Februarie este Luna Stării de Bine a Profesorului

Profesori Fericiți pentru România și Finnish Teacher Training Centre organizează, în luna februarie, cea de-a treia ediție a Lunii Stării de Bine a Profesorului, un program prin care se promovează beneficiile stării de bine a profesorilor, în clasă și în afara ei, pentru că sănătatea emoțională și socială a profesorului are un impact pozitiv în comportamentul și succesul școlar al elevilor.

La fel ca rolul de părinte, rolul de profesor este extrem de solicitant emoțional. De aceea, cadrele didactice au de câștigat dacă acordă mai multă atenție propriului echilibru emoțional, dacă își îmbunătățesc sănătatea mintală și emoțională și dacă își creează rutine care să îi ajute să se relaxeze și să le facă viața profesională mai ușoară. Cu atât mai mult, în această perioadă, când nivelul de energie este mai scăzut și ne aflăm la mijloc de an școlar, profesorii au nevoie de un impuls de motivație, încredere și grijă față de sine, pentru a putea face față provocărilor și a-și ajuta elevii să își atingă întregul potențial școlar. Astfel, organizatori au considerat că luna februarie ar fi cea mai potrivită pentru un astfel de demers.

Scopul acestei inițiative este de a împărtăși metode, experiențe și modele de bună practică pentru Starea de Bine a profesorilor și de a:
– încuraja profesorii să aplice noi metode pentru a găsi echilibrul emoțional și comportamental;
– practica exerciții de reducere a nivelului de stres, care explorează tehnici de concentrare și tipare de gândire;
– dezvolta planuri de acțiune individuale pentru a întări motivația și entuziasmul și a diminua stresul;
– organiza comunități, unde vocea autentică a profesorului este auzită, înțeleasă și respectată.

În cadrul Lunii Stării de Bine a Profesorului, se vor organiza o serie de activități online gratuite, dedicate profesorilor, menite să le ofere acestora sprijinul necesar pentru ca ei să se simtă susținuți în rolul lor de creatori de educație și să transmită mai departe, elevilor, bucurie, entuziasm și atitudine pozitivă.

„Avantajul acestor evenimente virtuale este acela că putem să creăm legături cu profesorii din întreaga țară, să facem schimb de experiențe și idei și să le oferim sprijin și inspirație pentru a-și cultiva starea de bine. Edițiile precedente ale Lunii Stării de Bine a Profesorului au avut un impact benefic asupra profesorilor care ni s-au alăturat și care au ales apoi să rămână alături de noi pe tot parcursul anului, dar și asupra elevilor lor. Feedback-ul lor ne-a ajutat să continuăm ceea ce facem, să evoluăm și să dezvoltăm noi proiecte.”, transmite Simona Baciu, fondatoarea programului Profesori Fericiți pentru România.

simona_baciu_138927

„Ne dorim ca profesorii să nu se simtă singuri, să știe că pot oricând să întrebe, să ceară ajutorul și să crească împreună. Pentru că un profesor care este bine are un impact infinit mai mare și asupra stării de bine a elevilor din fața lui.”, spune Elena Lotrean, fondatoarea Finnish Teacher Training Centre.

Calendarul evenimentelor:
Workshopuri și webinarii pentru Starea de Bine a profesorului
În 1, 8 și 15 februarie, va avea loc o serie de trei ateliere online, susținute de Sabina Pop, psiholog, trainer și facilitator în cadrul programului Profesori Fericiți pentru România, în cadrul cărora vor fi prezentate exerciții practice de meditație și respirație conștientă, tehnici care pot fi folosite cu succes în sala de clasă.

În 16 februarie, Anda-Laura Silea, din experiența sa de profesor, profesor digital, creator de resurse educaționale deschise, director și formator, va trata modul în care starea de bine poate influența comportamentul nostru digital în webinarul Spațiul Digital și Starea de Bine a Profesorului.

În 18 februarie, Cristina Petrescu, psiholog și facilitator în cadrul PlaYouth, va susține un atelier cu tema Managementul stresului la clasă, în cadrul căruia participanții vor primi sfaturi pentru gestionarea stresului și sugestii practice pentru gestionarea perioadelor stresante.

În 22 februarie, Cătălina Novac, Doctor în Psihologie, Psiholog în cadrul Northern Virginia Community College și consultant UNESCO, va susține un atelier în cadrul căruia se va discuta despre impactul pe care jocurile electronice îl au asupra elevilor și asupra educației lor.

În 23 februarie, Laura Popa, din experiența sa de profesor, mentor, director și formator, va trata, din punct de vedere al chimiei și biologiei, modul în care starea de bine influențează capacitățile fiziologice ale creierului în cadrul webinarului Neuroștiințe și Starea de Bine a Profesorului.

În 28 februarie, Georgiana Socoliu, Middle School Coordinator în cadrul Avenor College, va propune, în cadrul atelierului Starea de Bine. Cum îmbunătățim relația elevi-profesori?, câteva instrumente de conștientizare a stărilor pe care le trăim, obiceiuri în rutina zilnică ce ne ajută să ne încărcăm cu energie benefică atât pentru noi, cât și pentru cei cu care interacționăm, dar și strategii care îi pot ajuta pe profesori în construirea unor relații autentice cu elevii lor.
Înscrierea la toate aceste evenimente gratuite este disponibilă pe site-ul www.teachertraining.ro, în secțiunea Calendar.

Provocări pentru Starea de Bine
Începând din 31 ianuarie și până la finalul lunii februarie, în fiecare zi de luni, se va lansa câte o provocare săptămânală pentru profesori. Aceștia vor fi ghidați și încurajați să practice o serie de exerciții prin care să conștientizeze modul în care gândesc și felul în care își gestionează emoțiile, pentru a putea să își păstreze energia pozitivă și entuziasmul pe parcursul unei zile.

Podcast Well-being Around the World
În cadrul Lunii Stării de Bine a Profesorului, podcastul Profesori Fericiți pentru România va avea o nouă serie, intitulată Well-being Around the World. În fiecare joi, se va lansa câte un nou episod, care va avea ca invitați profesori și experți internaționali în educație. Aceștia vor vorbi despre provocarea de a fi dascăl în aceste vremuri și despre proiectele educaționale din străinătate, care ar putea servi drept modele și surse de inspirație pentru profesorii din România.

Lansarea culegerii de exerciții pentru Starea de Bine
La sfârșitul lunii, se va lansa “ARAT – 5 tehnici, 100 de exerciții pentru starea de bine”, un material didactic, dar și de dezvoltare personală, pe care ar trebui să îl parcurgă fiecare profesor care dorește să predea din suflet, cu blândețe și entuziasm.

Pentru mai multe informații despre Luna Stării de Bine a Profesorului, vă invităm să accesați pagina evenimentului.