„Ideile noastre pentru parteneriate și abordarea noastră față de comunitate sunt întotdeauna creative. Și despre asta e vorba în TikTok.” | Paula Kornaszewska, director operatiuni – Europa Centrală și de Est TikTok

Paula Kornaszewska este director operațiuni – Europa Centrală și de Est pentru Tik Tok.

După mai bine de 6 ani petrecuți în China, unde a lucrat pentru diverse aplicații, a simțit nevoia de a se întoarce în Europa, iar această dorință a coincis cu oportunitatea de a începe colaborarea cu TikTok. Familiarizată deja cu varianta chinezească a TikTok-ului, Paula a simțit că acest proiect este exact ceea ce ea avea nevoie, un mix între creativitate și provocare continuă.

Astfel, în 2019 a început să activeze în compania TikTok cu sediul în Berlin, într-o echipă relativ restrânsă, dar care cu timpul s-a bucurat de o creștere semnificativă.

De ce a ales acest domeniu, care sunt provocările, dificultățile cu care se confruntă zilnic, dar și multe alte detalii din interiorul echipei TikTok sunt doar câteva aspecte pe care Paula ni le-a împărtășit astăzi.

Dragă Paula, ne bucurăm să te cunoaștem. Povestește-ne puțin despre cariera ta. Cum ai ajuns să ocupi o funcție de management în cadrul TikTok în Europa Centrală și de Est?

M-am alăturat echipei TikTok în urmă cu trei ani, iar până atunci am lucrat aproximativ 6 ani în China, în Beijing, pentru câteva aplicații de acolo și, de asemenea, am asigurat și partea de consultanță pentru diverse proiecte. Astfel, am fost destul de familiarizată cu Douyin, și anume versiunea chinezească a TikTok-ului.

Pe toată perioada în care am locuit acolo, această aplicație devenea tot mai populară în China, cucerea piața, iar la scurt timp toate melodiile și trend-urile de pe TikTok puteau fi auzite peste tot. Așadar, putem spune că această aplicație s-a dezvoltat rapid, iar eu cunoscând puterea și potențialul pe care aceasta îl avea, am luat decizia de a mă întoarce în Europa.

De altfel, de curând am avut chiar a treia aniversare în cadrul echipei!

Felicitări, ne bucurăm pentru tine!

Mulțumesc mult. Atunci când am luat această decizie în urmă cu peste trei ani, eram convinsă că voiam să mă întorc în Europa. Mă gândeam, de asemenea, că aș dori în continuare să-mi urmez cariera cumva legată de noile tehnologii și așa am găsit TikTok. 

M-am alăturat echipei CE în 2019 și așa a început totul. Desigur, atunci eram încă o echipă foarte mică la TikTok. Aplicația în sine a fost mult mai mică decât este acum și, aș spune, că era încă la începutul drumului său, în Europa. Deci, chiar și atunci, a trebuit să ne confruntăm cu o mulțime de provocări legate de percepția TikTok în Europa, cum că această aplicație este doar o tendință temporară, că este o aplicație pentru copii, că este vorba doar despre dans și tendințe.

Mi-am început cariera la TikTok, unde m-am ocupat de lucruri cât se poate de diverse, de la dezvoltarea comunității, la înființarea primelor parteneriate în Polonia. Și după aceea am avut unele dintre cele mai importante reușite, cum ar fi, spre exemplu, când Robert Lewandowski și-a deschis cont oficial pe platformă.

Deci, acesta a fost un moment important pentru comunitatea noastră că TikTok este ceva serios chiar și pentru oamenii care încă se gândesc că aceasta este doar o modă temporară sau ceva care va dispărea foarte, foarte repede, dar a fost un semn clar că ar trebui să acorde mai multă atenție.

Pandemia a schimbat, de asemenea, platforma foarte mult și faptul că oamenii stăteau acasă și căutau ceva distractiv, ceva creativ, pentru divertisment, au ajuns la platforma noastră și am putut vedea deschiderea oamenilor pentru a încerca ceea ce TikTok este cu adevărat. Înainte de asta, ei au auzit sau au citit despre aplicație, dar nu au descărcat-o.

Dar, în timpul pandemiei au descărcat aplicația pe propriul telefon, și-au creat cont, s-au logat și algoritmul nostru s-a putut adapta preferințelor și conținutului pe care ei au început să îl considere relevant pentru ei.

