Etichetă și bune maniere de Sărbători, cu Anca Șerban – ManierArt

„ Darul nostru e acela de a-i ajuta pe oameni să strălucească, prin respectul faţă de propria persoană şi faţă de ceilalţi.”

 (Anca Șerban, ManierArt)

Eticheta sau bunele maniere se adresează tuturor, indiferent de statutul social, reprezentând o calitate importantă, care nu se va demoda niciodată. Acestea nu reprezintă un set de reguli standard, rigide, ci am putea să le vedem asemenea unui ghid, care ne vine în ajutor, pentru a avea o prezență cât mai plăcută, ajutându-ne, în același timp, să evităm situații stânjenitoare.

bune maniere2

Deși codul bunelor maniere a suferit modificări de-a lungul timpului, principiile de bază rămân universale și mereu actuale. Respectul pentru cei din jur este demonstrat atât prin modul în care vorbim, cât și prin comportamentul de zi cu zi. Respectul pentru propria persoană este la fel de important, deoarece o persoană încrezătoare transmite toată energia pozitivă și optimismul celor din jur.

Pentru că ne aflăm în prag de Sărbători, astăzi vom adapta acest subiect nobil la perioada festivă a Crăciunului, iar Anca Șerban, de la ManierArt, ne va ajuta să vă îndrumăm cu sfaturi, pentru a avea o prezență cât mai strălucioare, pentru a face față situațiilor delicate și pentru a face cele mai bune alegeri în privința cadourile destinate celor dragi, atât în business, cât și în privat.

AncaS

Anca este specialist în arta bunelor maniere, cu o experiență vastă în acest domeniu, oferind consultanţă și susținând nenumărate workshopuri şi seminarii, precum „Invitație la noblețe”, „Secrete de Lady”, „Bune maniere și sushi” sau „Cadoul Ideal – Good Manners Workshop”. În interviul acordat Revistei Digitale The Woman, Anca Șerban ne va dezvălui povestea ManierArt, dar și mici secrete ale etichetei de sărbători, oferind-ne exemple de Dos & Donts, în materie de cadouri.

Cum ai debutat în acest domeniu nobil și cine ți-a insuflat dragostea pentru arta bunelor maniere?

Încă din copilărie am amintiri foarte clare despre plăcerea cu care o citeam pe doamna Aurelia Marinescu. Pe de altă parte, am avut bucuria unui mediu foarte bun acasă, unde, am fost crescuți literalmente după codul bunelor maniere. Nu îmi amintesc să fi auzit vreodată un limbaj trivial acasă. Am fost educați să facem un compliment sincer, la momentul potrivit ori să alegem cu atenție un cadou și să ne prețuim cuvântul dat. Exemplele pot continua.

bune maniere6

Debutul meu a venit în ideea de blog. Nicio secundă n-am gândit mai departe. Îmi lipsea și încă îmi lipsește lumea bunicului meu, care, îndrăznesc să spun că era de viță nobilă prin caracter, gesturi, atitudine, comunicare, un om simplu, plecat de la țară și ajuns profesor universitar la Politehnica din Cluj. Așa am început să scriu și cumva lucrurile s-au legat pe mai departe. Astăzi lucrez cu adulți și copii atât în în grupuri, cât și în întâlniri 1 la 1.

Care este povestea și viziunea ManierArt?

Așa cum am menționat mai sus, totul a pornit dintr-o pasiune a mea și-o dorință de a vedea altceva în societate. ManierArt este mediul potrivit și călduros, unde, cu blândețe și instrumente utile, aducem valoare, clasă și profesionalism în viața clienților noștri.

Există o diferență specifică între cadoul oferit în afaceri și cel oferit în privat? Care ar fi aceea?

Diferența este legată de ceea ce ne dorim să transmitem. În mediul de afaceri, profesionalismul și nu intimitatea primează, chiar dacă suntem deschiși și comunicativi. Obiecte ce țin de viața personală este bine să fie evitate. Dacă este potrivit un cadou ce conține produse birotice de calitate, ori niște bilete la un spectacol mai greu accesibil ori cu locuri mai bune, nu putem spune același lucru despre un parfum, oricât de scump ar fi.

bune maniere3

Parfumul face parte din categoria cadourilor personale și chiar și așa, aș recomanda să fie achiziționat doar dacă este cunoscută preferința în detaliu. O idee elegantă ar fi o donație pentru o cauză socială, în numele celui care ar fi primit cadoul.

Crăciunul este aproape! Ai putea să ne dai câteva exemple de Do’s & Don’ts în materie de cadouri, pentru această perioadă?

Cu siguranță aș invita la un studiu. Cel care face cadoul să studieze puțin gusturile celui care primește cadoul. A acorda atenție, timp și implicare, chiar dacă dăm greș, reprezintă cel mai bun cadou, pentru că arată „ Îmi pasă de tine!”.

Un alt Do ar fi să personalizăm cadoul, fie că-l împachetăm sau și mai bine să lasăm câteva urări scrise de mână pe un bilețel ori felicitare. Obligatoriu Do – cadoul se desface de față cu cel ce l-a oferit și chiar atunci când e primit. Astfel, arăți aprecierea pentru timpul și implicarea sa.

bune maniere1

Don’t ar fi să nu lăsăm pe ultima sută de metri achiziționarea cadoului. Don’t – chiar dacă n-am primit exact ce ne-am dorit, să fim recunoscători pentru efortul care a fost depus, căci gestul contează foarte mult. Don’t – cadourile să nu aibă legătură cu religia și să nu fie exagerat de scumpe ori extravagante, mai ales dacă petrecem într-un grup. E bine să nu-i punem într-o ipostază neplăcută pe cei care nu-și permit cadouri extrem de scumpe.

Dacă ar fi să te caracterizezi, prin intermediul activității tale de dascăl în arta bunelor maniere, în doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Aș putea să caracterizez activitatea, în sine, care este despre și cu oameni și sună cam așa: RESPECT, DECENȚĂ și BUN SIMȚ, unde intră și bunul gust. Din punctul meu de vedere, o normalitate care, din păcate, a ajuns să fie o raritate.

By Diana Arieșan – editor contributor The Woman

111

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: arhivă personală Anca Șerban, cadouriperfecte.ro, joellemagazine.ro, avantaje.ro, magazine.brunelleschihotelflorence.com.