Ileana Botez poartă, în viața de zi cu zi, mai multe pălării: este Președinte al Professional Women’s Network România, șef admitere tranzacționare și coordonator al programului de educație financiară „Fluent în Finanțe” la Bursa de Valori București, mentor pasionat, speaker la conferințe de profil și nu numai. Ea este o figură emblematică în domeniul pieței de capital din România, cu o carieră impresionantă care se întinde pe mai bine de trei decenii.
„Pentru mine, piața de capital în care activez de peste 30 de ani reprezintă piatra de temelie și izvorul tuturor activităților pe care le fac cu mare plăcere de atâția ani. Aici mă simt ca acasă.”
Experiența sa vastă a început în 1992 la Banca Națională a României, unde a jucat un rol crucial în dezvoltarea Bursei de Valori București. Începând din 1995, a fost parte integrantă a Bursei de Valori București, ocupând diverse funcții de leadership, inclusiv pe cele de secretar general și director de marketing și comunicare. Despre modul în care s-a conturat parcursul său profesional de atunci până astăzi, ne-a împărtășit mai multe în acest interviu.
În care dintre aceste roluri vă simțiți cel mai mult în contact cu sinele dumneavoastră autentic? Care dintre ele se dovedește ca fiind cel mai provocator cel mai adesea?
Viața este un șir lung de drumuri care se intersectează și se ramifică în funcție de evoluția profesională și personală. Alegerile noastre în viață își pun amprenta în fiecare etapă a acesteia.
Diversitatea perspectivelor, dorința de a transmite mai departe din cunoștințele acumulate, sunt unii dintre cei mai relevanți factori pe care întotdeauna îi iau în considerare atunci când mă implic în diferite arii de activitate.
De peste nouă ani sunt voluntar în diferite asociații, de la inițiator de constituire al unei asociații profesionale, la membru, la vicepreședinte sau președinte al consiliului director.
„Simt că sunt în locul potivit actualului stadiu de dezvoltare atât profesional, dar mai ales uman.”
Până la urmă, să faci voluntariat reprezintă o dorință personală de a te implica în societatea civilă, de a sprijini comunitatea și ce poate fi mai mulțumitor decât momentul când observi cu mândrie bucuria celor cărora te adresezi?
Fiecare rol are provocările lui. De la construirea unei asociații profesionale de la zero alături de fondatori, ca urmare a unei idei personale (Asociația Administratorilor Independenți), unde efortul a fost considerabil timp de câțiva ani până când entitatea respectivă a atins un anumit prag de maturitate și recunoaștere, până la preluarea funcției de Președinte al PWN România. Acest ultim rol venit după aproape trei ani de mandat ca Vicepreședinte Femei în Consiliile de Administrație și a reprezentat, pentru mine, cea mai mare provocare din multe considerente.
Gradul provocării însă, se reduce atunci când o faci cu plăcere, când simți că alături de echipa adecvată poți „muta munții”. Sunt o persoană căreia îi pace să construiască și să dăruiască celorlalți. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți semeni de-ai mei să se implice pentru că numai așa putem dezvolta societatea românească.
Când și cum v-ați convins de faptul că există loc și pentru femei în acest domeniu de activitate care, la prima vedere, nu este unul prietenos cu ele? V-ați lovit, pe parcursul construirii carierei dumneavoastră în domeniul pieței de capital, de anumite piedici deduse specific din faptul că sunteți femeie?
Într-adevăr, fac parte dintre pionierii pieței de capital din țara noastră și sunt mândră de decizia luată în urma cu mai bine de 30 de ani, de a mă implica în construcția viitoarei Burse de Valori în echipa Băncii Naționale a României. A fost un drum plin de provocări și învățăminte care m-au maturizat și au pus bazele profesionistului care sunt azi.
Desigur, nu este simplu să activăm într-un domeniu dominat de bărbați, și trebuie să recunosc că au fost momente dificile pe care, cu răbdare și, mai ales, cu multă muncă și pregătire profesională suplimentară, am reușit să le depășesc cu succes.