Acesta a fost un punct de cotitură în dezvoltarea TikTok, nu numai în Polonia, ci la nivel global. Și după aceea, am început să dezvolt piața poloneză și apoi Europa Centrală și de Est, iar acum sunt Head of Operations pentru Europa Centrală și de Est la Tik Tok.

Cum arată universul TikTok atunci când vorbim despre echipa din spatele aplicației? Ce ne poți spune despre asta?

Echipa este inima, nucleul platformei. În această idee, la TikTok, iubim să vedem bucuria, conexiunea și inspirația pe care platforma le oferă milioanelor de utilizatori din întreaga lume. Iar acest lucru se aplică și când vine vorba despre echipă. Creativitatea și bucuria reprezintă elementele principale care ne ajută să avem o echipă diversă, cu idei autentice și unice. Prin această abordare locală și prin puterea echipei, putem ajuta comunitatea să prospere în fiecare piață.

Un lucru minunat referitor la TikTok și la strategiile sale sunt echipele locale, cu toate că există o echipă globală și întotdeauna deciziile extrem de importante sunt luate de aceasta. Este important să avem această relevanță locală, să înțelegem cultura, așteptările și preferințele comunităților locale.

De aceea îmi place foarte mult să lucrez cu oameni din fiecare piață. Deci, în Europa Centrală și de Est, fac parte Polonia, România, Cehia, Ungaria și Grecia. Și este minunat că putem să facem brainstorming împreună și că suntem un amestec de personalități și, desigur, de experiențe diferite.

Astfel, ideile noastre pentru parteneriate și abordarea noastră față de comunitate sunt mai creative. 

Paula-Kornaszewska_Head-of-Operations-TikTok-CE-1

Ce poți să ne spui despre echipa ta? Cum ați ajuns să lucrați împreună, cum ți-ai ales colegii?

Aș spune că este o provocare deoarece de multe ori ești tentat să alegi oamenii similari ție. Acesta este modul în care lucrăm în mod natural, cu oameni care sunt compatibili cu noi și care au abilități sau moduri de gândire similare.

Cu toate acestea, cred că strategia mea a fost să aleg oameni care sunt diferiți de mine. Pe de o parte, desigur, poate afecta comunicarea uneori, deoarece nu este ușor atunci când există personalități diferite sau moduri de lucru, și respectiv strategii diferite.

Dar, pe de altă parte, odată ce găsim un acord și odată ce găsim o soluție, procesul este de obicei foarte creativ și merge dincolo de un anumit mod de gândire, doar pentru că poți privi o idee sau o problemă din diferite perspective.

Așa că aș spune că acest lucru ne ajută să găsim o soluție mai bună și să ajustăm unele dintre procesele la care lucrăm. De asemenea, să nu uităm de sursa de bucurie și de distracție. TikTok este despre creativitate și este, de asemenea, despre bucurie și ceea ce încerc să fac este să le pun în aplicare.

Care sunt dificultățile cu care te confrunți zi de zi la job?

Cu siguranță ritmul de lucru și faptul că suntem mereu în ascensiune, de cele mai multe ori îți dă senzația că nu vei reuși să ții pasul. Acum avem 1 miliard de utilizatori, ceea ce este foarte mult, și suntem în continuă creștere. Am fost cea mai descărcată aplicație în 2020 și în 2021.

De asemenea, TikTok.com a fost cea mai căutată adresă de pe internet în general. Deci, o mulțime de lucruri mari se întâmplă, asta e sigur. Pe de altă parte, avem o mulțime de proiecte în curs de desfășurare. Deci, da, suntem încă, aș spune, o companie tânără și este cu siguranță o provocare să ținem pasul cu faptul că suntem în creștere accelerată. 

Putem spune că suntem un start-up gigantic. Încă lucrăm la unele dintre procese, dar desigur, structurile cresc foarte repede, așa că trebuie să ne adaptăm la un număr tot mai mare de oameni. Pe plan intern, aș spune că, prioritatea noastră principală este siguranța utilizatorilor noștri.

Referitor la numărul de utilizatori și cantitatea de conținut care este adăugată pe platformă în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minut, încercăm să ținem pasul cu toate procedurile pentru a oferi siguranță utilizatorilor.

Da, acest lucru vine, desigur, cu o mulțime de provocări. Îmi place să construiesc lucruri și îmi place să le creez de la zero. Așa că încerc să o privesc mereu din perspectiva oportunității, mai degrabă decât a unei amenințări sau a unei provocări.

