Guvernul a adoptat Legea Internshipului. Avantaje pentru companii și stagiari

Deși la început a fost privit cu o ușoară reticență în România, internshipul a devenit un program tot mai întâlnit atât în companii, cât și în instituțiile publice. Pe lângă faptul că tinerii beneficiază de formare profesională și dobândesc experiență ,,în teren”, internshipul ajută și angajatorii deoarece astfel pot recruta mai ușor forță de muncă nouă, cu viziuni proaspete.

Guvernul României a adoptat săptămâna aceasta Legea Internshipului, care reglementează astfel această activitate.

Senior candidate filling application form at table

Ce spune legea?

Tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani devin eligibili pentru a participa la programe de internship plătite, atât la firme private, cât și la instituții publice. Stagiile pot avea cel mult șase luni. Pe durata unui an calendaristic, o organizație poate încheia simultat contracte de internship pentru un număr de stagiari care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total de angajați.

Beneficiarul programului de internship are dreptul să primească o indemnizație lunară netă de internship, din partea organizației. Cuantumul acesteia trebuie să fie cel puțin egal cu 50% din echivalentul salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

Un intern va petrece în organizație șase ore pe zi, în regim de maxim 30 de ore pe săptămână. Activitatea va fi desfășurată cinci zile pe săptămână, urmate de două zile consecutive de repaus. Este interzisă efectuarea de ore suplimentare pe durata programului de internship.

Group of multiethnic busy people working in an office

La finalul programului, internul va primi de la companie un certificat de internship. Pe perioada derulării programului de internship organizația gazdă are obligația asigurării în sistemul asigurărilor de sănătate a internului care nu are calitatea de asigurat și a plății contribuției aferente.

Avantajele companiei

Persoanele juridice care, în termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un contract de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship, primesc, la cerere, din partea statului, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare a angajării echivalentă cu 4.586 lei pe angajat, sumă calculată la cursul Băncii Naționale a României de la data efectuării plății, după îndeplinirea obligației de menținere a raporturilor de muncă cu acesta pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 24 de luni.

Potrivit parcursului legislativ, proiectul urmează a fi trimis la Parlament, cu solicitarea de dezbatere și aprobare în procedură de urgență.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României. 

Sursă foto: www.freepik.com