Principesa Margareta, noul custode al Coroanei, o viață dedicată comunității

Principesa Margareta, custodele Coroanei României, este prima fiică a regelui Mihai I al României și a principesei Ana de Bourbon Parma. În anul 1997 regele Mihai a numit-o succesoare la conducerea Casei Regale de România, eveniment ce a avut loc în ziua în care s-au împlinit 60 de ani de la abdicarea forțată a sa. Din 2016, la cererea regelui, Principesa Margareta l-a reprezentat și a dus la îndeplinire toate acțiunile sale publice, ca urmare a degradării stării de sănătate.

Principesa-Margareta-copil-3

Principesa Margareta a studiat în Italia, Elveția și Marea Britanie. La 14 ani s-a întors în Elveția, unde a urmat Liceul Francez, fiind pasionată de filosofie. În 1974 a obținut licența în Sociologie, Științe Politice și Drept Public Internațional la Universitatea din Edinburgh.

ASR-principesa-mostenitoare-a-Romaniei

A participat la un program amplu de cercetare coordonat de Organizația Mondială a Sănătății. În 1983 s-a mutat în Roma, unde s-a alăturat Organizației pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU, unde, ca membră a echipei proiectului Zilei Mondiale a Alimentației, a lucrat la o campanie de promovare în masă a programelor de agricultură, nutriție și eradicare a sărăciei. În toamna lui 1989 a renunțat și s-a mutat în Geneva, să lucreze împreună cu tatăl ei, devotându-se în întregime muncii de caritate pentru România.

Nunta-printului-William---cum-se-va-imbraca-Familia-Regala-din-Romania

În țară a ajuns pentru prima dată în anul 1990. Timp de opt zile a vizitat spitale, orfelinate, case de bătrâni, sate distruse si monumente în paragină. După vizita din ianuarie 1990 Principesa Margareta, impresionată de efectele de regimul comunist, lansează numeroase apeluri internaționale prin care cere ajutorarea României. În vara aceluiași an, pune bazele Fundației Principesa Margareta, iar în 1991 deschide o filială și la București.

ASR_Principesa-Margareta_a-Romaniei

Până în 2006, fundația adunase peste 5 milioane de euro, prin care a contribuit la dezvoltarea țării noastre. Până în 2012 România a beneficiat prin intermediul fundației de ajutor pentru 174 de mii de vârstnici, 25 de mii de copii și tineri, și 2.800 de familii aflate în situații dificile.

ICH_2321

În cadrul discursului ținut cu ocazia ședinței solemne din Parlamentul României de comemorare a regelui Mihai, Custodele Coroanei a spus: „Am pierdut ca și întreaga națiune un părinte, de aceea în aceste clipe grele suntem uniți în doliul nostru. Bunătatea și iertatea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitatea țării în momente de grave abateri de la mersul firesc al lumii. Chiar când a fost departe de țară, românii l-au privit ca pe un far luminos. În inima părinților mei a existat întotdeauna un mâine. Cu gândul la acel mâine, vă mulțumesc pentru ziua de astăzi.”

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: www.familiaregală.ro, OKMagazine, Psychologies.ro, FPMR.ro Ziare.com, ȘtiriBotoșani