Care sunt bucuriile pe care acest job ți le aduce zi de zi? 

Pentru mine, este cu siguranță libertatea. Îmi place faptul că TikTok este un pic diferit față de alte corporații. Dacă vreau să lucrez cu posturi TV, cu Top Models, cu festivaluri de film, cum ar fi Cannes sau TIFF, putem să punem în practică toate aceste idei, avem multe parteneriate cu festivaluri de muzică și așa mai departe.

Și dacă simți că într-o zi vrei să faci ceva anume, acela este scopul tău și poți face asta. Deci, aș spune că acum suntem într-o etapă a dezvoltării noastre în care o mulțime de parteneri, o mulțime de companii văd potențialul de a lucra cu noi și, de fapt, singurul lucru care practic te-ar putea limita este imaginația.

Asta îmi place. Încă mai simt că uneori asta este un fel de companie proprie, și încerc, de asemenea, să dau cât mai mult echipei simțul proprietății. 

Paula Kornaszewska Head of Operations Central and Eastern Europe, TikTok_1

Care sunt planurile pe care le aveți în perioada următoare pentru România?

România este cu siguranță o piață foarte importantă în regiune. Așadar, sunt sigură că vom avea un număr mare de proiecte creative, cum a fost și TIFF. Și, desigur, chiar acum este month of pride. Așadar, avem o mulțime de activări pentru comunitatea noastră LGBTQ și susținem cu tărie diversitatea și incluziunea pe platforma noastră. 

Avem o comunitate foarte creativă aici. Aș spune, de asemenea, una dintre cele mai implicate în întreaga regiune. Deci, planificăm o mulțime de surprize mari pentru ei. Descărcați aplicația și alăturați-vă nouă ca sa vedeți ce planificăm pentru voi.

Credeți că utilizatorul de profil din România este diferit de cel din alte țări? Adică, oamenii care intră în aplicație și au început să creeze conținut aici din România, sunt diferiți în crearea conținutului, în abordarea tendințelor față de restul utilizatorilor?

Aș spune că fiecare piață are propriile nevoi sau este, de asemenea, foarte legată de muzică, cultură și de artă. Desigur, România are propriile diferențieri în ceea ce privește muzica, arta, cultura, mâncarea, călătoriile și așa mai departe. Ceea ce este remarcabil este implicarea diferitelor grupuri și vârste. 

Putem vedea cum comunitatea utilizatorilor români devine din ce în ce mai matură. Așa cum am spus, acum câțiva ani, TikTok era utilizată în cea mai mare parte de copii și adolescenți. Dar aici, în România, putem vedea o explozie de oameni de peste 30, 40, 50 de ani care se alătură platformei noastre, ceea ce este excelent.

Am văzut chiar bunici pe aplicație.

Exact.

M-a mirat sau cel puțin nu am știut că persoanele cu vârste de peste 50 de ani sunt dornici să încerce astfel de aplicații și chiar să creeze conținut. Tu ce părere ai despre asta?

De fapt, am fost și eu foarte surprinsă de cât de deschiși sunt românii față de cele mai noi tehnologii. De aceea, adaptabilitatea este mult mai rapidă decât pe alte piețe. De exemplu, spre deosebire de utilizatorii din Polonia sau Cehia, putem vedea că românii accesează mult mai repede noile tendințe, ceea ce este, de asemenea, excelent. Și, după cum ai spus, ai această bunică din zone foarte îndepărtate, care  folosește TikTok. Și acest lucru este surprinzător.

Ce sfat i-ai da cuiva care nu a postat încă pe aplicație sau unei persoane care ezită să se înregistreze pe aplicație, dar doar pentru că îi este frică sau nu este suficient de curajoasă să facă asta? Poate există teamă de a fi judecați.

Da, cu siguranță curajul este un lucru bun. E un lucru minunat. TikTok este un loc în care nu te poți lua prea în serios. Așa cum am spus, este o platformă de divertisment. Deci, într-adevăr, nu ar trebui să existe frica de a fi judecat. 

Ceea ce am auzit de la creatorii noștri este că aceasta este o platformă care acceptă diversitatea și că spre deosebire de alte platforme, pe TikTok primesc mai puține comentarii negative. Poate pentru că încă avem mulți tineri și cu siguranță sunt mai toleranți și mai dispuși să accepte diversitatea.