„Cred că lucrurile care se întâmplă ne pot afecta activitatea, însă noi dictăm cursul pe care îl luăm” | Mihaela Cocîrță, Managing Partner Nomade Communication

Mihaela Cocîrță este Managing Partner la Nomade Communication. A cunoscut agenția în momentul în care sora ei, cea care a înființat Nomade Communication, i-a cerut ajutorul cu privire la o serie de materiale, iar acea colaborarea s-a transformat într-un parteneriat.

Faptul că clienții companiei vin din industrii variate este pentru Mihaela o provocare, mărturisindu-ne că nu are preferințe referitor la industriile, ci la oamenii cu care lucrează. Un lucru învățat de aceasta de-a lungul timpului este importanța de a colaborarea cu acei oameni cu care împărtășești aceleași valori.

Crede că hobby-urile ar trebui să fie în special cele care presupun interacțiunea umană și că pasiunile sale o ajută în desfășurarea activității profesionale, unul dintre atributele oamenilor care o înconjoară fiind plăcerea de a discuta despre lucrurile care îi pasionează cel mai mult.

Lucrezi de mai bine de 4 ani alături de sora ta în agenția Nomade Communication. Cum ai luat această decizie și care a fost parcursul tău, profesional vorbind, până să ajungi în agenție?

Colaborarea cu Adriana a început în urma unui telefon primit de la ea, prin care îmi cerea ajutorul cu o serie de materiale de conţinut imediat după ce a înfiinţat agenţia. Ulterior, acele câteva articole de specialitate s-au transformat într-o serie de responsabilităţi concretizate într-un parteneriat full-time. Acest lucru se întâmpla în anul doi de facultate, pe când eu eram încă la Cluj. Colaborarea aceasta a avut din ce în ce mai mult impact pentru business şi am decis să mă mut în Bucureşti; ceea ce s-a şi întâmplat, întrucât a doua zi după predarea licenţei am luat trenul către capitală. 

 

În timpul facultății m-am implicat în numeroase activități practice care m-au ajutat să învăţ repede şi eficient. Astfel, am îmbinat teoria de la facultate cu foarte multă practică obţinută prin intermediul activităţilor realizate atât în poziţia de manager de departamente în ONG-uri naţionale şi internaţionale, cât şi din poziţia de angajat şi intern.

Datorită experienţei acumulate, am înțeles devreme faptul că poziţia de angajat nu mi se potriveşte și că cea mai bună decizie este să devin antreprenor. Adriana a venit însă cu propunerea de a construi împreună agenţia Nomade Communication și am acceptat pentru că mi s-a părut cursul natural. Astfel, 5 ani mai târziu (pentru că luna aceasta aniversez 5 ani de când dezvolt idei în cadrul Nomade), am reuşit să scalăm la nivel internaţional agenţia şi să avem clienţi din mai multe ţări. 

 

Agenția lucrează cu clienți din industrii extrem de variate. Cum alegeți clienții cu care lucrați?

 

Am învăţat, de-a lungul timpului, că cel mai important este să colaborezi cu acei oameni cu care împărtăşeşti acelaşi set de valori. Aşa cum ai menţionat, clienţii noştri vin din industrii variate, iar noi furnizăm servicii de comunicare şi PR în funcţie de nevoile lor.

De fiecare dată când apare o nouă industrie în portofoliu sau când semnăm cu o companie dintr-o industrie mai puţin accesibilă este pentru mine o nouă provocare care mă bucură. Mereu mi-a plăcut să învăț lucruri noi, iar această poziţie îmi oferă oportunitatea de a explora industrii şi domenii cărora nu le acordasem atenţie înainte. Este un proces de învățare continuu care mă încântă, întrucât privesc lucrurile atât ca un om de business, cât și ca un strateg creativ.

 Mihaela Cocîrță

Ai preferințe în privința industriilor cu care lucrezi în mod direct?

Mai mult decât industriile, am preferințe în ceea ce privește oamenii cu care lucrez. Îmi place să descopăr și să lucrez cu oameni pasionați de business-ul lor sau de industria din care fac parte. 

 

Dată fiind diversitatea din portofoliul de clienți, am învățat că industriile grele – pentru care poate părea mai dificil de comunicat – sunt extrem de ofertante, iar managerii sunt deschiși la idei creative, chiar dacă acest lucru implică ieșirea din zona de confort. Prima dată când am citit un e-mail de la un client care îmi spusese că este deschis la idei și că așteaptă un plan de lucru pe 1 an, am crezut că este o excepție. Patru ani mai târziu, această excepție a devenit o oportunitatea de a dezvolta mai multe strategii pentru branduri din diverse industrii. 

 

În egală măsură, am bucuria de a lucra și cu o serie de companii care oferă servicii soft pentru care realizez strategii de comunicare și planuri editoriale care se potrivesc cel mai bine pentru industriile în care activează. Îmi plac provocările, iar presiunea unui deadline strâns este momentul meu preferat, pentru că atunci îmi vin cele mai îndrăznețe idei și cele mai bune argumente pentru care ar trebui implementate. În momentul acela simt că livrez cel mai bine. 

 

Același lucru se pliază și pentru antreprenorii alături de care gândesc strategii pentru a construi un brand personal și profesional puternic și relevat pentru publicul lor țintă. 

