Festivalul de la Cannes aflat în 2017 la cea de-a 70-a ediție a aniversării

Festivalul de la Cannes, numit până în anul 2002 Festivalul International de Film, este organizat anual în Franța, promovând filme noi, de toate genurile, inclusiv documentare, din întreaga lume. Acest festivalul este organizat în luna mai, la Palais des Festivals et des Congrès. 

cannes-film-festival-1200x400

În anul 2014, a fost numit președinte al festivalului Pierre Lescure. De asemenea, Consiliul de Administrație l-a numit pe Gilles Jacob președinte de onoare al festivalului. Festivalul de Film de la Cannes își are originea în 1932, când Jean Zay, ministrul francez al Educației Naționale, a creat un festival cinematografic internațional.

În 1955, a fost creat Palme d’Or, înlocuind Grand Prix du Festival, care a fost acordat până în acel an. În 1957, Dolores del Rio devine prima femeie, membră a juriului. În 1959, a fost fondat Marché du Film, care a oferit festivalului un caracter comercial, devenind prima platformă internațională pentru comerțul cinematografic.

00023baf_medium

În anul 1966, Olivia de Havilland a fost numită prima femeie președintă a festivalului, iar în 1983, a fost construit un nou Palais des Festivals et des Congrès, mult mai mare, pentru a găzdui Festivalul, poreclit „ Bunkerul” provocând nenumărate reacții negative.

Înainte de începerea fiecărui eveniment, consiliul de administrație al Festivalului numește juriul, care este ales dintr-o gamă largă de artiști internaționali. Ediția de anul acesta, care se desfășoară în perioada 17-28 mai, marchează cea de-a 70-a ediție a aniversării Festivalului de la Cannes.

Cannes Monica Bellucci Photocall

Regizorul și scenaristul de film Pedro Almodóvar a fost selectat ca președinte al juriului pentru festival, însoțit de actrița Monica Bellucci, care găzduiește ceremoniile de deschidere și de închidere. Ismael’s Ghosts, regizat de regizorul francez Arnaud Desplechin, a fost selectat ca film de deschidere al festivalului.

Secțiunea Cinéfondation se concentrează pe filmele realizate de studenți la școlile de film. Patru dintre filmele selectate reprezintă pentru prima dată școli care participă la Cinéfondation. Sicilian Ghost Story, regizat de Fabio Grassadonia și Antonio Piazza, a fost selectat ca film de deschidere pentru secțiunea Semaine de la critique, în timp ce Brigsby Bear, regizat de Dave McCary, a fost selectat ca film de închidere.

14Cannes-master768

ACID, asociația regizorilor de film, continuă să își demonstreaze sprijinul și în acest an, pentru nouă dintre filmele propuse în cadrul acestei ediții, încercând să ofere sprijin producătorilor de film. Noutatea pentru anul 2017 este concursul de lung metraje, care cuprinde, pentru prima dată în istoria secțiunii, un film animat și un film documentar.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: keywordsuggest.org, thesun.co.uk, avantaje.ro, nytimes.com, planyourexhibition.com. Sursă articol: festival-cannes.com.