Continuitatea în același domeniu m-a ajutat să acumulez multă experiență și expertiză – și, totodată, a ajutat și implicarea în diferite proiecte.
Există încă provocări de depășit, pentru a asigura accesul femeilor la poziții de conducere, atât în administrația publică, cât și în sectorul privat. Care este poziția dumneavoastră față de acest fenomen social și care este un prim pas pe care credeți că am putea fiecare dintre noi ca femei, să-l facem în viața profesională pentru a fi mai aproape de a depăși aceste provocări?
În primul rând, depinde de noi însene să ne dorim să accesăm poziții de conducere și să ne simțim pregătite, să trecem de la middle management dominat în Romania de femei la poziții de conducere executivă și, apoi, la cele non-executive, în Consiliile de Administrație.
Ca să ajungem să ne dorim să accesăm aceste poziții, este necesar să înțelegem cel puțin care sunt atribuțiile pentru astfel de poziții, care sunt responsabilitățile aferente, competențele necesare, abilitățile adecvate, modul de comunicare și nu numai.
„Femeile au calități deosebite și rolul lor este important în orice entitate economică.”
Perspectivele diferite pe care le accesează, ușurința cu care pot înțelege anumite aspecte ale vieții economice, sociale și politice le fac necesară prezența pe toate palierele de conducere. Pot spune că femeile aduc viziune și unghiuri de vedere absolut necesare pentru sănătatea și viitorul unei entități, prin prezența lor în conducere.
Întotdeauna, competențele suplimentare sprijină obținerea unor poziții în conducere, dar ceea de ce avem noi nevoie în societatea românească este solidaritatea feminină, susținerea reciprocă a femeilor. Sunt foarte multe femei în România extrem de bine pregătite să preia poziții de conducere și observăm că numărul lor, mai ales în domeniul privat, a înregistrat unele creșteri în ultimii ani.
Sper că noua directivă UE dedicată femeilor în consilii de administrație pe piețele reglementate comunitare să contribuie la creșterea ritmului în care sunt alese femeile în astfel de organe colective. Dar, pentru a avea mai multe femei în administrația publică, centrală și locală este nevoie de prevederi legale și de cote, pentru că altfel nu vor apărea schimbări semnificative. La fel s-a întâmplat și în UE și, în acest mod, procentele s-au îmbunătățit.
Ce stă la baza capacității dumneavoastră de a fi, cu succes, liderul unei echipe? Care simțiți că este caracteristica fără de care un lider nu se poate considera ca fiind bun?
Un lider trebuie să știe să lucreze în echipă în primul rând, să știe să asculte ce au de spus membrii echipei, să fie aproape de aceasta, iar din aceasta pespectivă, în România, este important să se promoveze încă din copilărie conceptul lucrului în echipă. A fi parte, încă din copilărie, dintr-o echipă, aduce cu sine o mai bună organizare.
Țara noastră ar fi mult mai departe, din toate punctele de vedere, dacă în absolut orice domeniu, spiritul de echipă și de organizare ar prima în activitatea de zi cu zi.
În al doilea rând, o mai bună comunicare în cadrul echipei, de la vârf către membrii echipei, precum și între membrii acesteia, ar permite înțelegerea corespunzătoare a activităților și ar asigura un nivel de transparență și încredere.
În al treilea rând, încurajarea continuă a membrilor echipei individual, precum și în prezența celorlalți, este un factor determinant pentru coagularea forței echipei și pentru utilizarea competențelor existente.
Ca să sintetizăm, liderul este liantul ehipei, un bun organizator și un bun comunicator.
Care credeți că este stilul dumneavoastră de leadership? Cum credeți că v-ar descrie câteva dintre persoanele din echipa dumneavoastră?
Sunt o persoană deschisă, cu inițiativă, bun organizator și comunicator, cu gândire structurată, perseverentă, empatică, de încredere, flexibilă și dornică să sprijin întotdeauna membrii echipei.
