Hiperpigmentația este o problemă estetică comună întâlnită îndeosebi la femei, și în mod special la persoanele care vară se expun excesiv la soare din dorința de a avea o piele frumos bronzată sau petrec multe ore în natură și nu folosesc o protecție solară adecvată.
Hiperpigmentația sau Melanoza este termenul generic folosit pentru producția mărită sau anormală de melanină, care determină apariția petelor și colorației neuniforme a pielii. Melanina este o substanță produsă în mod natural de corpul uman, ea determină culoarea ochilor, părului și a pielii. Procesul de creare a melaninei se realizează de celulele numite melanocite și presupune metabolizarea aminoacidului tirozina. Producția excesivă de melanină determină apariția hiperpigmentației.
Cauzele principale ale hiperpigmentației:
Radiațiile solare de tip UVA penetrează dermul, în timp ce radiațiile de tip UVB penetrează epidermul, astfel accelerează sinteza de melanină, iar melanocitele sunt stimulate să producă mai multă melanină, ele fiind programate biologic să protejeze pielea în cazul supraexpunerii la razele UV. Acestea sunt responsabile de modificările survenite la nivel cutanat, determină apariția „bronzului” și posibil a hiperpigmentației. Expunerea la razele UV fără protecție SPF accentuează petele și pistruii deja prezenți pe piele, prin creșterea intensității culorii lor.
Îmbătrânirea cronologică este procesul natural și continuu de îmbătrânire a pielii. Se caracterizează prin modificări funcționale și anatomice semnificative: scade turnover-ul epidermic, încetinește producția de colagen și elastină, prezintă melanoză accentuată pe zona fetei, pe mâini, brațe și decolteu.
Melasma, cunoscută și ca „masca gravidei” sau cloasma este printre cele mai comune forme de hiperpigmentație în rândul femeilor. Melasma este o afecțiune frecventă a pielii, care se manifestă prin apariția unor pete maronii de obicei la nivelul fetei. Poate fi prezentă la nivelul obrajilor, nasului, frunții, bărbiei, buzei superioare, dar și la nivelul antebrațelor. Se manifestă la femeile cu nivel hormonal crescut (în timpul sarcinii sau utilizării pilulelor contraceptive) și se intensifică în perioadele de expunere la soare.
Hiperpigmentările post acneice sunt rezultate în urma traumatizării și vindecării defectoase a leziunilor de acnee inflamatorie (papule, pustule, noduli). În procesul de vindecare, pielea secretă substanțe chimice numite citokine, care ajută la formarea unui țesut nou. Aceste citokine uneori pot stimula melanocitele, locul unde se formează melanina, determinând apariția petelor hiperpigmentare.
Cum putem trata hiperpigmentația?
Tratamentul cosmetic profesional va inhiba mecanismele biologice responsabile pentru apariția petelor hiperpigmentare și va ilumina tenul la suprafață. Terapia care combină aceste două principii de acțiune ajută la iluminarea, depigmentarea și uniformizarea culorii tenului în mod gradual și pe termen lung.
De exemplu, tratamentul complex cu gama DERMALIGHT are multiple acțiuni la nivelul dermului și combină două grupe de componente active cu acțiune sinergetică:
– (1) substanțe care acționează la dispersia de melanină aflată în stratul de keratină din celulele epidermei
– (2) inhibă mecanismele biologice responsabile pentru apariția petelor hiperpigmentare.
Pentru un tratament intesiv și cu rezultate vizibile este important să se folosească zilnic în rutină de îngrijire produse formulate special, pe bază de ingrediente care nu doar iluminează tenul ci lupta împotriva apariției unor noi pete hiperpigmentare.
Principalele categorii de ingredienți activi:
cu rol inhibitor, încetinesc acțiunea enzimei tirozinazei determinând astfel scăderea producției de melanină, fapt ce împiedică formarea petelor pigmentare – butylresorcinol și acid kojic;
cu rol depigmentant, cu acțiune de inhibare a melaninei, ajută la uniformizarea culorii pielii – arbutina și vitamina C;
cu rol keratolitic, îndepărtează stratul superficial de celule moarte de la suprafața pielii – acizii AHA și BHA.
Durata unui tratament de depigmentare
Din păcate, tratamentul cosmetic de iluminare nu este un act de magie de aceea nu se pot obține rezultate instantanee de depigmântare. Asta înseamnă că pentru a obține rezultate vizibile, trebuie să avem răbdare și să efectuăm zilnic pașii de tratament recomandați de specialist pe o perioadă de cel puțin 6 săptămâni. Această perioadă este necesară pentru ca produsele folosite să pătrundă în piele și să își înceapă acțiunea asupra proceselor biologice naturale, să poată corecta imperfecțiunile, conferind tenului un aspect luminos și uniform.
Sunt persoane predispuse la apariția petelor de hiperpigmentație și de asemenea sunt multiple cauzele care pot duce la apariția acestora pe corp, pe mâini și pe față. Anumite schimbări nu le putem controla precum cauzele ereditare și schimbările hormonale, dar cea mai importantă cauză pentru apariția petelor de hiperpigmentație, pe care o putem controla, sunt razele UV.
Nu este sănătos să ne ferim de soare, pentru că razele UV aduc beneficii corpului și ajută la producerea vitaminei D, deci trebuie să fim responsabili și să avem grijă să aplicăm zilnic o cremă cu SPF 30, sau mai mare de fiecare dată când suntem expuși la soare, în orice anotimp.
Un sfat important: cremă SPF trebuie aplicată și pe mâini, gât și decolteu, nu doar pe față!
Pentru mai multe informații și consiliere privind produsele de îngrijire HL, specialiștii Active Beauty Care vă stau la dispoziție.
Articol scris de Active Beauty Care.
Sursă foto: Active Beauty Care