Guvernul României propune înființarea Avocatului Copilului

În utima ședință de Guvern, liderii au aprobat înființarea Avocatului Copilului, o structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului.

classmates-with-chalk-together_23-2147663475

Prin noua structură, proiectul de lege dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului. Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap.

stop-abusing-boy-violence-child-bondage-in-angle-image-blur-human-rights-day-concept_2919-26

Insituția va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va efectua controale la instituțiile publice reclamate.

În plus, acesta va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă, în fapt, drepturile copilului.

business-work-concept_1388-81

Actul normativ prevede înființarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective se vor ocupa exclusiv de dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului.

Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respectă recomandarea de țară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva. Instituția Avocatului Poporului este organizată și funcționează în conformitate cu Principiile de la Paris, care indică faptul că toate statele membre sunt încurajate să creeze sau să consolideze instituțiile naționale, cu cadre legislative cât mai ample cu putință pentru a lucra în promovarea și protecția drepturilor omului.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

 Sursă foto: www.freepik.com