 

Cum a fost anul pandemiei pentru tine? Cum ți-ai adaptat stilul de lucru la aceste condiții?

A fost un an în care am învățat extrem de multe lucruri atât la nivel personal, cât și profesional. Cred că cel mai important lucru pe care l-am luat din 2021 a fost un moment de pauză pe care îl tot amânam de câțiva ani. În acea scurtă perioadă am realizat că burnout-ul nu este o medalie de onoare pe care trebuie să o porți în fiecare moment. 

 

Cred că lucrurile care se întâmplă ne pot afecta activitatea, însă noi dictăm cursul pe care îl luăm, iar aceasta a fost și strategia pe care am aplicat-o în 2020. Am prioritizat mult și am lucrat la planul de dezvoltare al agenției, respectiv la ideile pe care le implementez în 2021. Cu expecția momentului de respiro pe care l-am avut, activitatea nu a suferit cu adevărat; m-am concentrat și mai mult pe concretizarea planurilor și pe nevoile clienților agenției pentru că, în ciuda crizei și datorită domeniului în care activez, business-ul a crescut. 

 

Așa cum am menționat, sunt obișnuită să lucrez de la distanță cu echipa și nu m-a afectat acest lucru, însă am dus lipsa plimbărilor de la ora 7:00 pe care le făceam către birou. Sunt un avocat al mersului pe jos; foloseam acea perioadă pentru a face adnotări mentale pentru ziua în curs, astfel încât, atunci când ajungeam la birou, aveam deja planificate toate activitățile. 

 

Au existat de-a lungul timpului clienți pe care i-ai refuzat? Dacă da, de ce?

Mai degrabă decât un refuz, este conectarea unei companii cu alţi specialişti în comunicare, cu care ştiu că s-ar potrivi. După o perioadă ajungi să știi de la prima discuție care sunt tipurile de proiecte sau stilurile de lucru cu care rezonezi mai puțin. Pe baza experienței, înțelegi care sunt acele proiecte pe care le poți ajuta să crească și acei oameni alături de care poți construi. Aici vorbim despre maturitatea în business și alegerea de a pune skill-urile în proiectele care știi că vor prinde viață. 

 

Cred că orice tip de relaționare poate fi eficientă dacă se bazează pe o bună comunicare; cu toate acestea, unele se pot dezvolta mai bine și într-un timp mai scurt, pe când altele pot fi capricioase. În funcție de nevoile managerilor sau antreprenorilor am reușit să fac matchmaking între business-uri și agenții, parteneriate care se bucură de o traiectorie ascendentă şi acum. 

 

Această abordare vine din faptul că mereu am crezut că trebuie să susți business-urile și să le oferi soluții alternative când vin la tine. Susțin colaborările între agenții sau freelanceri care ar putea performa mai bine decât o faci tu într-o zonă – din diferite motive. Mi se pare o greșeală să promiți mai mult decât poți oferi și să strici imaginea unei industrii/domeniu din încăpățânare și din credința că te descurci pe parcurs. 

 

Există un mentor pentru tine? Dacă da, care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat de la el?

Au existat numeroși oameni care au inspirat traiectoria pe care am construit-o. Câteva dintre lucrurile pe care le-am învățat de la oameni este nevoia de a fi agil în business, de a transforma punctele slabe în oportunități, nevoia de a nu analiza atât de mult și de a acționa atunci când ai feeling-ul că trebuie să o faci.

 Mihaela Cocîrță_Nomade

Ce pasiuni ai pe lângă comunicare și social media și cum se împacă acestea cu latura profesională?

Cred că hobby-urile ar trebui să fie pe lista tuturor, în special cele care presupun interacţiunea cu ceilalţi. Mereu mi-au plăcut puzzle-urile – de aici probabil şi plăcerea de a cunoşte oamenii, pentru că îi văd ca o construcţie de piese – incursiunile în locuri noi, artele maţiale şi plimbările cu motocicleta mea naked.  

 

Fiecare dintre pasiunile enumerate mă ajută, într-o manieră specifică, în activitatea profesională; poate corect spus este că sunt o extensie. Dacă puzzle-urile mă ajută în procesul creativ și incursiunile îmi satisfac setea de cunoaștere, plimbatul cu motorul îmi oferă libertatea și timpul cu mine de care am nevoie. 

 

Se spune că practicarea artelor marțiale pune o amprentă puternică pe stilul de viață al celui care o practică. Este valabil asta și în cazul tău?


Bineînţeles! Am preluat disciplina şi am implementat-o atât în viaţa personală, cât şi profesională. 

 

Cartea de pe noptieră:

How to make friends and influence people. 

 

Cel mai important lucru pe care l-ai învățat în 2020:

Odihna este cel mai bun aliat.

 

Cafea sau ceai?

Cafea, mereu neagră.

 

Cum sunt oamenii cu care te înconjori?

Am trecut repede în revistă oamenii de a căror companie mă bucur şi cel mai des întâlnite atribute sunt: bucuria cu care trăiesc, onestitatea de la care nu fac rabat, autoironia, determinarea, respectiv ambiția şi plăcerea de a discuta pe marginea lucrurilor care îi pasionează cel mai mult (fie cariera, ultima carte citită, business-ul sau noul hobby).

 

Note to self:

Ai mereu încredere în intuiţie. 

 

Credit foto: Andrei Zafiu

 EDITOR:

2021 TW MARA RUSU