Freelancing: viitorul potențial de dezvoltare a pieței muncii | Alexa Dumitru, fondatoare Ethos Advice

Piața freelancingului este în plină expansiune. În 2021 INS raporta un număr aproximativ de 1.2 milioane freelancers, iar în 2022 aproximativ 2.1 milioane. 

În 2023, este de așteptat să depășească 3 milioane. Această creștere este determinată de o serie de factori, inclusiv cererea tot mai mare de aranjamente flexibile de muncă, creșterea muncii la distanță și decalajul tot mai mare de competențe în forța de muncă.

„Undeva cineva caută exact ceea ce ai de oferit.” — Louise Hay

Pe măsură ce piața freelancingului continuă să crească, noi cerințe și posibilități de dezvoltare apar atat pentru businessuri de toate dimensiunile cat și pentru freelancers. 

De ce caută businessurile să lucreze cu freelancers din ce în ce mai mult?

 

Eficientizarea costurilor

 

Businessurile mici și medii au acces la resurse de top pe care nu și le-ar permite în mod normal în regim de angajare. Când businessul tău este într-o fază incipientă de dezvoltare, are nevoie de cele mai multe resurse alocate: resurse financiare, umane, tehnologice, șamd. Doar că exact în această fază, dacă nu ai suficient capital de investit, nu ai posibilitatea de a aduce în companie resurse umane de cea mai bună calitate din punct de vedere experiență și spirit intraprenorial. 

Soluția optimă devine lucrul pe proiect cu un freelancer care are ani de experiență în domeniul, industria respectivă, dar pe care nu ți l-ai permite în mod normal în regim de angajare cu normă întreagă. 

Câteva exemple: 

Nu îți permiți să angajezi o persoană specializată în resurse umane, dar ți-ai dori să faci o recrutare corectă, sănătoasă ca să nu întâmpini probleme ulterior. 

Nu îți permiti un senior de marketing, dar în același timp știi cât de important este marketingul în a susține vânzările și că ai nevoie de un plan de marketing anual gândit de un profesionist. 

 

Suplinirea nevoilor temporare

 

Pot exista situații  în care ai nevoie de cineva cu o anumită abilitate, dar nu ai suficientă muncă pentru a justifica angajarea unui membru în echipă cu normă întreagă. În loc să angajezi pe cineva și să cauți să îi ocupi ziua cu sarcini care nu corespund setului de abilități sau dorințelor de creștere ale persoanei respective, economisești costurile angajând un freelancer pentru a acoperi munca până când cererea crește la o nevoie de normă întreagă.

Când calculezi costul păstrării rolurilor neocupate, este posibil să descoperi că impactul financiar se extinde dincolo de munca rămasă neexecută. Costurile pot include pierderi indirecte cum ar fi scăderea productivității, oportunitățile ratate și calitatea redusă a serviciilor pentru clienți.

 

Calitatea ridicată a tuturor proiectelor

 

Deja e destul de cunoscut ca freelancerii oferă muncă de înaltă calitate din mai multe motive. Dacă au ales acest drum în general fac doar ceea ce le place și sunt specializați în acele paliere. În plus, majoritatea freelancerilor lucrează cu mai multe companii, ceea ce le extinde și aprofundează cunoștințele și experiența. Această experiență poate apărea în munca de calitate superioară în comparație cu cineva care lucrează pentru o singură companie.

Freelancerii au, de asemenea, un stimulent pentru a oferi muncă de înaltă calitate, deoarece lucrează pe cont propriu. Cu cât calitatea muncii lor este mai bună, cu atât este mai probabil să atragă clienți noi și să-i facă pe cei vechi să revină.

Desigur, nu orice freelancer se potrivește perfect pentru un anumit proiect, e important să se alinieze cu cerințele și valorile companiei. 

 

Timpul de execuție mai rapid

 

În comparație cu angajații, freelancerii pot finaliza livrabile mai rapid. În general, sunt obișnuiți să sară într-un proiect și să treacă direct la muncă. Și, spre deosebire de angajați, freelancerii pot alege să se concentreze pe un singur proiect la un moment dat. În plus, timpul lor de lucru este adesea mai productiv, pentru ca nu pierd la fel de mult timp în ședințe nesfârșite sau nu sunt întrerupți de colegi. 

De asemenea, freelancerii își controlează propriile programe, astfel încât să poată lucra atunci când sunt cei mai productivi, ceea ce poate să nu fie orele de lucru obișnuite.

 

Economia de timp pentru proiecte punctuale

 

Majoritatea antreprenorilor știu ce înseamnă un proces de recrutare si ulterior un proces de onboarding în companie. Pot fi procese de durată câteodată și care blochează din timpul alocat altor sarcini. 

Fiecare brand va întâlni acele proiecte sau sarcini „unice” pentru care au nevoie de ajutor specializat. Și este mult mai eficient din punct de vedere al timpului și mai inteligent din punct de vedere financiar pentru acea afacere să angajeze un freelancer ca lucrător contractual, mai degrabă decât să caute un nou angajat pe care trebuie să-l îmbarce, să-l antreneze și să îi acorde un salariu și beneficii.

Dacă merg direct la sursă și angajează un freelancer expert care știe deja ce face, atunci își vor obține livrabilul mai rapid și mai ieftin.

 

Navigarea facilă a perioadelor de incertitudine financiară

 

E mult mai ușor să navighezi perioadele de incertitudine în business lucrând cu freelancers. Economia gig e în plină dezvoltare datorită acestei flexibilități și independențe pe care o oferă de ambele părți. 

Fondatorii, CEOs, managerii pot să înceapă și să încheie colaborări cu ușurință pe proiecte pe care le au de îndeplinit. În cazul fluctuațiilor economice, blocajelor de cashflow sau a altor probleme, aceștia au flexibilitatea de a încheia colaborarea. 

 

Perspectivele noi

 

Angajații cu normă întreagă se implică uneori în business la fel de mult ca fondatorii, managerii sau CEOul. Acest lucru are și avantajele și dezavantajele lui. Unul dintre dezavantaje este că ajung la un moment dat sa se obișnuiască și ei cu modul de lucru, procesele și să nu mai vadă „pădurea de copaci”. În acel moment un freelancer poate să vinĂ cu perspective noi pentru că se uită la business cu ochi curioși „de copil”. Poate să vadă lucruri simple sau complicate, ce pot fi schimbate și pot aduce îmbunătățiri. 

 

Evitarea supraîncărcării echipei din interiorul companiei

 

Să ai “backup freelancers” înseamnă enorm pentru productivitatea echipei. Situația în care freelancerii pot să-și asume o parte din volumul de muncă și să furnizeze expertiză acolo unde este necesar poate reduce stresul angajaților, poate crește implicarea acestora și poate îmbunătăți moralul echipei. 

Este important să respecți programul de muncă, încărcarea normală a echipei, să nu-i debusolezi constant cu orice idee nouă ai. 

În același timp e extrem de plăcut și productiv sa îți testezi ideile noi așa ca freelancerii în acest caz pot fi opțiunea perfectă. Poți face testare, poți dezvolta concepte noi sau poți încerca piețe, ramuri de business noi cu aceștia. Toate acestea în timp ce echipa din cadrul companiei ține sarcinile securizate și productivitatea în control. 

Freelancerii au la rândul lor nenumărate motive de a alege acest regim de lucru. De asemenea, au un profil intraprenorial și sunt un hibrid între angajat și antreprenor. 

Foarte responsabili, cu o independență crescută și o adaptabilitate antrenată, freelancerii pot fi oamenii potriviți în multe momente în care businessul tău are nevoie de flexibilitate sau rapiditate.