Expoziții de pictură, gravură, „Chimonoul întâlnește ia” și „Desene în spatele scenei, de Helmut Stürmer și Silviu Purcărete”, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Publicul prezent la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are bucuria să descopere, în perioada 20-29 august 2021, o varietate de evenimente speciale, expoziții, lansări de carte, conferințe care îmbogățesc programul ediției din acest an, alături de tradiționalele spectacole de teatru, dans, muzică, operă, acrobații sau parade.

Expozițiile din programul celei de-a XXVIII-a ediții sunt dedicate personalităților culturale ale României, între care Emil Cioran, Constantin Brâncuși sau Samuel von Brukenthal. Una dintre marile surprize ale FITS 2021 este prezența marelui regizor Silviu Purcărete și a reputatului scenograf Helmut Stürmer, nu doar în sălile de spectacole, ci și în sala de expoziție, cu o colecție de desene inedite.

Expoziția Desene în spatele scenei. Stürmer – Purcărete, va putea fi vizionată la Centrul de Informare Turistică  CIT (Piața Mare, nr. 2), iar vernisajul are loc în 22 august, la ora 14:30.

Helmut Stürmer este unul dintre cei mai apreciați scenografi români, cu o activitate prolifică atât în țară, cât și peste hotare. A colaborat cu regizorul Silviu Purcărete la conceperea câtorva dintre cele mai aclamate spectacole ale momentului, montate la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, printre care se numără „Faust”.

Silviu Purcărete, unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru are o carieră impresionantă ce i-a asigurat renumele dincolo de granițele țării natale. Acest fapt se vede prin multitudinea de premii naționale și internaționale sau prin prezența la multe dintre manifestările și festivalurile teatrale marcante ale lumii.

Expoziția CHIMONOUL întâlnește IA, expoziție de textile tradiționale de colecție – Iulia Gorneanu și Laura Caraman, va fi vernisată în 20 august, la ora 16:00, la Centrul Cultural Habitus.

Simboluri ale culturilor tradiționale ce le-au creat, chimonoul japonez și ia românească au devenit piese vestimentare iconice, influențând moda ultimului secol într-un mod covârșitor.

Anul acesta, România și Japonia celebrează o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

 

De la Cioran – trei ecouri artistice la scrierile lui, expoziție de pictură, grafică și tablouri de sticlă – Laurence Bourgeois, Jean-Marc Barrier și Mirela Vasile, va avea loc la Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal (str Tribunei, nr. 6).

2021 marchează a 110-a aniversare de la nașterea scriitorului Emil Cioran, la Rășinari, lângă Sibiu. Vernisajul va avea loc în 21 august, la ora 15:30.

Oglinzile lui Brâncuși, expoziție interactivă, este programată la Cercul Militar, Sala Festivă (Bulevardul Victoriei, nr. 5).

Vernisajul va avea loc în 22 august, la ora 16:00.

Mirrors of Brâncuși este un proiect organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI și Muzeul Național al Țăranului Român.

Monumental  Expoziție de grafică – Bruno Maria Brandt, are loc la Palatul Brukenthal, Palatul de Cartografie (Piața Mare, nr. 4), Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal (str Tribunei, nr. 6).

Trei secole Brukenthal, Arta europeană 1500-1800, expoziție de gravură – colecția av. George Șerban, se desfășoară la Palatul Brukenthal (Piața Mare, nr. 4).

Eye SB-you!, expoziție de pictură – Alexandru Cînean, este organizată la NO!HAI Ambasada Creativă  (Piața Mică, nr. 3).

Cuvinte întrupate 2.0. Scene la cutie, expoziție de fotografie, arta instalaţiei si muzică – Luana Popa, Dumitru Dinel Teodorescu, Tibor Cari are loc la Teatrul Gong, iar vernisajul este programat în 21 august, la ora 16:00.

Filiala Sibiu a Uniunii Artiștilor Plastici se alătură îndemnului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2021: „Construim speranța împreună”, organizând, în cadrul Festivalului, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Salonul Interjudețean de Arte Vizuale al Filialei UAP Sibiu 2021.

Expoziția de pictură, grafică, fotografie, artă decorativă și sculptură poate fi vizionată la Palatul Brukenthal (Piața Mare, nr. 4),Galeria UAP (Piața Mare, nr. 12).

Expoziția de fotografie „Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, are loc la Facultatea de Litere, Foaier, ULBS, și va fi vernisată în loc în 21 august, la ora 14:30.

Este un proiect inițiat de către Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Francez.

O altă expoziție va delecta publicul FITS, în perioada 20-29 august – Soft Escape, instalație, de Ștefan Radu Crețu, la Teatrul Național Radu Stanca.

Programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu poate fi consultat pe site-ul www.sibfest.ro 

Program FITS 2021