După ce și-a găsit vocația ca medic stomatolog, trecerea la pasul următor – antreprenoriatul, a fost firească pentru Amelia Surdu, aceasta spunând că doza de curaj și asumare, precum și nevoia de a construi ceva de la zero fac parte din ADN-ul ei.
În urmă cu mai bine de 16 ani, Amelia punea bazele DENTESSE, ascultând opiniile pacienților și fiind atentă la nevoile acestora. De-a lungul timpului brandul s-a dezvoltat, fiind astăzi unul dintre cele mai extinse grupuri de clinici medicale dentare din zona Moldovei.
Amelia ne-a introdus în povestea DENTESSE, de la decizie la strategii, de la echipă la pacient și comunitate. Ne-a vorbit despre regulile învățate în anii de antreprenoriat, dar și despre calitățile esențiale ale unui medic stomatolog de succes.
Ați știut dintotdeauna că veți fi medic? Când și de ce ați luat decizia să vă îndreptați spre o carieră în domeniul medical?
Copilăria este un moment al vieții când îndrăgim diverse variante ale viitoarelor cariere, îmbogățită permanent de jocurile pe care le practicam pe atunci. Copil fiind, nu am simțit niciodată teama de medicul dentist, ba dimpotrivă, fiecare vizită la stomatolog era o mare curiozitate pentru mine. Îmi amintesc chiar și acum foarte multe detalii din cabinetul dentar unde obișnuiam să merg uneori chiar și neînsoțită de părinți.
Mai târziu, în perioada liceului mi s-a conturat mai clar ideea unei cariere în domeniul medical. Cu siguranță, marea decizie a fost atunci când am ales să studiez Medicina Dentară, moment care avea să mă lanseze spre o carieră, în timp dovedindu-se a fi calea inspirată și de succes.
Ați fondat prima Clinică Dentesse în urmă cu mai bine de 16 ani. Cum s-a adaptat medicul Amelia Surdu la viața de antreprenor? Dar, în prezent, cum reușiți să îmbinați profesia de lector universitar cu cea de medic antreprenor al clinicilor DENTESSE?
Începuturile mele profesionale au avut loc într-o perioadă în care conceptul de clinică stomatologică era încă în zona de pionierat.
Intrarea în lumea antreprenoriatului medical am simțit-o ca pe o etapă necesară, dar care m-a întâmpinat cu foarte multe provocări. Am crescut într-un mediu în care mereu mi-au fost insuflate principii solide de antreprenoriat, motiv pentru care cred că doza de curaj și asumare, precum și nevoia de a crea ceva de la zero fac parte din ADN-ul meu.
Transmit experiența mea antreprenorială și la catedră, cultivând studenților mei dorința de implicare și dezvoltare continuă. Viitorii medici, astăzi studenți, au nevoie să înțeleagă piața stomatologică, care este într-o constantă evoluție și schimbare, în beneficiul pacientului și al actului medical.
Cum ați decis că este momentul să puneți bazele Dentesse? Va mai amintiți ce ați simțit atunci?
Ca medic stomatolog, întâlnești zilnic oameni și povești despre ei. M-a ajutat foarte mult să ascult părerile pacienților mei și să fiu atentă la nevoile lor. Teama de dentist, experiențele anterioare neplăcute, lipsa de educație în privința igienei dentare, nevoia de servicii integrate sunt doar câteva dintre problemele care m-au motivat să le găsesc rezolvare.
Astfel, am ajuns la concluzia că pacienții trebuie să aibă acces la servicii medicale dentare complexe la nivel occidental, în cadrul unei clinici moderne, unde găsesc soluții pentru orice problemă dentară. Iar DENTESSE a fost printre primele clinici ce a făcut acest lucru posibil la nivel regional.
DENTESSE este în prezent unul dintre cele mai extinse grupuri de clinici medicale dentare din zona Moldovei, clasându-se pe locul 14 în topul clinicilor stomatologice din România. Care au fost strategiile aplicate care v-au permis dezvoltarea afacerii la acest nivel?
