În interviul acordat revistei The Woman, Dana a vorbit despre parcursul ei în carieră, dar a dat și câteva sfaturi atât pentru machiajul de revelion, cât și pentru cel de zi cu zi.
1. Ești co-fondatorul unui business în domeniul înfrumusețării, Molecule. Cum a luat naștere acest proiect?
Întotdeauna mi-am dorit un loc al meu, un loc pentru sufletul meu, un loc în care când intră clienții să zică wow, să aiba o experiență încă de cum au trecut pragul, să avem amprenta unică pusă peste tot. Să fie un tot unitar care să unească felul nostru de a fi cu ceea ce facem, cu stilul nostru de lucru și cu viziunile noastre. Anul trecut, într-o zi răcoroasă, stăteam cu amicul meu Alin Cireș la o cafea și ne-am hotărât să începem această călătorie. Ne-am hotărât să ne unim forțele și să dăm contur și formă acestui vis comun și chiar dacă majoritatea evenimentelor din țara asta te descurajează, să încercăm. Au urmat multe luni de muncă, de nervi, de stres, de momente de disperare, dar și de zâmbete și de satisfacții când în sfârșit organizam deschiderea oficială. Și de atunci, încercăm în fiecare zi să îl creștem, să îl cizelăm, să învățăm, să ne dezvoltăm.
Am ales și acest nume pentru el, ,,Molecule”, pentru că practic, o moleculă este definita ca un grup neutru, stabil, format din cel puțin doi atomi într-un anume aranjament, legați prin legături chimice puternice. Și asta ne caracterizează perfect, eu și Alin, din punct de vedere profesional așa funcționăm. Împărtășim aceleași viziuni, avem aceleași țeluri, ținte și dorințe și asta întotdeauna ne-a ajutat să creștem și să oferim calitate și profesionalism.
2. Ai fost dintotdeauna pasionată de machiaj? Ai încercat, poate, și altceva?
De mică am fost receptivă la lumea ce mă înconjoară, la frumos, la urât. Îmi plăcea și îmi place să observ oamenii, cerul, soarele, ploaia, noaptea, culorile lor și cum trecerea timpului le modifică în fiecare secundă și le pune într-o cu totul altă lumină. Am cochetat cu muzica (pian, chitară și canto) și în cele din urmă am ajuns la desen, pictură, fotografie și machiaj.
Am urmat Liceul de Arte Plastice în vremea când abia învățam să țin o pensulă în mână și să am încredere să dau frâu liber imaginației în joaca cu formele și culorile. Ulterior, a apărut o fascinație pentru fotografie și pentru faptul că această trecere a timpului și modificarile ce le aduce pot fi imortalizate foarte simplu, astfel dăinuind veșnic și am decis sa urmez Facultatea de Arta si Design, secția Foto-Video. Am lucrat în studenție și ca ospătar, pe lângă facultate.
În ultimul an de facultate, citind o revistă de modă, am rămas fixată pe un machiaj și mi-a venit ideea să încerc să fac și eu așa ceva. Am căutat un curs și peste puțin timp deja eram la prima mea oră în această călătorie care avea să nu se mai termine. Practic, din prima secundă în care am ajuns acolo am știut că mi-am găsit meseria visurilor. A fost ceva ce nu se poate descrie în cuvinte, pur și simplu am simțit că asta e; nu mai simțisem asta cu nimic din ceea ce lucrasem până la momentul respectiv. Și din acel moment am pornit într-o călătorie interminabilă, într-o lume a culorilor, a texturilor, a produselor, a noutăților și a magiei ce se poate crea pe fața unui om.
Uitându-mă în urmă aș putea spune că toate lucrurile au fost conectate frumos și s-au legat unele de altele până m-au adus la ceea ce sunt astăzi și am ajuns abia pe la etajul 6-7.

3. Dana, tu lucrezi în domeniu de ceva timp, ai absolvit și o facultate de în domeniul Artelor. Ai văzut deci, multe evoluții în trendurile de make-up. Spune-ne cum ar trebui să ne machiem de Revelion anul acesta, pe ce stil să mizăm?
