Designerul SÎNZIANA GRAMA, ne vorbește despre parteneriatul cu DANIEL DOBRE și colecția lor de debut, premiată la Cluj-Napoca

„Toate marile realizări vin după foarte multe eșecuri și lecții învățate!”

O femeie cu stil are, cu siguranţă, mai mult decât talentul de a îmbina piese vestimentare şi accesorii, într-un mod care să îi reflecte personalitatea cât mai fidel. O femeie cu stil are atitudine şi acea sclipire în ochi, prin care se face placută, dovedind că simpla alăturare a hainelor nu reprezintă nimic, dacă acestea nu transmit un mesaj, bine susţinut de un caracter puternic, o personalitate armonioasă şi o atitudine pozitivă.

În cadrul unei astfel de competiții de stil, am descoperit creaţiile designerului pe care îl veţi cunoaște astăzi, piese ale unei colecții mixte, care s-a născut în urma unui parteneriat bine sudat, în care cooperarea şi dragostea pentru scenă sunt esențiale. Colecția de debut am redescoperit-o la Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment de excepție, City Fashion Week 2016, organizat de Ștefan Farrell.

Acesta este singurul eveniment de modă din Transilvania, care face parte din circuitul internațional al prezentărilor de modă din Milano, Paris, Londra şi New York, reunind cei mai importanți designeri din România. Invitatul de onoare al evenimentului a fost Cătălin Botezatu, alături de George Hojbotă, Romanița Iovan, Gina Cas, Eli Lăslean și Gina Butiuc.

2-das
Colecția de debut, aparținând Sînzianei Grama şi lui Daniel Dobre, a primit aprecieri, culminând cu prezenţa celor doi designeri, care au reprezentat în mod inedit întregul concept. Aceștia au obținut premiul pentru ,,Cel mai bun debut pentru o colecție mixtă”, la cea de-a doua ediție a evenimentului City Fashion Week, reprezentând cu succes rezultatele muncii și creativității, prin DAS Concept.

Designerul vestimentar Sînziana Grama suprinde prin admirația pe care o are pentru artişti și prin modestia cu care vorbeşte despre munca ei, chiar dacă rezultatele celor doi sunt în centrul atenției, în prezent, în Media.

Ceea ce am remarcat, în mod deosebit, este faptul că, prin tot ceea ce realizează, Sînziana încearcă să anuleze conceptul de „uniformă”, prin creații special propuse artiștilor români, colecții care au ca scop conturarea magiei scenei autohtone și, în viitor, de ce nu, a celei internaționale.

Când ai realizat că îți dorești propriul business?

Mi-am descoperit pasiunea pentru design încă din copilărie, în lumea teatrului, printre costume și spectacole. Dorința de a-mi transforma pasiunea în business a existat încă din perioada în care studiam design vestimentar la School of Art and Style. În acea perioadă cream rochii, detalii și accesorii pentru femei, începusem să primesc comenzi și propuneri de colaborări, pe partea de creație, cu diferite firme. Atunci s-a accentuat și mai mult ideea unei afaceri, în care eu sa mă ocup de tot, de schițe, tipare, croit sau cusut.

3-das

În anul 2009, cu ajutorul tatălui meu, am pus bazele propriului atelier de design, unde am avut și primele comenzi de ținute pentru evenimente, artiști și costume de spectacol. Mi-am dorit să creez ținute spectaculoase pentru oameni deosebiți, artiști care, din păcate, în România nu sunt puși în valoare așa cum ar trebui.

Care este povestea DAS Concept și ce anume considerați că face ca acest proiect să fie special?

La începutul anului 2016 mi-a călcat pragul atelierului Amadeea Violin, o tânără violonistă, care și-a dorit să-i creez o ținută spectaculoasă pentru scenă, ținută care i-a atras atenția lui Daniel Dobre. A urmat o întâlnire în care am fost plăcut surprinsă să realizez că Daniel, pe lângă faptul că este un dansator și coregraf foarte bun, este și un tânăr talentat, care și-a descoperit și dezvoltat pasiunea pentru design  în anii petrecuți pe scenă, nemulțumit fiind de anumite ținute pe care le purta.

La fel ca mine, Daniel și-a dorit să aducă spectaculosul în ținutele artiștilor, creând în ultimii ani harnasamente și accesorii din piele pentru aceștia. Pasiunea comună pentru scenă și spectacol ne-a făcut să ne dorim să colaborăm. Astfel, a luat naștere DAS Concept.

4-das

Altfel spus, acest concept și-a propus să aducă o viziune autentică și fresh asupra costumului de scenă printr-un mix al detaliilor din piele, plastic și lemn, elemente glamour, pop-rock și avangarde. Se diferențiază prin croială, tăieturi, îmbinarea elementelor și prin faptul că 90% din piesele create sunt lucrate manual și pot fi transformate, la rândul lor, în alte ținute.

DAS Concept înseamnă artă pentru artiști. De aici provine numele primei noastre colecții, ARTISTS. DAS Concept este un proiect nou pe piața românească, care se adresează exclusiv artiștilor (cântăreți, dansatori, actori etc), anulează „uniforma” și îi permite artistului să-și creeze o imagine diferită, prin ținute spectaculoase și unice: „Ca să vezi un vârf de munte, se cere perspectiva depărtării”, spune Octavian Goga.

Ce planuri de viitor există pentru parteneriatul Daniel Dobre – Sînziana Grama?

Dacă în momentul de față ne concentrăm pe promovarea conceptului DAS și pe crearea a cât mai multor ținute spectaculoase pentru  artiștii români, în viitor dorim să ducem viziunea noastră peste granițe,  către artiștii străini. Ne dorim să arătăm că și tinerii designeri din România pot face artă la cel mai înalt nivel. 

5-das

Ce sfaturi ai oferi femeilor care își doresc o carieră, antreprenoare la început de drum, care tind spre un ideal în acest domeniu?

Sfatul meu pentru toate femeile, care își doresc o carieră, în orice domeniu și sunt la început de drum, este să-și urmeze visul. Trebuie să fie determinate, să muncească foarte mult, chiar dacă acest lucru presupune multe sacrificii și timp petrecut în muncă. Toate marile realizări vin după foarte multe eșecuri și lecții învățate, iar cel mai important este să creadă în talentul lor și să își dorească cu adevărat.

Dacă ai putea să te caracterizezi în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Cele trei cuvinte ar fi: MUNCĂ, VIZIUNE, LUPTĂ.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

sursa-foto-marta-popescu-photography-1

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto:  City Fashion Week – Silvestru Photography

Robert Marooni – Marooni Photography

Remus Nicolaescu – www.remusn.ro

Arhivă personală Sînziana Grama și Daniel Dobre