Ați luat în calcul vreodată, pe parcursul construirii carierei dumneavoastră în acest domeniu, să renunțați la această zonă de activitate și să vă reconfigurați traseul profesional? Dacă da, ne-ar plăcea să știm care a fost sursa de motivație fie internă, fie externă, care v-a convins să continuați să construiți pe acest drum. Dacă n-ați activa în domeniul pieței de capital astăzi, în ce alt domeniu ați activa – și de ce?
Într-devăr, sunt foarte mulți ani dedicați unei singure entități economice. Capacitatea mea de adaptare continuă și dorința de a învață prin implicarea în diferite proiecte bursiere, pecum și de a acumula experiență și expertiză mi-a permis să am mai multe poziții în cadrul Bursei.
Totodată, pentru a mă perfecționa și a înțelege și mai bine fundamentele legale, ținând cont de activitatea legată de secretariatul Consiliului de administrație și acționarii Bursei, am urmat și cursurile facultății de drept și am obținut un MBA în finanțe.
În plus, dorința de a preda m-a determinat să devin și formator și, în prezent, doctorand pe o temă de guvernanță corporativă. Recunosc că au fost momente în care m-am gândit la un alt parcurs profesional, dar nu am dus gândul la bun sfârșit. Ceea ce m-a motivat să rămân a fost, întotdeauna, diversitatea activităților și implicarea în multiple proiecte. Activitățile de voluntariat și-au adus și ele aportul pozitiv de formare continuă în tot acest mix profesional.
Înainte de a fi economist, mi-am dorit să urmez cursurile facultății de drept, pentru a fi judecător, iar după absovirea acestei facultăți am avut de gând să devin avocat, dar Bursa a fost o oportunitate mai importantă pentru mine în acel moment.
Care este cea mai valoroasă lecție de business pe care simțiți că ați învățat-o în tot acest timp, ocupând astfel de funcții? Dar de omenie?
Activitatea care mi-a fost și îmi este cea mai apropiată, dat fiind numărul de ani investiți, este admiterea la tranzacționare. Practic, observ o varietate de modele și lecții de business în dosarele depuse de societățile care doresc să fie admise la tranzacționare, fie prin acțiuni, fie prin obligațiuni. Din toate am învățat și continui să învăț, iar asta mă ajută să înțeleg mai aprofundat evoluția și provocările antreprenorilor din România și nu numai.
Pregătirea în domeniile economic și juridic, alături de expertiza acumulată, sunt esențiale pentru a înțelege cum poate fi îmbunătățită activitatea în general. Resursa umană este, fără îndoială, cea mai importantă pentru funcționarea eficientă a unei entități, iar capacitatea de a colabora cu echipele pe care le coordonezi joacă un rol crucial în obținerea rezultatelor dorite. În acest context, empatia se dovedește a fi unul dintre cei mai importanți factori.
Educația financiară este esențială pentru dezvoltarea personală și profesională a oricărei femei. Cum credeți că femeile pot începe să își educe competențele financiare, indiferent de nivelul lor actual de cunoștințe? Există resurse pe care le recomandați pentru a face primii pași în acest domeniu?
România are nevoie de un nivel mult mai ridicat al culturii sale financiare. Din păcate, statisticile UE ne situează pe unul dintre ultimele locuri din această pespectivă. În vederea creșterii nivelului de cunoaștere financiară este important ca femeile, indiferent dacă au absolvit sau nu o facultate economică, să își dorească obținerea independenței financiare, respectiv venituri suplimentare din diferite surse de investiții (depozite la termen, obligațiuni de stat, acțiuni, obligațiuni corporative, unități de fonduri de investiții etc.).
Cunoștințele se pot dobândi prin participarea la cursuri dedicate, inclusiv în comunități ca și PWN România, unde organizăm programe dedicate dezvoltării profesionale, și în care regăsesc aceste teme prezentate de persoane recunoscute în domeniu.
Un prim pas pe care femeile pot să îl facă este să realizeze economii pe care să le investească treptat în diferite tipuri de investiții. Desigur, este bine să aibă în vedere înțelegerea fundamentelor investițiilor pe care vor să le acceseze, astfel încât să fie pregătite să înceapă acest parcurs investițional.
