Drama prin care trec părinții cu copii cu probleme de sănătate

Oamenii se nasc, se bucură de copilărie, de adolescenţă, se îndrăgostesc, devin adulți și cunosc ce este responsabilitatea. Deși în ultima vreme, cariera primează în viața unei persoane, cel mai frumos lucru pe care poate să îl facă un om este aducerea unui copil pe lume. Să fii părinte nu se compară cu nimic. Este cea mai mare responsabilitate pe care trebuie să o aibă cineva în viață. Totodată un copil îi oferă unui părinte cele mai mari satisfacţii.

Din păcate, nu întotdeauna aducerea unui copil pe lume se termină cu bine. Din diverse motive o mulțime de copii se nasc cu probleme de sănătate. Pentru părinți e o adevărată dramă, să-ţi spună că micuțul nu e așa cum te așteptai, că viața ta nu va fi cum ai visat, e un șoc puternic care îi va influenţa pentru totdeauna pe părinți.

Cum îi influențează pe părinți nașterea unui copil cu probleme de sănătate

Odată ce părinții află vestea cea proastă, în mintea lor se nasc o mulțime de întrebări, de gânduri care cauzează agitație, multă neliniște, o atmosferă tensionată în acea familie.

Pentru ca acel copil să fie bine, trebuie să fie ajutat și cel mai mare ajutor trebuie să vină de la părinți și dacă ei nu sunt bine, atunci totul se va înrăutăți.

Oricât de mic ar fi copilul, el simte când mama și tata sunt supărați, se ceartă sau sunt nepăsători. Din această cauză e posibil ca rezolvarea problemelor de sănătate să fie de mai lungă durată.

De multe ori părinții au tendința să se prefacă în fața copiilor, să arate fericiți și, de fapt, să fie disperați, sătui de atâtea gânduri și întrebări fără răspunsuri, obosiți de o mulțime de drumuri făcute la medici. Toate acestea fac situația mult mai gravă.

Cum pot părinții să treacă peste șocul aflării că tocmai copilul lor are probleme de sănătate 

Foarte mulți părinți sunt de părere că rezolvarea problemelor de sănătate ale copiilor trebuie să fie pe primul loc. E o gândire greșită pentru că acei copii au nevoie să aibă o mamă și un tată fericiți, bine informați care știu clar ce trebuie să facă pentru odrasla lor.Acest lucru nu se prea poate realiza într-o asemenea situație dacă nu se vorbește cu cineva care cunoaște bine contextul.

Cea mai bună soluție ar fi consultarea unui psiholog. La noi în țară, decizia de a merge la un psiholog este văzută ca o măsură disperată. N-ar trebui să fie așa. Un psihoterapeut poate să-i ajute pe părinți să conştientizeze cum să-și ajute copilul cel mai bine, care sunt cele mai bune decizii pe care să le ia în cadrul familiei ca totul să fie bine.

Informaţiile de pe internet nu fac întotdeauna bine părinților deoarece fiecare copil cu aceeași afecțiune reacţionează diferit la tratament. Și din această cauză părinții se agită, caută răspunsuri, își pierd încrederea etc.

Rețeta rezolvării problemelor de sănătate ale copiilor

Cea mai bună rețetă pentru ca părinții să-și vadă copilul bine este să conştientizeze că trebuie să fie ei bine din toate punctele de vedere, să continue să aibă viața normală pe care o aveau înainte și să încerce mai multe tipuri de tratamente și să vadă care dă cele mai bune rezultate. Apoi să continue cu acel tratament.

În cazul multor afecțiuni tratamentele sunt de lungă durată. E foarte important ca părinții să fie puternici, răbdători, liniştiţi, încrezători, veseli. Trebuie să le transmită toate acestea și copiilor, cu multă dragoste. Atunci totul pare mult mai ușor. Dacă atmosfera e apăsătoare, tratamentul va fi acceptat cu greu de către copil și rezultatele nu vor fi pe măsură.

 By Ramona Lengyel, www.informatii-pretioase.ro și www.drumulfericirii.ro