Andreea Voina și-a finalizat doctoratul în Științe Politice, pe tema Reprezentării și discursului femeilor în politica contemporană între SUA și România, iar după o bursă Fulbright în SUA a ales să împărtășească din experiența ei studenților de la FSPAC predând la departamentul de Comunicare, PR și Publicitate și neîncetând prin tot ceea face să ofere o valoroasă lecție despre determinarea și puterea unei femei!
Cum arată o zi din viața ta?
Mi-ar plăcea să pot oferi un răspuns care să inspire, probabil că lucrurile ar sta altfel dacă zilele ar fi mai lungi. Activitățile mele de zi cu zi stau sub semnul învățării, indiferent că e vorba despre interacțiunile cu studenții mei, care constituie un proces de învățare cu dublu sens, sau de consolidarea expertizei în domeniul care mă pasionează. Pe măsură ce mă documentez, devin tot mai conștientă de cantitatea uriașă de evenimente, fenomene și concepte pe care le-am lăsat neexplorate și mă străduiesc să-mi depășesc acest cusur.
Încă de când interesul meu pentru statutul femeilor a început să se globalizeze, parcurg toate materialele pe care le pot accesa pe tema femeilor în politică, fie cu caracter jurnalistic, fie științific. Uneori, înlocuiesc lectura cu stand-up comedy feminin, ca să nu simt că trișez.
Daca ar fi să faci un portret al femeii “The Woman’’ cum ar arăta el?
A creiona un singur portret al femeii “The Woman” ar însemna să fac abstracție de valorile și mantrele mele. Femeia – cu majusculă – e cine alege ea să fie, își negociază propria identitate în funcție de cum dorește să se poziționeze în raport cu sinele și cu alteritatea. E o campioană a propriei existențe, indiferent de modul în care alege să o deruleze.
Care crezi că sunt punctele forte ale femeilor de astăzi, dar și cele vulnerabile?
Cred că dintotdeauna au existat femei care au combătut stereotipuri de gen, însă azi, mai mult decât oricând, conștientizăm potențialitățile femeilor în sfere mai puțin tradiționale sau chiar disonante expectanțelor convenționale de gen. Determinarea cu care ele anihilează plafoane de sticlă, varietatea de identități pe care le adoptă, măiestria cu care navighează diverse roluri, toate acestea sunt trăsături ale femeilor contemporane. Vulnerabilitățile femeilor, pe de altă parte, rezidă în latența ambițiilor acestora, în faptul că mereu au nevoie de validare suplimentară pentru a-și materializa aspirațiile și ezită să-și asume, fără rezerve, meritele personale și profesionale. Acesta e rezultatul socializării de gen inerente culturii noastre patriarhale.
Ce putem face ca vocea noastră să se facă și mai auzită, să devenim o forță și mai mare?
Sunt trei aspecte care îmi vin în minte, în vederea potențării vocii femeilor. Solidaritatea de gen joacă ingratul rol de rara avis în relaționarea dintre femei, în special dacă vorbim de gap-uri de putere sau generaționale. Cum putem aspira să devenim partenere de discuție egale bărbaților, dacă ne încordăm mușchii în fața femeilor, pentru a le dezarma de potențial? De asemenea, trebuie să ne calibrăm capacitatea de a ne face auzite și cea de a asculta activ, pentru a ne optimiza mesajul și a-i maximiza efectul. Apoi, trebuie să încetăm să ne ferim de asumarea unei identități feministe. Nu, feminismul nu înseamnă că urăști bărbații și automat îți schimbi orientarea sexuală, ci se traduce, așa cum susținea incisiv Marie Shear, prin noțiunea radicală că femeile sunt oameni.
Care este idealul spre care tinzi din punct de vedere profesional și personal?
Idealul meu se află într-o perpetuă rafinare. Studiind amploarea fără precedent a mișcării de empowerment a femeilor din Statele Unite ale Americii, generată ca reacție a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2016, mi-aș dori ca, la un moment dat, să adopt rolul de catalizator al femeilor în spațiul politic. Aspir la asta fie prin mecanismul actual, de creare a cunoașterii în domeniu, pe care deja îl consolidez, fie prin crearea unui incubator de ambiții politice pentru femei, atunci când voi simți că e momentul.
Sursă foto: Arhivă personală
Rodica Topan