Dezvoltarea continuă a serviciilor medicale dentare la nivel occidental este obiectivul principal al clinicilor DENTESSE. Digitalizarea tratamentelor dentare, în care investim constant de câțiva ani, ne ajută în această bună poziționare pe piața stomatologică.
Cu siguranță că aceste direcții de dezvoltare au fost motivate și de numeroasele oportunități de perfecționare profesională în cadrul congreselor și conferințelor internaționale la care am participat, atât în domeniul medical, cât și în management.
Stomatologia se diferențiază de alte ramuri medicale printr-un nivel concurențial extrem de ridicat. Extinderea, în aceste condiții, trebuie făcută având la bază calcule foarte precise. Acest lucru face ca dezvoltarea unei rețele de clinici dentare să necesite un efort financiar, logistic și uman, de amploare. Cu toate că lucrurile pot părea simple la prima vedere, există de fapt o structură complexă de departamente suport care ajută echipa medicală să mențină focusul doar asupra pacientului: recepție și consiliere, resurse umane, juridic, financiar, marketing, logistică și management.
Cum ați știut că este momentul să deschideți o nouă clinică de fiecare dată? Cum ați știut că este momentul oportun pentru o nouă clinică destinată adulților?
Dorința de extindere a venit de fiecare dată ca o etapă necesară, adaptată nevoilor pacienților. Cu toate acestea, strategia noastră urmărește consolidarea serviciilor medicale, care includ investiția permanentă în tehnologii actuale și menținerea serviciilor de concierge medical pentru pacienți.
Cea mai recentă inaugurare a unei clinici DENTESSE dedicată adulților, chiar în inima orașului Iași a completat portofoliul nostru, care include în prezent 4 clinici medicale dentare, din care 3 pentru adulți, una dedicată exclusiv copiilor și adolescenților, 3 centre de imagistică și radiologie dentară integrate, un laborator de tehnică dentară și două centre de frezare a componentelor protetice. Ne mândrim cu faptul că facem investiții în modernizare și dotare în toate clinicile noastre, care funcționează la același standard de performanță.
În oricare industrie, pentru a face performanță, pe lângă muncă, dedicare și decizii inspirate este nevoie să te diferențiezi de ceilalți. Cu ce se diferențiază Dentesse și cu ce vine în avantajul pacienților, față de alte clinici stomatologice? Care credeți că sunt punctele voastre forte?
Noțiunea de clinică are la bază ideea de segmentare a actului medical pe specialități. Epoca în care pacientul era tratat de același medic pe tot parcursul tratamentului, nu mai aparține prezentului. Iar motivația este simplă: complexitatea actului medical de astăzi o impune.
Piața stomatologică este una efervescentă, iar noi am identificat digitalizarea ca o direcție cheie de diferențiere. Facem tehnologia parte integrantă a experienței pacientului în cadrul clinicilor, asigurând astfel tratamente dentare mai sigure și mai puțin invazive.
Pacienții clinicilor DENTESSE găsesc o echipă medicală multidisciplinară, cu expertiză în toate ramurile stomatologiei. Putem oferi soluții pentru cele mai complexe probleme dentare.
DENTESSE a adus un plus de valoare regiunii prin lansarea în 2013 a unei clinici medicale dentare dedicată exclusiv copiilor și adolescenților.
DENTESSE Kids & Teens a fost prima clinică din Nord – Estul României care a reunit o echipă de medici dentiști specializați atât în problemele dentare ale copiilor, cât și în buna comunicare cu aceștia. Pentru că știm cât de important este ca vizita la stomatolog să fie cât mai prietenoasă pentru cei mici, clinica a fost creată avand la baza ideea de joc interactiv, cu un ambient specific vârstei în locul unei atmosfere strict medicale.
Care sunt cele mai importante trei aspecte pe care le-ați învățat în cei peste 16 ani de antreprenoriat? Care ar fi primele trei lucruri pe care le-ați bifa, dacă ar fi să deschideți astăzi prima clinică Dentesse?
Investește în tine, setează obiective pe termen lung și stabilește obiceiuri financiare sănătoase. Acestea sunt trei lecții pe care le-am învățat în experiența de antreprenor.
