Alina Dumitru | Everything starts from: “It’s ok to need a change” (I)

Ediția cu numărul 8 a Conferinței de Leadership Feminin The Woman a pus accentul pe #LeadersofChance, promovând femei care au puterea de a inspira și de a schimba mici comunități. Alături de noi în cadrul panelului de discuție Change – Need it. Fear it. Do it. a participat Alina Dumitru, General Manager Zepter International România, a cărei poveste vă invităm să o descoperiți într-o serie de 3 articole.

P.S: În timp ce citești acest articol te invităm să asculți Frank Sinatra –  Fly Me To The Moon.

Alina Dumitru

Everything starts from: “It’s ok to need a change” (I)

Alina Dumitru, în prezent General Manager Zepter International România are în spate o carieră marcată de schimbări. Desigur, acestea au venit la pachet cu frici, cu provocări noi, cu modificări de perspectivă. Însă dacă privește înapoi, Alina este mulțumită și împlinită, pentru că toate aceste încercări au ajutat-o să fie astăzi un lider al schimbării. Despre momentul în care a avut nevoie de o schimbare, ne va vorbi chiar ea - Alina Dumitru.

Dacă vreți să aflați ce a însemnat pentru mine schimbarea în carieră aș putea începe scurt: Profesoară de engleză – Steweardesă – PR Manager Zepter – General Manager Zepter International România. Surprinzător, nu? Aparent, niciuna dintre meserii nu are legătură cu cealaltă. Totuși, în spatele acestor trei etape se află conjuncturi, momente favorabile, oameni, dorință de învățare, curiozitate, ambiție și muncă, împletite cu frici, provocări, experiențe noi și în final multe, multe satisfacții.

În 2002, plină de entuziasm, îmi începeam cariera profesională ca profesor de engleză. Mi-a plăcut enorm munca cu copii, însă pentru că eram foarte tânără și simțeam nevoia de dinamism în viața mea, am decis să mă fac însoțitoare de zbor în aviația comercială. Au urmat ani frumoși, în care am învățat să îmi fac meseria ca la carte, iar apoi în viața mea a apărut o nouă schimbare majoră: am devenit mamă. Pentru o femeie, această nouă postură aduce o schimbare radicală în felul în care începem să trăim și să simțim. Noua postură de mamă m-a făcut să mă orientez către o activitate la sol. Renunțasem să mai intru în aviație, așa că mi-am depus CV-uri la mai multe companii. Se pare că totuși cineva „de sus” m-a vrut din nou la înălțime, așa că am primit un telefon de la o prietenă care mi-a spus că cineva are nevoie de o însoțitoare de zbor pentru un avion privat înregistrat în Viena. Mi-am spus atunci că nimic nu e întâmplător, așa că am acceptat să devin din nou stewardesă.

După un timp, mi-a încolțit în minte ideea să mă mut la Viena. Simțeam că am nevoie de o nouă schimbare, care să mă ajute să mă dezvolt și care să mă provoace. Așa că mi-am dat demisia și m-am mutat la Viena. Nu aveam drept de muncă, nu vorbeam germana, mi-am făcut un credit și în ciuda tuturor obstacolelor mi-am spus că trebuie să reușesc. Am fost extrem de curajoasă, dacă stau acum să mă gândesc mai bine.

Christian Andrei (47)

Aș minți dacă aș spune că mi-a fost ușor, însă nu m-am gândit nicio clipă să renunț și m-am apucat să învăț limba germană. Într-o zi a primit un nou telefon pe care încă îl numesc „telefonul magic”. Șefa însoțitoarelor de zbor cu care mai lucrasem mi-a spus „Ți-am trimis CV-ul la Zepter, iar dacă acceptă, îți dau un semn”. De fapt, era vorba este avioanele de tip charter ZeptAir deținute de familia Zepter. Am acceptat din nou provocarea, pentru că mi-am dat seama că nu mă pot opune destinului. Într-o zi, am avut onoarea de a-i avea la bord chiar pe Madlena și Philip Zepter, fondatorii companiei Zepter pe care o cunoaștem cu toții. Pentru că mereu mi-am dorit să fac lucrurile ca la carte, mi-am dat toată silința pentru ca pe perioada acelui zbor, totul să fie perfect. Așa se face că după un timp am primit un telefon, pentru că se pare, prin telefon au venit toate schimbările în viața mea, în care mi s-a spus: “Vrem să știm dacă vrei să vii să lucrezi de-acum înainte pe avionul privat al familiei Zepter”.

Așadar, în 2011, am pășit pentru prima dată încrezătoare în universul Zepter. Cu fiecare zbor îl descopeream pe omul Philip Zepter, care deși era un om dur în aparență, avea foarte mult respect și apreciere pentru angajații săi. Îmi amintesc că atunci eram preocupată strict de meseria pe care o făceam, însă încercam tot timpul să am conversații plăcute cu dumnealui despre activitățile pe care le făcea sau despre povestea Zepter. Acum înțeleg că fiecare întrebare mă făcea pe mine să îl descopăr pe omul Zepter, însă mai mult decât atât, îl făcea pe omul Zepter să îmi descopere talentul și curajul. De fapt, fără să îmi dau seama, îmi clădeam încet cariera profesională care avea să îmi aducă atâtea satisfacții și de care mă bucur și astăzi.

Continuarea poveștii de succes a Alinei Dumitru, General Manager Zepter International România – „It’s ok to fear a change” – va fi publicată miercuri, 22 Mai 2019.