Handbalista Cristina Neagu, cea mai valoroasă jucătoare a Europei prin voturile fanilor

Românca  Cristina Neagu, în vârstă de 29 de ani, a fost aleasă cea mai valoroasă jucătoare a Europei în 2017, prin voturile fanilor într-un sondaj realizat de EHF Champions League. Handbalista de la CSM Bucureşti a adunat 52% din voturi, ceea ce înseamnă 15.185 din cele 29.160 acordate.

A concurat cu alte opt hanbaliste nominalizate de EHF. Nu este prima distincție pentru tânăra handbalistă care a mai marcat o premieră: este singura handbalistă din istorie care a primit de trei ori titlul de Cea mai bună handbalistă IHF a anului.

De la joaca de copil la carieră

Cristina s-a născut în București și a intrat în lumea handbalului în anul 2000, la vârsta de 12 ani. La o oră de sport, antrenoarea Maria Covaci venise să selecționeze fete pentru secția de hanbal a Clubului Sportiv Școlar Nr. 5. A încercat pentru că a spuns că nu are nimic de pierdut, iar tocmai această șansă pe care și-a acordat-o  a adus-o în topul sportivelor.

cristina-neagu-domina-clasamentul-la-europenele-de-handbal-18560172

Șase ani mai târziu, a fost remarcată de clubul Rulmentul Brașov, unde a primit titlul de sportiva anului  din județ. În 2007, a fost convocată de antrenorul Gheorghe Tadici la Națională. A participat la Campionatul Mondial din Franța, unde la acel moment țara noastră s-a clasat pe locul IV.

A urmat o colaborare cu echipa Oltchim, unde antrenoarea a descoperit la un moment dat că Cristina se confrunta cu probleme serioase de sănătate. A urmat un tratament medical și o recuperare care a durat aproximativ un an. 

872716-797130-cristina-neagu

A revenit pe teren alături de Oltchim, dar nu pentru mult timp deoarece în 2013 problemele financiare ale clubului sportiv s-au agravat. Acela a fost momentul în care Cristina a ales să semneze un contract cu echipa din Muntenegru, unde a jucat pentru patru ani. Din anul 2016 este căpitanul echipei CSM București.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: Hepta.ro,  Jurnalul.ro, Gazeta Sporturilor