Sunt adepta, în primul rând, a cunoștințelor practice și, de aceea, recomand alocarea timpului necesar participării la cursuri sau seminarii care să le permită să înțeleagă bazele și riscurile aferente fiecărui tip de investiție.
Networkingul joacă un rol important în dezvoltarea profesională. Cum pot femeile să profite de rețelele de sprijin, cum ar fi Professional Women’s Network, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele financiare și pentru a găsi mentori în acest domeniu?
Comunitățile de tipul PWN România, asociație profesională a carei misiune este să sprijine femeile să acceadă în poziții de conducere, joacă un rol foarte important în procesul de continuă dezvoltare a acestora.
Elementele diferențiatoare ale asociației noastre le reprezintă, pe de o parte, nivelul ridicat profesional al membrelor din comunitate, bazat pe criteriul de aderare de minim cinci ani în poziții de conducere, și o recomandare din partea unei membre a asociației, cererile fiind aprobate de Consiliul Director, și pe de altă parte, organizarea de programe anuale pe cei trei piloni principali: antreprenoriat, mentorat și femei în consiliile de administrație.
Programele sunt caracterizate prin concepte unitare și complexe, axate pe exemple practice, desfășurându-se pe parcursul unui an academic, din octombrie până în iunie. Peste 200 de persoane contribuie voluntar la aceste programe ca speakeri, fiind specialiști recunoscuți la nivel național și lideri în domeniile lor de expertiză. Fiecare ediție propune noi abordări tematice, adaptându-se la viața reală și ținând cont de rezultatele chestionarelor anuale dedicate membrelor cu scopul îmbunătățirii evenimentelor, dar și introducerii de teme de actualitate în programe sau în evenimentele dedicate membrelor.
Anul 2024 va duce atingerea unui nou prag de membre în comunitate, respectiv aproape 400. Toate evenimentele organizate de echipa PWN România, în număr de peste 50, vin să contribuie la dezvoltarea personală și profesională continuă a femeilor, iar networking-ul este rezultanta naturală a interacțiunii membrelor cu fiecare ocazie în care se revăd.
Bucuria noastră, a echipei de conducere, este cu atât mai mare cu cât din ce în ce mai multe doamne speciale ni se alătură și doresc să facă parte din frumoasa poveste a asociației.
Multe femei se confruntă cu provocări în gestionarea finanțelor personale și în luarea deciziilor financiare informate. Ce pași concreți ar trebui să facă pentru a-și dezvolta încrederea și abilitățile necesare în acest sens?
În general, femeile sunt minuțioase și doresc să fie bine pregătite atunci când vor să înceapă un anumit tip de activitate, mai ales pe plan personal. Statistica europeană ne arată că peste 60% din absolvenții unei facultăți sunt femei. Din start, femeile au o anumită aplecare spre învățare și pregătire profesională.
Recomandarea mea este să adauge cunoștinte generale din surse sigure pentru a înțelege ce tipuri de investiții li se potrivesc luând în considerare și gradul de risc aferent. Prudența feminină este una dintre caracteristicile de bază ale acestora și, tocmai de aceea, apetitul lor către un instrument cu un grad de risc mai mare este necesar să fie realizat în mod etapizat.
Încrederea și abilitățile corespunzătoare se dobândesc treptat, prin trecerea de la un instrument mai puțin riscant către unul cu grad mai ridicat de risc. Este bine ca femeile să aibă în vedere faptul că randamentele trecute nu garantează randamentele viitoare, dar investițiile realizate pe termen lung și în mod constant pot conduce la un nivel al investițiilor conform strategiei personale.
De curând, ați susținut o prezentare în cadrul conferinței Women’s Financial Education Summit organizat de FeminEast. Publicul țintă al acestui eveniment a fost constituit din tinerele femei. Ce rol simțiți că pot să joace astfel de evenimente în a contribui la o mai bună educație financiară a femeilor, încă de tinere? Ce feedback ați primit de la participantele la conferință ulterior desfășurării evenimentului?