Iar dacă ar fi să deschid astăzi prima clinică DENTESSE, în primul rând m-aș gândi la ce își doresc pacienții și ce pot să aduc nou pentru ei.
DENTESSE este un brand care se implică în comunitate: ați implementat programe de informare în școli și grădinițe, precum și programe de orientare academică pentru elevi și studenți. A fost o nevoie pe care ați simțit-o în comunitate? Care au fost efectele acestor activități?
Educația este punctul de plecare în sănătatea durabilă a unei societăți. Ne-am asumat acest rol de a contribui în mod practic la comunitatea din care facem parte și am avut de-a lungul timpului multe inițiative atât în informarea tinerilor asupra unei igiene dentare corecte, cât și în formarea lor către profesionalizarea viitoarelor generații de medici. Ne bucurăm de fiecare dată când facem astfel de acțiuni pentru că aduce mai mult sens misiunii noastre.
Cu fiecare program pe care îl susținem alături de copii, înțelegem cât de important este jocul în deprinderea obiceiurilor sănătoase. Sunt curioși, pun întrebări și pare că teama de stomatolog dispare atunci când văd medicul într-un mediu diferit față de cel pe care îl cunosc în mod normal. Copiii se simt mai relaxați și deschiși, știind că dentistul a intrat acum în lumea lor.
Nu pierdem nicio oportunitate de a fi prezenți acolo unde ne regăsim cu pacienții noștri. Anul trecut am susținut o serie de evenimente care potențează valori de sănătate, de cultură, sport și educație ale orașului Iași, lucru pe care vom continua să îl facem și în următorii ani.
De cele mai multe ori oamenii nu merg la dentist din cauza fricii. Cum tratează Dentesse frica de dentist? Ce anume credeți că nu trebuie să îi lipsească unui stomatolog bun?
Teama de stomatolog a ramas un mit pentru pacienții clinicilor noastre. Expertiza medicală a doctorilor, noile metode de sedare și tehnologiile care asigură intervenții mai puțin invazive, îndepărtează stresul și durerea din timpul tratamentului.
În clinica dedicată copiilor și adolescenților, decorul prietenos și adaptat vârstei, întregit de muzica preferată de adolescenți și jocurile din zona de așteptare, creează un climat propice în eliminarea oricărei stări de anxietate.
Fără îndoială, relația pe care medicul stomatolog o stabilește în comunicarea cu pacientul este esențială. La fel de importantă ca pregătirea medicului dentist este și empatia pe care o prezintă față de pacient.
Care sunt cele mai solicitate tratamente în cadrul clinicii de către pacienții care vă trec pragul?
Focusul nostru este îndreptat către pacienți. Diversele patologii cu care aceștia vin în clinicile noastre necesită tratamente personalizate care înglobează, adesea, mai multe ramuri ale medicinei dentare. Restaurările dentare complexe reprezintă una dintre principalele necesități ale pacienților noștri, fie că vorbim despre reabilitările cu implanturi sau a celor de estetică cu fațete și coroane dentare.
Iar dacă ne referim la tânăra generație, cele mai uzuale sunt tratamentele cariei dentare și de îndreptare a dinților cu aparat dentar.
Cine este Amelia Surdu, dincolo de profesie și de rolul de antreprenor asumat? Care sunt lucrurile care vă împlinesc?
La finalul unei zile care este de obicei aglomerată, îmi regăsesc liniștea alături de familie, de soțul și copiii mei minunați. Călătoriile și explorările făcute împreună reprezintă unele din momentele mele preferate. Încerc să văd fericirea și împlinirea ca pe un periplu și nu ca pe o destinație, fiind o fire ambițioasă, dar pragmatică, creativă, autentică și desigur, într-o continuă evoluție și dezvoltare.
Cartea de pe noptieră: Mitul normalității, Gabor Mate
Destinația de vacanță favorită: Toate acele locuri unde muntele și marea se întrepătrund
Tocuri sau flat shoes? – Tocuri, clar! Una din marile pasiuni…
3 cuvinte care vă caracterizează: Ambiție, Perseverență, Empatie
Note to self: „Orice îți propui este realizabil. Barierele sunt doar în mintea noastră.” AS.
–
Editor: