureș – Community Manager, Monica Ioana Dorgo și Baia Mare – Community Manager, Anca Boloș.
Mamprenoarele dețin afaceri mici, aflate în diferite stadii de dezvoltare, în cele mai diverse domenii: de la mici ateliere de produse hand-made până la avocați, psihologi, terapeuți, nutriționiști, comunicatori, poeți, designeri florali și ciocolatieri. Intrarea în Comunitate se face prin intermediul unui workshop de antreprenoriat organizat de către managerul comunității locale. Programul workshop-urilor viitoare este publicat pe website-ul www.mamprenoare.eu.
Revista Mamprenoare
De menționat și faptul că mamele antreprenor din România au chiar și o publicație proprie: Revista Mamprenoare, cu format glossy și povești inspiraționale despre curajul de reinventare și despre transformarea maternității în oportunitate de business; revista al cărei număr doi va vedea lumina tiparului în această lună. Revista Mamprenoare este singura revistă de antreprenoriat scrisă în totalitate de mame antreprenor și tiparită în regie proprie. Revista se tipărește în 1000 de exemplare și este distribuită de către mamele antreprenor.
În concluzie, experiența de doi ani a Comunității Mamprenoare arată că se poate. Dacă se spune că ai nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, mamprenoarele spun că este nevoie de o comunitate naționala ca să crești o afacere locală.
Pagini Utile:
Mamprenoare pe web: http://mamprenoare.eu/
Mamprenoare pe facebook: https://www.facebook.com/mamiciantreprenor/
Contact: Alina Bota, fondator