Fotografa Andra Drăgan: Iubesc faptul că lucrez doar cu oameni fericiți, în momentele cele mai fericite din viața lor

Andra Drăgan s-a pregătit jumătate din viața ei pentru a lucra cu cifrele. Astăzi însă, numără doar cadre pentru că a lăsat economia deoparte și și-a urmat pasiunea: fotografia. Mentorul care i-a dat curaj a fost soțul ei, care a ajutat-o să capete tot mai multă încredere și să fie o prezență altfel pe piață. A doua mare pasiune a lor, ca familie, sunt călătoriile pe care încearcă să le introducă treptat și în viața băiețelului lor.

download (5)

Andra, de ce fotograf și nu altă meserie, mai ales că știu că ai absolvit o facultate în domeniul economiei? Când ai început?

Știi genul ăla de copil care face întotdeauna ce e bine și ce ,,trebuie” să facă deoarece așa i se dictează de acasă? Asta sunt eu, Ruxandra, eleva studioasă cu o copilărie fericită, însă ordonată și calculată, șefa clasei, contabilă, top trei în clasă etc. Am absolvit cu note mari, am făcut un master în audit…însă am ales să fiu fotograf. De ce? M-am molipsit de la Marius, soțul meu, mentorul meu, care lucra deja în domeniu de ceva timp. În sfârșit puteam face ceva deosebit, neconvențional, pentru sufletul meu. Întotdeauna am adorat desenul, însă am practicat asta doar ca hobby, când timpul îmi permitea (primul meu job l-am avut la 16 ani, întotdeauna mi-a plăcut să fiu independentă). Așa am ajuns fotograf, furând meserie de la cel care urma să îmi devină soț puțin mai târziu.

download (1)

Fotografia de nuntă e ceva ce se caută. Totodată, dincolo de cerere există și o ofertă destul de mare. Ce crezi tu că e diferit la ceea ce faci tu și îți aduce atâtea aprecieri, nu doar de la clienți, ci și, așa cum cred că bine am văzut, premii internațioale?

Așa cum spune și o statistică amuzantă, jumătate din utilizatorii de Facebook din România au atașat numelui propriu denumirea de… Photography. După criza, care m-a prins lucrând în domeniul bancar, începutul unei carierei fotografice a părut o șansă pentru mulți, așadar, pe piață au apărut și dispărut multe nume, fiecare dorind să facă ceva ALTFEL. Ce simt că mă face pe mine diferită? Implicarea și devotamentul față de munca mea. Ca femeie, am luptat la rândul meu cu prejudecăți, cu invitați agasanți, cu limitări din partea altor colegi de breaslă, mai ales în calitate de fotograf internațional. Îmi amintesc și acum cum eram însărcinată în 5 luni și am zburat din Santorini în New York – 4 zboruri în aceeași zi – ca să fotografiez două proiecte total diferite și total noi pentru mine, iar lumea nici nu bănuia că sunt însărcinată. Asta simt că e atuul meu, rezistența la muncă multă. Premiile internaționale ne-au propulsat pe această piață și ne-au dat credibilitate în fața unor clienți din alt colț al lumii, care poate nici nu au idee unde e România pe hartă, dar cu siguranță află după ce lucrează cu noi. Întotdeauna ne place să spunem că venim din ,,țara lui Dracula” și atunci se elucidează tot misterul.

download (3)

La voi e o afacere de familie, lucrezi alături de soțul tău. Cum e, care sunt provocările între profesie și viața de familie?

Curajul de a face acest pas în domeniul fotografiei în datorez în totalitate lui Marius, soțului meu, de la care am și ,,furat meserie” timp de un pic mai bine de un an, după care am decis să îmi iau zborul pe un stil propriu și să fotografiez separat. Motivul? După fiecare zi de fotografiat împreună, urmau alte trei zile de certuri, fiecare având o viziune proprie asupra fotografiei. Așa că am decis să separăm munca de teren pentru ca fiecare să aibă libertate de exprimare – un demers artistic în care fiecare trebuie să se simtă creativ până la capăt. Fiecare fotografiază separat, mergem la cursuri de fotografie împreună, Împărțim munca de birou, lucrăm împreună toate proiectele, ne consultăm, luăm decizii împreună, însă trebuie să recunosc utilitatea maximă a căștilor și a muzicii ascultate pe Youtube în timp ce lucrez. 

download (2)

Îți mai aduci aminte prima nuntă?

Un aspect cu care mă pot lăuda tare de tot e faptul că rețin anumite conjuncturi, date, nume, fizionomii. Așadar, nu doar că îmi amintesc numele mirilor mei și data, deși au trecut ani buni de la prima mea nuntă singură, fără ajutor, dar îmi amintesc și faptul că mi-am blocat un buton de la aparat în timpul cununiei civile și mă treceau fiori de groază ...Norocul meu a fost că fotografiile erau suficient de ok calitativ încă să le pot decupa apoi după bunul plac. Ah.. și faptul că nici la toaletă nu am mers tot evenimentul de teamă să nu ratez ceva important…

download (6)

Ce îți place cel mai mult la ceea ce faci?

Mă simt atât de norocoasă că am ajuns să îmi transform o pasiune, un hobby, în jobul de zi cu zi, în sursa noastră de venit. Au fost ani grei, în care ne-am zbătut să facem ceva altfel și să ne educăm în a crește pe piață, însă a meritat. Iubesc faptul că am văzut 50 de țări până la 30 de ani, și asta datorită fotografiei. Iubesc faptul că pot să fiu liberă în a mă exprima și în a crea ceva ce place mai departe. Iubesc surpriza din ochii mireselor mele când le arăt un portret cu ele, la câteva secunde după ce l-am fotografiat. Iubesc faptul că lucrez doar cu oameni fericiți, în momentele cele mai fericite din viața lor (câteodată, mă trezesc zâmbind în timp ce lucrez la birou, singură în fața monitorului. Asta e extraordinar! Te umple de energie încât poți lucra dublu, triplu, decât ți-ai propus). Ador faptul că pot savura momente unice alături de oameni în timp ce îi fotografiez, și mă bucur la bucuria lor, tresar la emoțiile lor. Iubesc reacția clienților mei când își primesc materialele. Iubesc biroul pe care ni l-am amenajat cât mai aproape de casă, să fim aproape de băiețelul nostru. Nu am descoperit însă o rețetă magică pentru ca timpul să nu treacă atât de repede și să fiu mai productivă în timp de lucrez la birou.

download (4)

Te ajută experiența din facultate în business-ul pe care îl ai?

Experiența din trecut, toate joburile pe care le-am avut până am ajuns în prezent, sunt parte din mine, din felul meu de a fi (de la mascota îmbrăcată în Kinder Pinguin care servește lumea la degustare în supermarket la front office consultant în bancă). Alegerea unui fotograf nu reprezintă doar alegerea unei tehnici prin care fotografiile de nuntă să fie wow, ci alegerea unei persoane demne să surprindă cele mai frumoase și mai emoționante clipe în fotografiile sale. Așadar, calitatea de om este primordială în acest caz, și simt că toate experiențele profesionale avute înainte de a deveni fotograf m-au îmbogățit ca om.

By Loredana Bertișan – Editor Contributor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

 Sursa foto: Portofoliu personal AMDragan Photography, amdragan.com