În primul rând, dacă aleg să se aranjeze singure, să aleagă să pună în practică ceea ce stăpânesc ele mai bine, de exemplu dacă știi că nici cum nu îți iese dreaptă linia aceea de tuș, nu o pune, mai bine îți accentuezi genele și pui un ruj mai intens decât să arate încropit. Nimic nu cred că e mai dizgrațios decât o femeie machiată strident și neestompat, neintegrat în fizionomie. Personal prefer de 100 de ori o femeie machiată discret, dar curat și îngrijit decât una care și-a pus toate produsele pe față, dar prost.
Regula de aur este să ne cunoaștem punctele tari și punctele slabe și să învățăm să accentuăm subtil/discret ceea ce dorim să scoatem în evidență (ca inspirație- nenumarate look-uri de pe covorul roșu).
Iar dacă aleg să mearga la un profesionist, să se consulte cu acesta și să adopte un look curat, în ton cu ținuta și locația aleasă.
Dacă urmărim trendurile, vom observa că, spre bucuria mea, se renunță încet la transformările acestea de nerecunoscut, se mizează pe stiluri naturale, pe cunoaștere de sine, pe unicitatea fiecărei persoane și pe a scoate în evidență punctele frumoase de pe fiecare chip.
E important să acordăm mare atenție îngrijirii tenului, să avem o piele sănătoasă. În functie de locația aleasă putem adopta fie un stil natural, fie un stil glamour, fie un cat-eye elegant, legendarul smokey-eyes, variantele sunt multiple și nici una greșită. Vedem și în trenduri o mare varietate și stiluri contrastante.
De la blocuri de culoare pe pleoape, eyeliner, rujuri în nuanțe îndrăznețe și gene supradimensionate până la look-uri foarte naturale sau „no make-up make-up”. Important este să alegem stilul care ne reprezintă personalitatea, starea și e perfect îmbinat cu ținuta, look-ul total și nu în ultimul rând, locația.

4. Pentru că fiind femei ne place să fim mereu la patru ace, nu doar cu ocazii speciale, spune-mi un lucru pe care îl recomanzi tu femeilor când vine vorba de înfrumusețare. Care e must-do-ul?
În materie de machiaj de zi, cred că el trebuie practicat zilnic, cu moderaţie şi cu inflexiuni în funcţie de starea de spirit. A contura exagerat trăsăturile sau a schimba proporţiile faciale atât de drastic sunt repere luate din imagistica Instagram şi funcţionează doar în contextul fotografiilor de calitate slabă, făcute cu un telefon. Realitatea însă este destul de înspăimântătoare când vine vorba de un evenimement la care socializezi sau mai grav, când este cea mai specială zi din viaţa ta.
În primul rând extrem de importantă este îngrijirea atentă a tenului: să il hidratăm, să îi redăm luminozitatea, să alegem corect nuanța și textura fondului de ten, să ni se potrivească ca o mănușă. Apoi, zi de zi putem să ne jucăm: fie alegem să experimentăm nuanțe îndrăznețe de ruj, fie alegem un accent pe gene, putem experimenta eyelinerul sau diverse nuanțe de farduri pe care să le aplicăm pe pleoape.
Personal, nu mă despart niciodată de un fond de ten, de iluminator, de accent pe gene și de rujuri, care sunt sub varii culori (foarte rar aplic direct din tub un ruj, aproape tot timpul le combin între ele). Cred că dacă ar fi să aleg un singur produs preferat ar fi cu siguranță rujul.
Așa că, cel mai de preț truc pe care îl recomand este să fie ele însele, să nu exagereze, să nu trăiască în mirajul editărilor și efectelor foto, să aplice produse cu moderație, să nu uite expresia: „Less is more!” și pentru mai multe trucuri le aștept la cursurile de automachiaj.
By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman
Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.
Sursă foto: Kovacs Levente, arhivă personala Dana Șerdean