Curajul? E îndrăzneala de a încerca altceva de fiecare dată, de a începe lucruri noi | Valeria van Groningen

Pentru cei puțini care nu au auzit de Valeria Răcilă van Groningen sau despre performanțele ei în sportul românesc, Valeria este canotoarea română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984) și bronz la Moscova (1980). Iubește sportul de când se știe și îi respectă disciplina, iar de când s-a retras din competițiile de canotaj, din pasiunea pentru atletism, a fondat Maraton București (2018).

Care sunt momentele importante din viața ta la care te-ai opri ca să spui cine ești?

Au fost multe momente importante atât în plan personal cât și profesional. Pe scurt, primul dintre ele a fost la 15 ani când am plecat din satul natal, Stulpicani, pentru a mă duce la Liceul Sportiv din Arad, unde mi-am început cariera sportivă. Apoi, câștigarea medaliei olimpice în Moscova 1980, iar apoi aurul de la Campionatele Olimpice de la Los Angeles în 1984. La Campionatele Mondiale din Elveția în 1982 m-am cunoscut cu Steven, cu care m-am căsătorit în 1986. Pe primul loc în viața mea, cea mai mare realizare, înaintea carierei sportive, sunt cei doi copii ai mei – Jan si Simon.

Ce te-a determinat să ajungi unde ești acum?

Am luat totul pas cu pas, nu a existat un plan inițial :).

Care crezi că e aportul principal pe care îl are un lider feminin în societate?

Determinarea, dorința de te dezvolta permanent, de a fi în pas cu ceea ce se întâmplă în jurul tău.            

IMG_1557129014265

Ce obiceiuri ai păstrat din timpul vieții sportive? Cum te ajută?

Am continuat să fac sport. Ajută atât pentru încrederea în tine, cât și ca sănătate. Am făcut sport și eu, am încercat să îi conving și pe ceilalți din jurul meu să adopte un stil de viață sportiv.

De unde îți iei energia?

De la orice se întâmplă în jurul meu, din natură, de la oameni, de la echipa tânără cu care lucrez la Bucharest RUNNING CLUB. Încerc să fiu un om pozitiv, să văd lucurile bune.

De unde si cum ti-a venit ideea de a organiza un maraton?

Alergasem maratoane înainte, în diferite țări ale lumii. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera, oamenii frumoși care aleargă, mulțimea… M-am gândit că și Bucureștiul, ca o capitală europeană, ar trebui să aibă un maraton al lui, organizat la standarde internaționale. În 2008, la prima ediție a Maratonului București au fost doar câteva sute de participanți, acum, la cea de a XII-a ediție din 12-13 octombrie așteptăm aproximativ 20.000 de alergători din peste 70 de țări.

Ce înseamnă autenticitatea pentru tine? Dar, curajul?

Să fii tu însuți, să nu încerci să pari ceea ce nu ești. Curajul? Îndrăzneala de a încerca altceva de fiecare dată, de a începe lucruri noi.

Consideri important, de folos, ca fiecare dintre noi să avem cel puțin un mentor către care să ne îndreptăm, la nevoie?

Depinde de fiecare. E important pentru tineri să aibă mentori care să îi ghideze în viață. Eu dacă am vreo problemă, mă îndrept către soțul meu, el este cel mai bun mentor al meu.

UNguilty pleasures:

  1. Ce muzică te face să te simți acasă? 

Muzica clasică. Nu mai suport gălăgia.

  1. Cartea de pe noptieră sau autorul preferat? 

Isabel Allende.

  1. Cu ce fel de oameni te înconjori?

Tineri, pozitivi, plini de viață. Evit oamenii pesimiști și egoiști.

  1. Destinația preferată de vacanță?

Europa.

  1. Note to self?

Rămâi optimistă, puternică, ajută-i pe ceilalți.

 Gabriela-Blaga-The-Woman-Magazine-1-1024x723

Interviu realizat de Gabriela Elena Blaga, Founder Innerpreneur & Contributor The Woman. Gabriela Blaga este un project manager creativ, cu experiență în change management, process improvements, business development, community management, “legator de oameni”. Spune despre ea că îi place să iasă în afara zonei de confort. Are calități de excelent comunicator și mediator, cu o mare capacitate de a analiză a contextului organizațional, capabilă să coordoneze proiecte complexe la nivel regional și global, cu implementări de proiecte în Europa, Asia și America de Sud.

Trainer și coach în formare, solopreneur, a “ieșit” din corporație pentru a se dedica “creșterii armonioase” a oamenilor mici și mari.

Sursă foto: SheDOER, arhivă proprie.