Despre Motivație 

Despre A. H. Maslow și faimoasa lui ”Piramida” am auzit pentru prima dată prin liceu, însă, abia într-o zi luminoasă de Octombrie (17, mai exact) am avut curiozitatea de a-i citi cercetarea publicată în 1943.

Dorința de a-l studia ”cap-coadă” are legătură cu un proiect pentru care am început documentarea. Nu va grăbiți cu întrebările …voi oferi detalii, cât de curând!

Sunt convinsă că, dacă aș fi citit lucrarea acum câtva timp, nu i-aș fi surprins nuanțele la fel de bine ca acum. Și asta deoarece experiențele de viață acumulate în ultimii 5 ani, mi-au ”ascuțit” ceea ce aș numi ”cititul printre rânduri” și ”întelegerea” mai presus de ceea ce este scris negru pe alb.

Încep scurta prezentare a cercetării lui Maslow cu un comentariu care mi se pare important, respectiv: teoria motivației nu este sinonimă cu teoria comportamentală, motivațiile fiind doar o componentă care determină un comportament sau altul. Maslow își consideră teoria ca fiind general-dinamică și reprezentând un cadru pentru viitoare cercetări.

Așadar, cum arată Piramida asta? Păi, spune însuși autorul: nevoile oamenilor sunt ierarhizate pe o scală a importanței în care apariția unei nevoi de ordin superior este generată doar după satisfacerea unei nevoi mai rudimentare.

Maslow clasifica aceste ”trebuințe”, de bază ale noastre, oamenii, în:

1) Fiziologice: hrană, sănătate, adăpost, sex.
2) De securitate, siguranță-siguranță oferită de un loc de muncă, financiară etc.
3) De iubire, apartenență, afecțiune
4) De recunoaștere socială, stătut
5) De dezvoltare personală.

Intenția mea nu este de a va povesti despre fiecare în parte, ci despre a puncta câteva aspecte are mi-au atras atenția:

a) Nevoile fiziologice ”servesc” drept ”canale” pentru tot felul de alte nevoi. De exemplu, o persoană care crede că este înfometată, în realitate poate să resimtă lipsă unui confort afectiv și nu un deficit vitamine sau proteine.

b) Organismul uman este dominat doar de nevoile nesatisfăcute.

c) Nevoia de siguranță, securitate poate fi observată cel mai simplu la copii la care aceste necesități sunt mult mai simple și evidente.

d) Nevoia de iubire implică atât a primi, cât și a oferi iubire.

e) Nevoia de îndeplinire a potențialului personal poate fi interpretată că dorința de a deveni, din ce în ce mai mult, ceea ce o persoană este: ”What a man can be, he must be.”

f) Ierarhizarea nevoilor pe cele 5 paliere nu este rigidă. Există oameni pentru care nevoie de realizare, statut, recunoaștere să fie superioară nevoii de dragoste. Această situație destul de răspândită se explică, în cele mai multe cazuri, prin faptul că o persoană sigură pe ea, puternică, care inspiră respect, primește iubire cu mai multă ușurință.

g) Persoanele psihopate sunt considerate acele persoane care nu mai simt nevoia de dragoste întrucât în primele luni de viață au fost lipsite, cu desăvârșire, de această.

h) Persoanele care nu au cunoscut ”înfometarea” vor dezaprecia, cel mai probabil, efectele acesteia și vor fi dominate de un tip de nevoie superioară.

i) În medie, aceste 5 categorii de nevoi sunt, mai degrabă, situate la nivel subconștient decât conștient.

j) Comportamentele tind să fie determinate de câteva sau de toate tipurile de nevoi, în mod simultan, mai degrabă decât de un singur tip.

Sper că v-am pus nițel pe gânduri cu aceste rânduri și tare mi-aș dori să aflu cum arată “Piramida” voastră, care este nevoia voastră cea mai accentuată în etapa de viață în care vă aflați?

By Gabriela Blaga

Gabriela Blaga - The Woman Magazine (1)

Gabriela Blaga este un project manager creativ, cu experiență în change management, process improvements, business development, community management, “legator de oameni”. Spune despre ea că îi place să iasă în afara zonei de confort. Are calități de excelent comunicator și mediator, cu o mare capacitate de a analiză a contextului organizațional, capabilă să coordoneze proiecte complexe la nivel regional și global, cu implementări de proiecte în Europa, Asia și America de Sud.

Trainer și coach în formare, solopreneur, a “ieșit” din corporație pentru a se dedica “creșterii armonioase” a oamenilor mici și mari.

sursa foto: unsplash.com