Acest tip de eveniment este mai mult decât binevenit și recomand cu tărie să fie organizat cât mai des pentru a sprijini viitorul tinerei generații feminine. În acest mod, tinerele femei au oportunitatea să se întâlnească cu persoane cu un nivel ridicat de experiență și expertiză, care împărtășesc cu ele exemple din viața lor profesională și le descriu noi perspective.
Educația financiară poate fi văzută ca o modalitate de a le oferi tinerelor femei perspective variate legate de domeniul pieței financiare și celor adiacente. M-am bucurat să primesc întrebări și după eveniment, ceea ce a arătat un interes în creștere al participanelor care au fost în număr mare prezente la eveniment.
Considerați că există mituri sau concepții greșite legate de educația financiară a femeilor? Cum putem combate aceste stereotipuri și crea un mediu mai incluziv în care femeile să se simtă încurajate să învețe și să ia decizii financiare strategice?
Statisticile, la nivel mondial și european, nu sunt foarte încurajatoare din perspectiva nivelului culturii financiare al femeilor. În general, femeile care activează în domeniul pieței financiare sunt cel mai aproape de aceste tipuri de investiții.
În ultimii ani, datorită creșterii nivelului câștigurilor salariale ale femeilor și, mai ales, a celor care au dobândit poziții de conducere, există un interes mai mare al acestora de a atinge un prag mai important al independenței financiare. Din păcate, România, deși este în top în ceea ce privește decalajul relativ scăzut între salariile dintre bărbați și femei, înregistrează procente foarte mici la nivelul conducerii executive și non-executive în Consiliile de administrație.
În acest sens, femeile trebuie încurajate să acceseze poziții în care se iau cele mai importante decizii.
„Este esențial ca mentalitatea actuală din societatea românească să se schimbe și să se ofere femeilor oportunitatea de a participa la procesul decizional la toate nivelurile vieții economice, sociale și politice.”
Care este amprenta personală pe care considerați că o lăsați dumneavoastră asupra domeniului pieței de capital în România?
Sunt recunoscută ca o persoană care continuă să se implice în diferite proiecte de dezvoltare ale Bursei și a carei experiență de natură economică și juridică este apreciată mai ales în afara societății.
De la guvernanță corporativă, la educație financiară, la modificări în ceea ce ține de reglementări și la promovarea pieței de capital, perseverența este una dintre cele mai importante calități personale.
Totodată, bucuria de a transmite mai departe tinerelor generații din experiența dobândită în cei peste 30 de ani de Bursă, face parte din ceea ce îmi doresc pentru viitor.
Care simțiți că este moștenirea pe care vă doriți s-o lăsați mai departe în urma dumneavoastră? Cum vă asigurați că puneți câte o cărămidă la construirea ei în fiecare zi?
Piața de capital este un domeniu extrem de dinamic, unde schimbările legale și de piață sunt frecvente. Continuitatea și bucuria de a activa de mulți ani în aceeași entitate îmi doresc să fie urmată și de alte exemple de tineri care vor fi foarte atașați și vor dori să schimbe moștenirea pe care noi, cei care suntem de mult în Bursă, o vom lasă în urma noastră. Mi-aș dori să existe interes în acest sens și să stiu că în conturarea viitorului Bursei vor contribui persoane pasionate de acest domeniu.
Primul lucru pe care-l faceți dimineața când vă treziți:
Trec rapid în revistă ceea ce am de făcut în ziua respectivă.
Parfumul favorit pentru o zi liniștită de primăvară:
Clinique – Happy Heart.
Pentru ce v-ați dori să aveți mai mult timp:
Pentru relaxare în natură.
Un vis personal pe care încă nu vi l-ați îndeplinit:
Să am o casă cu curte.
Proiectul profesional în care ați pus cel mai mult din sufletul dumneavoastră:
PWN România.
O întrebare care v-ați fi dorit să vă fie adresată într-un interviu, dar care încă nu a fost, și răspunsul la aceasta:
– „Daca ați fi putut să alegeți să vă nașteți într-o altă țară, care ar fi fost aceea?”
– „Grecia este țara unde mi-ar fi plăcut să trăiesc dacă nu mă nășteam în România.”
_
Editor: