Povestea Corinei Hossu, fondatoarea și managerul clinicii Integria Medical. De la economie, financiar și audit intern bancar, la managementul unei clinici medicale

Nu mai este deloc o surpriză ca de-a lungul vieții profesionale să ne descoperim noi pasiuni, să avem noi preocupări sau să identificăm noi oportunități de business care să ne determine să ne schimbăm traiectoria. 

Este și cazul Corinei Hossu, fondatoarea clinicii Integria Medical din Cluj-Napoca, care, pornind de la studii economice și chiar o carieră solidă construită în domeniul financiar, a decis să urmeze cursurile unei noi facultăți din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, specializarea Nutriție și Dietetică din cadrul Facultatii de Farmacie, și să pună, ulterior bazele propriei clinici medicale. 

„Profesia mea de bază este cea de economist, prima facultate absolvită fiind Facultatea de Economie, din cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj-Napoca. 

Am profesat în domeniul economic și financiar aproape 20 de ani, am avut responsabilități de coordonare în cadrul unor societăți comerciale, în calitate de director economic; o perioadă am avut atribuții de director general, ocazie cu care am avut de-a face cu coordonarea mai multor departamente, pe lângă cele financiare și contabile, am avut contact direct cu producția, resursele umane, logistica  sau exporturile. Această experiență a fost foarte importantă deoarece am înțeles pe deplin cum funcționează o activitate comercială complexă.

Timp de 9 ani, am coordonat activitatea de control intern în domeniul bancar. Am avut pe parcursul anilor contact cu diferite domenii, comercial, marketing, juridic, iar cunoștințele obținute de-a lungul timpului le folosesc în antreprenoriat. Când am intrat în antreprenoriat, fiind la început de drum, nu aș fi putut susține financiar activitatea dacă nu aveam cunoștințele necesare și ar fi trebuit să apelez mereu la colaboratori externi, manageri, contabili, specialiști în fiscalitate sau alți specialiști din domeniu. 

Atât formarea și experiența mea din domeniul economic, cât și studiile din domeniul sănătății mă ajută să coordonez activitatea clinicii Integria Medical pe care am fondat-o acum 5 ani.”, a menționat Corina Hossu. 

Trecerea spre managementul unei clinici medicale a venit în mod natural, după ce Corina a urmat cursurile unei facultăți din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. 

„Studiile la UMF Cluj sunt făcute în perioada 2014-2019. Facultatea de Farmacie, cu specializarea Nutriție și Dietetică estea douafacultate absolvită, urmată de masteratul Nutriția și Calitatea Vieții în cadrul aceleiasi universități. Am urmat o pasiune de-a mea, nutriția și stilul de viață, iar cunoștințele obținute pe parcursul celor 5 ani de studii în acest domeniu m-au ajutat să înțeleg care sunt beneficiile unui mod de viață sănătos și să aleg cele mai bune servicii pentru persoanele care se adresează clinicii.

Activitatea de care mă ocup în prezent este din domeniul sănătății, este vorba despre clinica Integria Medical din Cluj-Napoca, în cadrul căreia oferim servicii din 9 specialități medicale (cardiologie, gastroenterologie, endocrinologie, alergologie, dermatologie, psihiatrie, neurologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice și medicina muncii) și 3 specialități conexe actului medical (kinetoterapie, psihologie și nutriție) și Nutriwell Centru de Nutriție Integrată, care este parte din Integria Medical, și are la bază nutriția și stilul de viață. Pe acestea le-am fondat în urmă cu 5 ani și de coordonarea activității lor mă ocup în prezent.”, a adăugat antreprenoarea. 

A avea propria afacere, mai exact a manageria activitatea clinicii medicale, nu este o experiență profesională lipsită de provocări: 

„ Una din cele mai mari provocări a fost să găsesc echilibrul dintre viața personală și profesională. În unele perioade a fost dificilă gestionarea timpului și a priorităților, însă m-am adaptat în timp, am avut o „listă” bine definită de priorități și am încercat să le rezolv în ordinea importanței. De asemenea, am recurs la delegarea unora din responsabilități, deoarece sunt norocoasă să am o echipă competentă, de încredere, cu care colaborez foarte bine.

O altă provocare resimțită ca antreprenor este lipsa predictibilității din punct de vedere fiscal și financiar; lipsă de predictibilitate care afectează planurile pe termen mediu și lung.

De exemplu, ultimele schimbări legislative în ceea ce privește taxarea societatilor comerciale, respectiv creșterile de taxe și impozite care au fost făcute într-un timp foarte scurt; aceste cresteri au fost anunțate la finalul anului trecut și au fost generate din ianuarie 2024. Și se preconizează pentru anul viitor creșteri suplimentare ale taxelor și impozitelor, deoarece situația financiară la nivelul bugetului de stat, după cum știm, este destul de critică. Deficitul bugetar este de la an la an în continuă creștere;pe primele 9 luni ale anului 2024 deficitul bugetar a crescut cu 70% față de primele 9 luni ale anului trecut.

Un alt exemplu ar fi încasarea cu întârziere a unor servicii medicale prestate pentru persoanele asigurate. Din cauza lipsei de fonduri din bugetul alocat pentru sănătate, România având o alocare pentru sănătate de cel puțin jumătate față de alte țări europene (6,5% din PIB față de 12-14% cât este alocat în alte țări europene) în ultimul trimestru al anului trecut au fost întârzieri la plată către furnizorii de servicii medicale pentru serviciile prestate; iar aceste decalaje de timp între facturarea serviciilor și plata acestora, afectează situația financiară a societății. Serviciile medicale fiind prestate, plățile scadente trebuiau efectuate (chirii, salarii, onorarii colaboratori ) însă încasările nu erau realizate la termenele prevăzute. 

Acestea sunt câteva situații cu care ne-am confruntat în ultimul timp, care au creat dificultăți în susținerea activității.”, a continuat fondatoarea clinicii. 

Dar experiența acumulată pe parcursul întregii cariere profesionale a ajutat-o să le depășească și că continue dezvoltarea business-ului și poziționarea puternică a clinicii pe piața locală. 

„Cum am depășit concret aceste provocări? Pentru decalajele la plăți am apelat la metode alternative de finanțare, una din ele fiind accesarea unei linii de credit, iar pentru rezolvarea impactului generat de creșterea taxelor și impozitelor, am recurs la extinderea gamei de servicii medicale oferite. Nu am majorat tarifele, mi-am asumat mai degrabă o rentabilitate mai mică în loc să transferăm creșterile de taxe în prețul consultațiilor.” 

Domeniul medical românesc este unul cu multe provocări, cu atât mai mult pe piața precum cea din Cluj-Napoca. 

„E dificil să spun care este cel mai „challenging” aspect în acest domeniu, cel prezentat anterior, respectiv lipsa predictibilității fiscale și financiare, sau menținerea și creșterea business-ului în condițiile unei concurențe acerbe. În Cluj-Napoca există multe clinici private, cu specialiști renumiți, plusmarile corporații din domeniul sănătății care dețin cea mai mare cotă de piață. Cluj-Napoca este centru universitar, recunoscut ca unul din cele mai bune orașe academice din țară(în 2023 a ocupat poziția I, ca cel mai bun oraș studențesc din țară, locul 137 la nivel internațional, conform edupedu.ro), Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, fiind o universitate de prestigiu recunoscută la nivel internațional. UMF împreună cu institutele regionale în care se asigură învățământ universitar și postuniversitar formează buni specialiști în domeniul sănătății.

Pentru a ne menține competitivitatea, ne axăm pe:

-evidențierea punctelor forte: medicii din cadrul clinicii Integria Medical au o bună reputație, sunt recunoscuți pentru experiența lor profesională, iar în unele cazuri și academică, sunt de încredere și sunt apreciați pentru empatia de care dau dovada față de pacienți.

-pe îmbunătățirea calității serviciilor oferite; concentrarea pe satisfacția pacienților care sunt informați că feedback-ul lor este luat în considerare pentru a îmbunătăți experiența viitoare în cadrul clinicii. 

– și pe diversificarea serviciilor medicale, prin abordarea integrată. ” a conchis Corina Hossu. 

Povestea Corinei Hossu este un exemplu demn de urmat, este despre ambiție, despre pregătire continuă și despre a avea atitudinea potrivită față de provocările inevitabile care apar în orice domeniu de activitate, cu atât mai mult în zona antreprenorială. Tocmai de aceea, i-am cerut un sfat pentru cei care ar vrea să îi urmeze pașii: 

„Să nu renunțe la visurile și pasiunile lui; oricât ar fi de greu, să investească timp și efort pentru a-și construi afacerea, să se adapteze la schimbări, să nu renunțe. Să învețe din greșeli și să meargă mai departe.” 

Redactor: Bianca Sharma